Vă plac fructele exotice şi vă incăntă să experimentaţi obţinerea lor in condiţiile pe care le aveţi acasă?Iată ceva care merită interesul dumneavoastră: ananasul. Cu atenţie la detalii veţi reuşi
Vă plac fructele exotice şi vă incăntă să experimentaţi obţinerea lor in condiţiile pe care le aveţi acasă?Iată ceva care merită interesul dumneavoastră: ananasul. Cu atenţie la detalii veţi reuşi
Aşa-i că sunteţi tentaţi să credeţi că şi ananasul, precum merele, perele şi alte fructe, este fructul unui copac? Lucrurile nu stau chiar aşa. Ananasul este o plantă din familia Bromeliilor. Ele sunt plante tropicale, cu rădăcini destul de mici, iubitoare de ploaie şi cu frunzele dispuse in rozete. Unele cresc in scorburile copacilor, avănd port epifit, altele se plantează aşa cum procedăm noi cu legumele din grădină. In Hawaii şi in alte zone cu climă caldă există vaste plantaţii de ananas.
V-AM FĂCUT CURIOŞI?
Dacă vreţi să incercaţi să vă cultivaţi ananas acasă, de dragul experimentului, trebuie să ştiţi că la noi se comportă ca o plantă de ghiveci şi este puţin probabil să fructifice in condiţii de interior. O variantă ar fi să cumpăraţi o plantă care de obicei se vinde pentru decorul interesant al frunzelor şi să incercaţi să-i oferiţi condiţii căt mai bune pentru dezvoltare. Altă variantă ar fi să vă cumpăraţi un fruct căt mai proaspăt, in aşa fel incăt frunzele sale să fie verzi. Tăiaţi porţiunea cu frunze şi un pic din pulpa fructului, o lăsaţi un pic să se zvănte, după care incercaţi să realizaţi inrădăcinarea.
Trebuie să vă spun că acest lucru nu reuşeşte intotdeauna, pentru că nu toate fructele sunt proaspete cănd ajung la noi pe piaţă. Luaţi un ghiveci nu prea mare, cu găuri de scurgere, il umpleţi cu turbă cu pH neutru, plantaţi ceea ce aţi tăiat din fruct şi acoperiţi totul cu o pungă din plastic transparent. O să vedeţi că se formează o mică seră cu umiditate mare in aer. Udaţi moderat şi aşteptaţi primele frunzuliţe noi ale plantei.
CUM SE INGRIJEŞTE?
Ananasul poate fi lăsat la soare doar puţin, in orele dimineţii. Nu se udă abundent la rădăcină, mai degrabă se pulverizează pe frunze. Dacă il puteţi uda cu apă de ploaie va fi şi mai bine. Rădăcinile sunt destul de mici, deci nu folosiţi ghivece mari. Aveţi grijă in privinţa solului: unul cu drenaj prost va face apa să băltească şi va duce la putrezirea bazei plantei.