x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apa in gradina

Apa in gradina

de Alexandra Teodor    |    15 Iun 2006   •   00:00
Apa in gradina
MEREU VERDE
In arsita verii este minunat sa ai in apropierea casei un locsor umbrit si racoros. Daca la asta s-ar mai adauga si susurul vesel al unui firicel de apa, ar fi nemaipomenit

Desi oricine si-ar dori sa aiba un ochi de apa in gradina, multi se tem sa abordeze aceasta zona. Exista teama ca demersurile sa nu fie prea complicate, lucrarile sa nu dureze prea mult sau ca spatiul de care dispun sa fie insuficient pentru asa ceva.

IAZUL CU FORMA NATURALA

In functie de spatiul si de bugetul disponibil va puteti gandi la solutii diverse. Iazul clasic, ochiul de apa conturat natural, completat de cateva pietre, cu sau fara o cascada mica, nu este foarte greu de realizat. In doua saptamani o firma serioasa de amenajari peisajere vi-l construieste. E bine sa stiti de la inceput ca el va arata minunat dupa un sezon, timp in care plantele acvatice cu care a fost decorat se dezvolta si contureaza ambientul. Un astfel de iaz se poate instala pe o suprafata incepand de la 2-3 mp din gradina voastra.

BAZINELE DECORATIVE

De obicei, pe suprafete putin mai mari (incepand cu 4-6 mp), bazinele simple, decorative, sunt realizate din beton. De obicei, adancimea lor atinge 40-100 cm si ele nu se folosesc pentru imbaiere. Finisajul este hotarator pentru farmecul lor, astfel incat ideale ar fi placarile cu piatra naturala fatetata sau decorarea cu mozaicuri colorate. De cele mai multe ori, conturul acestor bazine este geometric, rectangular sau circular/ovoidal. La fel ca si la iazuri, completarea lor cu plante iubitoare de umiditate atat pe mal, cat si in apa creeaza tot farmecul.

Ce superb poate fi un bazin simplu, in care cresc zambile de apa si nuferi

SCULPTURI ACVATICE

De la fantana clasica pe care o stim din curtea bunicilor pana la formele moderne de sculpturi combinate cu suvoaie de apa, exista o gama larga de variante. Chiar si de mici dimensiuni (1mp), cateva forme sculpturale de bun-gust pe care susura un firicel de apa pot fi de mare efect intr-un spatiu elegant. Apa se poate pierde intr-un pat de pietris, pentru a fi apoi recirculata de un sistem simplu.

Sute de modele de sculpturi combinate cu apa curgatoare pot fi instalate fara eforturi mari
Si formele verticale care pun in valoare aglomerarile dezordonate de pe sol au efectul lor estetic

BAIA DE PASARI

Mai putin cunoscuta la noi, baia de pasari este un obiect traditional din cultura turca. Aceasta nu este mai mult decat o tipsie inaltata elegant pe un picior de sustinere. Daca aveti grija ca in permanenta in ea sa fie apa si sa o amplasati intr-un loc mai linistit al gradinii, pasarele mici isi vor face obiceiul de a veni sa bea apa si de a se zbengui in ea.

×