x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apreciaza singur daca merita sa contribui la fondul de rulment

Apreciaza singur daca merita sa contribui la fondul de rulment

de Elena Stan    |    15 Sep 2005   •   00:00
Apreciaza singur daca merita sa contribui la fondul de rulment
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Daca locuiesti la bloc si se cere sa aloci o suma de bani pentru intretinerea spatiilor comune.

La dumneavoastra pe scara este intuneric bezna? Miroase urat? Peretii sunt murdari si au igrasie? Liftul nu functioneaza niciodata? Curios! Pentru toate aceste utilitati locatarii blocurilor platesc lunar. Banii cu care ar trebui sa se asigure iluminatul scarilor de bloc, functionarea ascensorului, curatenia pe scara, nu numai maturatul scarii, ci si pereti curati si miros placut sunt stransi intr-un fond numit fond de rulment. Fondul de rulment este strans de administratorul blocului, acesta din urma consultandu-se cu locatarii pentru cheltuirea lui.

CE ZICE LEGEA


Conform Hotararii nr. 400 de la 2 aprilie 2003, privind normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prin fondul de rulment intelegem fondurile necesare pentru plati curente. Asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor in vederea constituirii fondului de rulment, care va acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. De regula, in momentul stabilirii cotei de participare, se au in calcul nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari din anul anterior, rata inflatiei, numarul persoanelor din apartament, numarul camerelor din proprietate etc. Plata cotei pentru fondul de rulment se poate face atat lunar, cat si anual sau semestrial, in functie de deciziile luate de locatari si administratorul blocului. Important de mentionat este faptul ca si chiriasul este obligat sa participe la plata fondului de rulment. Legea prevede si unele cazuri in care platitorul fondului de rulment isi poate recapata sumele platite. Pentru repararea instalatiilor sau al unor elemente ale condominiului, asociatia poate constitui un fond distinct cu o perioada de folosire limitata.

AVANTAJELE ASOCIATIEI


Proprietarii apartamentelor trebuie sa se asocieze, astfel incat sa poata avea mai multe drepturi. Asociatia reprezinta interesele comune ale proprietarilor unui condominium. Prin condominium intelegem o proprietate imobiliara formata din apartamente. Dezavantajul celor care nu vor sa faca parte din asociatia de proprietari este ca pentru oricare din problemele privind proprietatea comuna - intretinerea si exploatarea cladirii, contracte, servicii, plati, modul de lucru etc. - trebuie sa imputerniceasca de fiecare data, prin procura notariala, o persoana care sa le reprezinte interesele. Alegerea neasocierii inseamna pierdere de timp si de bani. Asa ca fiecare in parte poate decide daca plateste sau nu fondul de rulment, asumandu-si evident riscurile.

×
Subiecte în articol: rulment