x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aranjamente atractive cu panseluţe

Aranjamente atractive cu panseluţe

de Cornelia Constantin    |    01 Mar 2008   •   00:00

Primăvara calendaristică nu e departe, dar vremea încă ne surprinde cu temperaturi scăzute şi zăpezi, semn că trebuie să mai aşteptăm puţin până la amenajarea balcoanelor şi a teraselor la adevăratul lor potenţial.

Primăvara calendaristică nu e departe, dar vremea încă ne surprinde cu temperaturi scăzute şi zăpezi, semn că trebuie să mai aşteptăm puţin până la amenajarea balcoanelor şi a teraselor la adevăratul lor potenţial. Până atunci putem să le decorăm cu plante care nu sunt sensibile la ger. Un exemplu ar fi binecunoscuta panseluţă (Viola), care poate fi tratată ca plantă anuală şi folosită pentru diverse aranjamente pentru exterior sau pentru interioare răcoroase şi pline de lumină. Puteţi folosi în mod si­milar şi Bellis – o altă plantă simpatică.

 

 

Adaptabile şi rezistente

Pentru decorarea unei terase însorite puteţi să folosiţi un coş elegant de nuiele căptuşit cu sphagnum (muşchi) la care adăugaţi un strat de pământ care să se dreneze bine. Superficial plantaţi panseluţele conform schemei croma­tice dorite sau în funcţie de varietatea pe care o deţineţi. La suprafaţa aranjamentului puteţi adăuga un strat de frunze sau câteva crengi mici, protectoare. Dacă temperatura scade doar câteva grade sub zero, aranjamentul se poate păstra frumos câteva luni. Dacă accidental cad precipitaţii sau se face foarte frig, aranjamentul îşi va pierde frumuseţea. Însă, îl puteţi adăposti mutând coşul cu totul într-un spaţiu protejat fie chiar şi numai peste noapte.

 

 

Le place răcoarea

Dacă nu aveţi o terasă sau afară este încă foarte frig şi vă temeţi pentru micile frumuseţi multicolore, aveţi varianta unor aranjamente de interior. Însă, este neapărat ca acele interioare să fie cu temperaturi de maximum 10 grade, lucru dificil de obţinut, dar nu imposibil. Lumina na­tu­rală este şi ea importantă. În lipsa ei, plantele se veştejesc şi este păcat de efortul depus cu plantarea sau realizarea aranjamentelor. Coletul cu rădăcini nu este foarte dezvoltat, deci panseluţele nu necesită vase sau ghivece foarte adânci. Pentru sănătatea plantelor şi în egală măsură pentru un efect decorativ mai pronunţat se preferă chiar vase spaţioase care au în înălţime nu mai mult de 10-15 cm.

 

 

Frumuseţea panseluţei este dată de culorile intense ale florilor ei şi de contrastul frecvent întâlnit la unele varietăţi. Cele mai multe flori au 4-5 cm în diametru, dar sunt şi varietăţi cu flori delicate de numai 1 cm şi altele, de-a dreptul spectaculoase, cu flori de 10 cm şi margini ondulate. Le place pământul fertil şi reavăn, dar umiditatea excesivă afectează rădăcinile. Se adaptează şi la condiţii de mediu mai puţin prielnice.

×
Subiecte în articol: mereu verde