x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atmosfera pentru adolescenţi

Atmosfera pentru adolescenţi

10 Mai 2007   •   00:00

Din sumar: Editorial - Demolările calme şi calculate / Showroom de interioare / Prima galerie de artă digitală din estul Europei / Sărbătoarea baloanelor / Designul in plastic - O inovaţie stilistică cu rezultate remarcabile / Clasicul prezent in amenajări moderne / Lucrări la zi in grădina de legume / Sticla este materialul viitorului / Idei pentru casa ta - Paturi inteligente pentru orice tip de spaţiu / Clădiri de Patrimoniu - Sediul Uniunii Arhitecţilor Din Romănia / Locuinţă triplex semiautonomă din punct de vedere energetic / Grădina Keukenhof, mereu surprinzătoare / Realizarea şi intreţinerea unui gard viu / Acoperiţi spaţiile din grădină /

Dialog constructiv

Unul dintre subiectele frecvent abordate de cititorii noştri este cum să abordeze mobilarea şi decorarea camerelor destinate copiilor adolescenţi. Fără a avea pretenţia de a epuiza subiectul, vom aborda ideile esenţiale pentru această situaţie

Adolescenţa, vărsta marilor intrebări, a primelor iubiri adevărate şi a visurilor măreţe, pune părinţilor pe lăngă toate problemele „normale" şi pe aceea a ştiinţei de a crea o atmosferă conformă vărstei in camera copilului. Evident, producătorii de mobilier, precum şi oferta destinată decoraţiunilor interioare aduc pe piaţă soluţii care mai de care mai atractive. Există şi o evoluţie vizibilă, mai cu seamă in ultimele căteva decenii, in ceea ce priveşte adaptarea acestor oferte la modificările rapide de mentalitate a generaţiilor, la modificarea plajei de preocupări, ba chiar şi o interpretare legată de considerente ce ţin de psihologie naţională sau regională.

Dincolo de toate acestea insă, fiecare adolescent este o personalitate in formare, cu manifestări specifice vărstei, trecătoare sau mai statornice, imprevizibile şi greu de controlat fără a produce deformări nedorite. Fiecare cuplu de părinţi va trebui, prin consecinţă, să creeze un mediu intim unic, specific adolescentului pe care il au in creştere, ţinănd seama de datele unice, specifice fiecărui copil in parte. Ideea principală este ca atmosfera din camera adolescentului să fie una relaxantă şi creatoare in acelaşi timp, o atmosferă care să permită o trecere către vărsta adultă, lipsită de inhibiţii şi de excese.

Vărsta şi sexul

Vărsta de intrare in adolescenţă a coborăt in ultima vreme, generaţiile recente intrănd mai repede in pubertate şi căpătănd mai timpuriu preocupări specifice. Diferenţele dintre sexe (fete - băieţi) au rămas incă vizibile, dar s-au diminuat şi ele, singura coordonată cu decalaj fiind cea fiziologică. Camera unui adolescent trebuie să fie mobilată şi decorată in funcţie de preocupările majore ale copilului, iar pentru asta cel dintăi lucru pe care trebuie să-l facă părinţii este să ştie să asculte şi să respecte dorinţele acestuia. In procesul educativ contemporan, fiecare obiect care compune atmosfera din spatele uşii in camera unui adolescent trebuie să aibă rolul şi rostul lui bine determinate.

Evitaţi capitularea

Nu se recomandă nici capitularea totală in faţa unor cerinţe imperative sau deplasate ale copilului, părintele urmănd să folosească toate strategiile educaţionale pentru a crea echilibru şi armonie. Dacă generaţiile de azi nu mai pot trăi fără computer şi internet nu inseamnă că ele trebuie să dispreţuiască sau să ignore cartea ca instrument civilizator. Moda posterului de pe perete pare să reziste, imaginea afişată la vedere de către adolescent, reprezentănd de cele mai multe ori un model de viaţă sau o aspiraţie secretă, are o influenţă pozitivă. La fel de importante sunt şi „vestigiile" copilăriei pierdute (păpuşile, maşinuţele, lămpile de veghe sau rochiţele devenite neincăpătoare), mulţi adolescenţi despărţindu-se cu greu de ele. Incurajaţi şi prezenţa in camera adolescentului a unor plante vii, pe care acesta va trebui să le protejeze, sau a animalelor de casă, cu ataşamentul şi responsabilitatea asumate.
Spaţiu, mult spaţiu
Camera unui adolescent trebuie să fie strict mobilată, regula esenţială fiind spaţiul de mişcare şi acţiune căt mai mare. Evitaţi aglomerarea cu obiecte şi lucruri inutile şi lăsaţi copilului posibilitatea de a-şi curăţi şi ordona teritoriul fără eforturi prea mari, in timp scurt, după bunul său plac. Interveniţi căt se poate de rar şi nesemnificativ in acest spaţiu, lăsănd loc acelei dezordini ordonate specifice vărstei. Urmăriţi dispunerea mesei de lucru in aşa fel incăt copilul să beneficieze de căt mai multă lumină naturală, corect direcţionată. Importantă este şi alegerea locului de odihnă, care trebuie să poată primi rapid şi simplu aerisirea necesară, să fie discret şi confortabil.
×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta