Diferenţele dintre casele banale şi cele cu adevărat speciale se văd la prima vedere în modul de ambientare al băilor şi bucătăriilor.
Diferenţele dintre casele banale şi cele cu adevărat speciale se văd la prima vedere în modul de ambientare al băilor şi bucătăriilor. Cu cît aceste încăperi sînt mai generoase şi mai frumos finisate şi mobilate, cu atît valoarea financiară a locuinţei este mai mare. Aşa că nu întîmplător, locuinţele luxoase au de multe ori băile matrimoniale mai mari decît dormitoarele. La noi, chiar şi în ansamblurile cu vile scumpe, băile sînt încă neobişnuit de mici, pe cînd în Occident orice ofertă imobiliară serioasă ce începe să aibă cinci zerouri şi o cifră rotundă în faţa lor ţine cont de pretenţiile stilului de viaţă actual, care cere în mod inevitabil camere de baie spaţioase.
Stil de viaţă mai luxos
Dar de unde aceste schimbări de amenajare ale băilor? De ce aparent dintr-o dată s-au modificat aşteptările cu privire la finisarea şi numărul de metri pătraţi acordaţi unor camere folosite pînă de curînd exlusiv igienei? Cu siguranţă că are legătură cu dezvoltarea industriei de wellness (sau cum se mai foloşte la noi termenul de spa). Tot mai multe familii care au ajuns să aibă venituri constante şi consistente şi-au dorit binefacerile terapiei cu apă în propria casă.
Căzile cu hidromasaj, cabinele de duş cu funcţii multiple, bateriile de baie cu cascade de apă, saunele private, la fel ca şi capetele de duş supradimensionate s-au mutat din centrele specializate de înfrumuseţare în casele oamenilor. Dar odată comandate, s-a constatat că standardul dimensiunii spaţiilor alocate băilor nu întrunea cerinţele adaptării noilor dotări în modeştii metri pătraţi. Cu cît cererea de astfel de obiecte cu funcţii multiple a crescut, specialiştii au constatat faptul că baia contemporană a încetat să fie folosită doar pentru igienă, ci s-a transformat într-una dedicată relaxării.