x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amprentă egipteană în interioare europene

Amprentă egipteană în interioare europene

18 Feb 2011   •   14:15
Amprentă egipteană în interioare europene

Când vine vorba de a decora o casă, există nenumărate direcţii şi influenţe stilistice care pot fi luate în calcul, însă cel mai important aspect este alegerea stilului cel mai potrivit personalităţii celor ce vor locui în acest spaţiu. Unul dintre cele mai populare stiluri este cel oriental, datorită relevanţei sale în ceea ce priveşte cultura şi tradiţia. Orientul a fost mereu un stimul al imaginaţiei şi reprezintă o inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru designul interior. Elementele de natură orientală dau interioarelor moderne un farmec aparte şi crează o atmosferă mistică.

Într-un decor oriental compact, toate obiectele decorative, mobila, tablourile, covoarele, materialele folosite sunt în armonie, nicio parte nu iese din context. Astfel, motivele decorative geometrice sau vegetale întâlnite pe covoare şi perne se reflectă de cele mai multe ori pe pereţi şi plafoane. Totul este uniform, există o concordanţă deplină şi o unitate pe care rar le întalnim în orice altă cultură.

Piesele de mobilier în interioarele orientale sunt limitate. Elementul principal îl constituie canapeaua care este joasă şi întinsă, îmbrăcată în mătase sau satin. Mobilierul este realizat din lemn masiv, decorat cu sculpturi rafinate şi diverse ornamente specifice. De asemenea, tot lemnul decorează de multe ori plafonul sau reprezintă elementul de finisaj al pereţilor. Astfel, el ia forma lambriurilor clasice, dar care sunt aici confecţionate din diferite esenţe de lemn şi oferă efecte vizuale prin ornamentele sale.

Ţesăturile utilizate în decorul oriental sunt realizate conform tradiţiei, manual şi din materiale luxoase: brocart, mătase, catifea, organza. Fiecare detaliu contează şi de accea este important ca toate elementele decorative să fie perfect croite. La fel şi covoarele, realizate din lână naturală sunt rezultatul artei de ţesere manuală “cu noduri” şi se impun prin armonie şi subtilitatea cromatică. Luminozitatea şi viaţa transpare din culorile folosite: roşu, albastru, galben, auriu.

Un exemplu ilustrativ al acestui stil este oferit de Nadim, o firmă egipteană cu peste 28 de ani de experienţă în producerea mobilierului de tip oriental, specializată în îmbinarea artei tradiţionale cu cea modernă. Aceasta firmă se impune pe piaţa europeană prin executarea de proiecte personalizate şi prin restaurările monumentelor istorice.

Pentru designeri, decorarea unei case în stil oriental reprezintă întotdeauna o provocare. Nimic nu se compară cu fantezia de a da culoare, viaţă şi confort unei locuinţe care să se îmbrace într-o astfel de poveste. Probabil că tocmai în aceste cuvinte rezidă esenţa stilului oriental adoptat tot mai des de către europeni în decorarea propriilor case.

×
Subiecte în articol: egiptean amenajări originale