x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biroul de acasa

Biroul de acasa

de Georgiana Teodorescu    |    02 Feb 2006   •   00:00
Biroul de acasa
IDEI PENTRU CASA TA
Ritmurile vietii cotidiene si nevoia de informare prin mijloace moderne fac folosirea calculatorului indispensabila. Pentru copii, tineri sau adulti, pentru invatat, munca, sau joaca, nevoia de a avea un birou in cadrul locuintei se face tot mai des simtita. Dar cum il amenajam?

Fie ca trebuie sa asigurati copiilor un loc pentru studiu, fie ca dumneavoastra aveti nevoie de spatiu de lucru in interiorul casei, el trebuie gandit ca un ambient compact, care sa serveasca deopotriva necesitatilor si confortului

Functionale si moderne, realizate cu tehnologie inovatoare si cu respect maxim pentru normele de siguranta ale ambientului, solutiile pe care le gasim astazi pe piata pentru amenajarea biroului ofera o gama larga de elemente si modele, capabile sa satisfaca si cele mai exigente gusturi si sa exprime cele mai complexe personalitati. Felul in care arata biroul de acasa si impresia pe care o creeaza pot avea un impact puternic asupra eficientei activitatii desfasurate.

Vremurile in care prima partea strict functionala a biroului au trecut. Combinarea materialelor, culorilor si texturilor devine unealta de personalizare a spatiului si ne ajuta sa facem din biroul nostru un univers de manifestare a propriului stil.

DE CE TINEM SEAMA


Natura activitatii care se va desfasura la acest birou, perioada zilei in care va fi folosit, spatiul pe care va permiteti sa il alocati acestei functiuni sunt factori ce trebuie luati in calcul atunci cand va ganditi la amenajarea biroului. Odata stabilite prioritatile, spatiul trebuie atent organizat pentru gasirea unui echilibru intre confort si functionalitate, bazat pe utilitate si siguranta.

Plasarea biroului intr-un spatiu cu ferestre este indicata atat pentru rezolvarea iluminatului natural (indispensabil acestei functiuni), cat si din nevoia de relaxare. Stabilirea contactului vizual cu natura ajuta la relaxarea centrilor nervosi, sporind eficacitatea muncii. Un tablou bine plasat, o poza draga pe birou sau un aranjament floral pot fi un izvor de energie si dau un aspect primitor ansamblului. Studiile ergonomiei demonstreaza ca un design impropriu al biroului poate avea un impact major asupra productivitatii si sanatatii. De aceea, chiar daca spatiul dumneavoastra este mic si sunteti tentati sa improvizati, alegeti totusi o masa de birou adevarata, care sa respecte regulile minime de ergonomie.

Achizitionati un scaun ajustabil, cu o mica inclinare a spatarului, care sa reduca tensiunea vertebrala. Lasati cel putin un metru intre scaun si perete sau obiectele de mobilier, ca sa va puteti ridica si aseza usor. Si in fata dulapurilor pentru depozitare este necesara asigurarea distantei de un metru, pentru ca usile compartimentelor sa poata fi deschise cu usurinta. Asigurati-va ca obiectele cel mai des folosite sunt la indemana. Ordinea pe suprafata de lucru trebuie sa fie usor de mentinut, monitorul calculatorului pozitionat la nivelul ochilor sau putin mai jos, iar distanta dintre ochi si monitor intre 40-70 cm. Daca masa este asezata la perete, se poate valorifica suprafata lui prin ancorarea unor rafturi in consola, montarea unui telefon de perete sau a unor placi de afisare, marindu-se astfel suprafata utila de lucru de pe birou.

ESTETIC


Din punct de vedere estetic, stilul biroului nu trebuie neglijat. In cazul in care el este parte a unei camere, acesta trebuie sa se armonizeze cromatic si stilistic cu ambianta in care este incadrat. Daca biroul este amenajat intr-o camera separata, nu este obligatoriu sa aiba un aspect protocolar. El poate fi incadrat in stilul general al casei, armonizat cu celelalte segmente din locuinta in privinta alegerii materialelor si culorilor.


Pentru camerele de tineret sunt foarte potrivite piesele colorate din materiale moderne ce pot fi usor intretinute. De asemenea, se recomada cumpararea corpurilor modulare care se pot combina in diverse configuratii


Birourile cu elemente reglabile (atAt pe verticala, cAt si pe orizontala) sunt foarte practice, pentru ca se pot adapta n functie de persoana care le utilizeaza. Fiecare element este gAndit conform cerintelor ergonomice
×