x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bucuraţi-vă cu adevărat de bradul de Crăciun

Bucuraţi-vă cu adevărat de bradul de Crăciun

de Cornelia Constantin    |    18 Dec 2008   •   00:00

An de an, în preajma Sărbătorilor vorbim despre Bradul de Crăciun. Cum îl împodobim, în care stil, cu ce semnificaţie, care este originea obiceiului, cum se împodobeşte pe alte meleaguri, cum se cumpără, de ce a devenit o afacere...



Subiectul a fost deja întors pe toate părţile. Şi totuşi, vine Crăciunul şi despre altceva nu poţi să vorbeşti. De această dată m-am gândit să vă spun o poveste şi veţi vedea cum se leagă de atâtea lucruri din viaţa noastră de zi cu zi.

ZĂPADA DE ALTĂDATĂ
Şi, ca orice poveste, începe demult... demult, în copilărie. Pentru că, dacă nici bucuria Crăciunului n-o mai putem lega de copilărie, atunci lucrurile s-au schimbat şi nu tocmai în bine. Aşadar, pe vremea când şi dumneata, cititorule, erai copil şi te gândeai cu drag la Moşul cel darnic şi plin de cadouri... Existau troiene de zăpadă. Acum nu le mai avem decât rar şi pentru scurtă vreme. Faptul că fiecare an este mai cald decât cel de dinaintea lui ne face uneori să ne gândim că vom ajunge curând să nu mai avem iarnă. Da, media temperaturilor anuale creşte constant de câteva zeci de ani încoace. A semnalat-o comunitatea ştiinţifică şi o simţim mereu chiar pe pielea noastră.
O iarnă blândă e bună până la un punct, dincolo de care înseamnă secetă în anul ce vine şi recolte nesemnificative. Zăpada este pentru regenerarea naturii, pentru păstrarea unui ciclu firesc al lumii verzi, fără de care nu putem exista. Nu, nu sunt vorbe mari şi nu mă refer doar la simbolicul şi dragul Brad de Crăciun. Ar trebui să vedem că noi, oamenii, nu suntem stăpânii naturii, ci doar o părticică din ea. Şi să învăţăm să convieţuim echilibrat.

ÎN SFÂRŞIT, BRAD LA GHIVECI!
Ani la rând s-a vorbit despre dezastrul pe care îl lasă în pădurile româneşti "operaţiunea bradul". Suprafeţe întinse erau devalizate aşa încât unele firme să poată comercializa de Sărbători brazii mult doriţi. Ca să nu mai spun că ajungeau la nişte preţuri de 3 ori mai mari decât era cazul. Din fericire, ceva s-a schimbat. Încă mai sunt distrugeri în unele zone. Dar sunt şi semne îmbucurătoare. Brazii nu se mai taie peste măsură, preţurile au scăzut. Ba chiar mai mult: se vând brazi la ghiveci, pe care după Sărbători îi putem planta în grădină. Faptul că unii brazi rămân la locul lor ne prinde bine. Nu doar la nivel vizual.
În cazul unor ploi abundente în primăvara viitoare, nu vom mai avea alunecări de teren, aşa cum ni s-a mai întâmplat. Sigur, acesta este doar un aspect al problemei, dar şi el merită să fie luat în calcul. "Perdelele verzi" se păstrează tocmai pentru protecţia noastră în cazul unor condiţii meteo extreme. Dacă vom fi mai atenţi la nişte lucruri catalogate frecvent ca fiind detalii, ni se vor întâmpla mai puţine lucruri rele. Copiii noştri vor avea şi ei peste ani de unde să mai taie un brad şi să-l împodobească de Sărbători. Pentru că, dacă ceva nu se schimba, acest lucru riscă să devină o amintire.

ALĂTURI DE CEI DRAGI
Faptul că aspectul comercial al Crăciunului s-a diminuat îţi mai lasă timp să te gândeşti şi la lucruri profunde. La liniştea în mijlocul celor dragi, pe care ar trebui cu toţii s-o regăsim. Cumpăraţi atât cât vă este necesar, consumaţi cumpătat şi petreceţi timp cu cei mici. Nu doar pentru că aşa ar trebui, ci pentru că aşa simţiţi.

MOMENTE PREŢIOASE
Bucuraţi-vă de ninsoare şi uitaţi pentru o clipă de stresul zilnic, privind la plutirea agale a unui fulg. Preţuiţi momentele acestea, tocmai pentru că nu sunt prea dese, şi daţi importanţa cuvenită fiecărui lucru. Povestiţi-le copiilor despre Crăciunurile din copilăria dumneavoastră şi vă vor asculta fermecaţi. Explicaţi şi creaţi semnificaţii.

ABUNDENŢĂ ÎN SUFLET  
Renunţaţi la tot ce este comercial în această perioadă. Cumpăraţi exact ce vă trebuie şi când vă trebuie. Abundenţa se găseşte mai ales în suflet, cu voia dumneavoastră. Şi dacă le veţi spune asta şi celor mici îi veţi vedea crescând frumos, cu valori morale, nu cu valori comerciale.

×
Subiecte în articol: mereu verde