x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitectura dinamica

Arhitectura dinamica

07 Iul 2005   •   00:00
Arhitectura dinamica

Dinamica studiata a liniilor interioare arhitecturale se imbina cu cea obtinuta prin contrastul subtil intre aspectul exterior urban al constructiei si contextul peisagist. O lucrare care uimeste prin coerenta detaliilor. E o casa despre care poti spune ca este perfecta, gratie arhitectilor Andrei si Oana Mihailescu.

Rezolvare ingenioasa

Tema de proiectare a fost dificila, dar provocatoare. Terenul lung si ingust, ce prezenta o panta de inclinare de 30 grade, a fost remarcabil exploatat. Volumetria foarte studiata pare pentru profani una intamplatoare, dar asimetria, jocul liniilor, intrepatrunderea formelor vin aici sa puncteze un concept arhitectural puternic ancorat in mentalitatea secolului al XXI-lea. Aspectul exterior al constructiei se integreaza bine in peisajul zonei prin arhitectura si prin configurarea acoperisului in terasa, desi la un nivel mai subtil exista un contrast puternic. Este vorba de antagonismul dintre mediul rural si destinatia de locuinta unifamiliala permanenta, ce releva un caracter pregnant urban prin modul de amenajare, dotare si utilare. Confort la superlativ in 500 de metri patrati construiti intr-o zona ferita de agitatia si poluarea orasului.

Zona de zi spectaculoasa

Asimetria proportiilor terenului a impus-o pe cea a arhitecturii, deci si interiorul tradeaza lungimea si ingustimea amplasamentului. In acest context, zona de zi este mult desfasurata pe orizontala. Pentru a sparge imaginea de spatiu gen "vagon", arhitectii au creat o supanta ce transforma spectaculos dimensiunile. La nivelul parterului, functiunile (bucataria, sufrageria, livingul) sunt succesive, dar delimitate prin diferente de nivel. Astfel, ele apar insiruite "in trepte", in zona cea mai joasa si intimizata aflandu-se livingul. In conferirea atmosferei speciale, o mare contributie o are modul de iluminare naturala. Suprafetele vitrate ample nu numai ca asigura lumina din abundenta, ci lasa sa se intrevada peisajul superb de pe malul Lacului Snagov.

Detaliile sunt esentiale pentru decorul ambiantei de aici. Fiecare element, obiect sunt corelat cu celelalte, astfel incat ansamblul rezultat este incredibil armonizat. Liniile subtiri, fine, formele stilizate, alternanta dintre transparent si opac, contrastul cromatic deschis-i nchis - toate compun o viziune atinsa de perfectiune. Intr-un spatiu personalizat prin arhitectura, mobilierul, decoratiunile si corpurile de iluminat vin sa atribuie confortul volumetriei functiunilor.

Fluiditatea succesiunii functiunilor din zona de zi, felul in care culorile sunt asortate emana o gandire calculata, chiar sobra. Insa prezenta lemnului reflectat in lumina de la interior, delicatet ea tesaturilor strategic amplasate la toate nivelurile (perdele, storuri din bambus, lampi cu abajururi, corpuri suspendate), obiectele decorative frumos alese dau acea caldura specifica, inconfundabila a unui univers denumit acasa. Etajul casei este destinat zonei de odihna, iar accentele liniilor sunt mai ferm trasate in aceste spatii aerisite, minimalist decorate. Supanta a fost exploatata inteligent pentru loc de birou. Dormitoarele sunt amplasate, astfel incat sa beneficieze de perspective inedite atat inspre interior (cand se iese spre holul supantei), cat si spre exterior (datorita teraselor pozitionate cu vedere inspre lac).

Imaginile vorbesc de la sine despre aceasta vila si, asa cum sustin cei care au proiectat-o si au amenajat-o, "identitatea ei sta acolo unde unii arhitecti l-au gasit pe Dumnezeu: in detaliu. Atat cel de conceptie, cat si cel de executie."

Adela Parvu
Arhiva Ideal Decor
×