x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bolile si daunatorii plantelor de interior

Bolile si daunatorii plantelor de interior

de Cornelia Constantin    |    10 Noi 2005   •   00:00
Bolile si daunatorii plantelor de interior

GRADINA TA, MEREU VERDE
Cele mai frecvente probleme intalnite la plantele de apartament si sfaturi pentru rezolvarea lor
GRADINA TA, MEREU VERDE
Cele mai frecvente probleme intalnite la plantele de apartament si sfaturi pentru rezolvarea lor

Ajunci cand temperatura scade sub 10-15 grade C, gradinarii care si-au decorat balcoanele, terasele si gradinile cu plante sensibile la frig sunt cuprinsi de ingrijorare: unde sa amplaseze plantele, asa incat sa le fie bine? De cele mai multe ori, ele sunt aduse in casa. Dar trebuie sa fim atenti, asa incat o data cu ele sa nu aducem si daunatorii sau bolile in interior. Este mult mai greu sa tratam bolile sau sa indepartam daunatorii in spatii inchise decat afara. Asadar, inainte de operatiunea de adapostire, controlati cu atentie fiecare planta in parte. Daca plantele se imbolnavesc atat timp cat sunt in casa, tineti cont de sfaturile care urmeaza.

FAINAREA


Este o boala frecventa care se datoreaza lipsei de aerisire a spatiilor in care se gazduiesc plantele. Ea apare la violetele africane, la begonii, la trandafirii pitici atat de iubiti si la alte plante. Boala este dificil de vindecat, dar foarte usor de prevenit. Aerisiti zilnic, macar 10 minute, spatiul respectiv si plantele dumneavoastra vor fi sanatoase mai multa vreme. In cazul nefericit in care observati un praf alb pe frunzele sau florile unei plante, trebuie neaparat s-o izolati pentru ca fainarea se raspandeste rapid. Puteti chiar sa rupeti frunzele sau florile afectate, pentru ca asa limitati raspandirea bolii.

Tratamentul consta intr-un amestec de fungicide (ex. Topsin, Dithane) si apa, care se repeta la cateva zile, pana cand fainarea dispare complet. Solutia se pulverizeaza cu grija pe plante si se prepara conform instructiunilor producatorului.

PUTREGAIURILE


Putregaiurile apar, de obicei, din cauza unui dezechilibru de udare. Sunt frecvente putregaiurile la violete si la plantele cu bulbi. In cazul violetelor, posesorii stiu ca ele iubesc umezeala, insa nu sincronizeaza udarile cu temperatura spatiului in care se afla plantele. Putregaiul poate sa apara la baza plantei sau in acel loc in care frunza atinge marginea ghiveciului. In cazul exemplarelor mature, care au tulpini asemanatoare celor de palmier, putrezirea are loc chiar la baza plantei. De aceea se recomanda plantarea inaltata, asa incat apa sa curga de jur-imprejur, dar nu chiar la baza. In cazul plantelor cu bulbi trebuie stiut ca udarea se face moderat. Bulbii sunt acoperiti de un fel de camasuta si cand aceasta se rupe ei raman neprotejati. Ei incep sa putrezeasca si emana uneori un miros neplacut. Daca sesizati ca bulbii au fost afectati de putregaiuri, scoateti-i din pamant, indepartati toata portiunea putrezita si tratati taietura sau bulbul in intregime cu fungicide. Chiar si asa, s-ar putea sa fie prea tarziu ca sa mai puteti salva ceva, daca pe sectiunea de bulb pastrata nu se afla nici un mugure din care sa poata creste o noua planta. Asadar, udati cu grija! Nu toate plantele in aceeasi zi, ci fiecare planta dupa nevoile ei.

PAIANJENII ROSII


Sunt niste daunatori observati abia dupa ce au atacat. Ei inteapa plantele si se hranesc cu sucul extras. Planta arata din ce in ce mai rau, apar urme crem sau maronii ale intepaturilor, dar daunatorul nu este vizibil. El este atat de mic, incat poate fi observat cu ochiul liber numai daca se misca. Cactusii cu tepi rari si trandafirii pitici sunt predispusi la atacuri. In cazul acestora din urma sunt vizibile si plasele fine ale paianjenilor. Ei apar in general in spatii uscate (umiditate relativ scazuta). Si cum iarna aduce cu ea o clima foarte uscata in casele noastre, este aproape sigur ca paianjenii vor ataca la un moment dat. Achizitionati o solutie potrivita in combaterea lor (ex. Mitac) si la primul semn stropiti plantele. Nu uitati sa pastrati umiditatea potrivita la nivelul radacilor plantelor dar si in aer.
×
Subiecte în articol: plantele