x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitectura de piatra in gradina

Arhitectura de piatra in gradina

16 Iun 2005   •   00:00
Arhitectura de piatra in gradina

Ne dorim sa avem o gradina frumoasa si foarte interesanta, cu elemente spectaculoase, care sa ne incante privirea. Dar parca ne-am dori si o idee originala, care, montata intr-un colt al gradinii, sa dea acesteia toate caracteristicile pe care ni le dorim. V-am propune, de aceasta data, elemente arhitecturale construite din piatra, jardiniere si mici munti din pietre de rau, care sa va permita sa plantati flori multicolore si iarba din belsug.

Pentru ca sunt mai dificil de amenajat, sa incepem cu muntii. Sigur, termenul e impropriu: e vorba despre o movila de pamant acoperita cu pietre. Aceasta solutie este excelenta daca abia v-ati construit o casuta si v-a ramas pamant in exces pe care ati vrea sa-l folositi. In acest caz insa, nu uitati sa amestecati pamantul cu fertilizatori chimici sau cu compost, ca sa-si reia activitatea vegetala cat mai repede si mai bine. Alegeti pietre de mari dimensiuni si faceti-va un plan de utilizare a acestora. Nu uitati ca pietrele pentru micul munte vor fi cele mai numeroase. Nivelat i movila in asa fel, incat sa aiba o panta mai lina, orientata catre partea cea mai vizibila a gradinii, si o panta abrupta, orientata catre un gard sau un zid pe care doriti sa-l ascundet i. Tasati bine pamantul, pentru ca pantele sa fie rezistente.

Incepeti asezarea pietrelor de la baza, tinand seama de faptul ca trebuie sa ingropati piatra 2/3 in pamant. Puneti pietrele de pe margine si apoi cele din centru, mergand in linii drepte, paralele cu baza movilei. Este suficient sa le plasati doar pe cele doua pante descrise mai sus. Lasati intre pietre o distanta de aproximativ cinci centimetri. La varf, intercalat i pietrele de pe cele doua pante, astfel incat sa creati o baza de sustinere. Verificati din cand in cand daca rezultatul va este pe plac, pentru a putea modifica pozitia pietrelor la momentul potrivit. Odata terminata construct ia, plantati in spatiile ramase flori mici si colorate, iubitoare de soare si de caldura.

Cu pietrele ramase construiti jardiniere sau oaze de gradina clasica. De exemplu, alegeti o portiune din gradina expusa la soare aproape toata ziua. Montati pietre mari in forma de cerc, diametrul urmand sa il stabiliti in functie de proportiile gradinii. Cel mai bine ar fi sa trasati un cerc nu mai mare de 50-70 cm diametru. Plantati, in centrul cercului, o tufa mica, cu frunze permanente si, de la centru catre margini, in unghiuri ascutite, flori de diverse culori. Lasati, alternativ, cate o "felie" de pamant necultivata intre portiunile cu flori. Pe acestea presarati un strat de pietris alb. Efectul va fi spectaculos.

O alta idee de folosire a pietrei in gradina este pavarea cararilor dintre principalele portiuni ale acesteia. Aveti de ales intr-o multitudine de variante. De pilda, daca trasati cararea cu pietre mari asezate pe margini, partea interioara a acesteia poate fi pavata cu pietris alb. Dar puteti folosi si exclusiv piatra de rau. Tineti insa seama ca, pentru a putea amenaja acest gen de alee, va trebui sa ingropati partial pietrele in pamant.

De asemenea, din piatra puteti construi mici insule care sa sparga monotonia unui peisaj putin diversificat. De exemplu, daca aveti o gradina mare, cu copaci rari si cu iarba multa, aceste aranjamente de piatra vor oferi privirii o variatie a liniei peisajului extrem de interesanta. Puteti chiar construi mici scaune. Acoperite cu iarba si cu flori, se vor integra natural in peisaj. Chiar si pietrele de mari dimensiuni, paralelipipedice, pot folosi aceluias i scop. Iazurile artificiale vor arata senzational daca vor fi mascate cu ajutorul pietrelor de rau. Iarba si florile vor acoperi natural marginile acestora, incadrand elementele de apa in spatiul verde.

Material realizat cu sprijinul Stihl Romania
×
Subiecte în articol: grădina piatra