x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Camera copilului

Camera copilului

28 Iul 2005   •   00:00
Camera copilului

Camera copilului, folosita de acesta de obicei pana la varsta adolescentei, nu consta numai in spatiul delimitat de cei patru pereti in care se joaca sau isi face lectiile, ci este spatiul care ii va marca intreaga viata.

Este locul de care isi va aduce aminte intodeauna si tocmai de aceea amenajarea unui astfel de spatiu nu este o sarcina usoara si necesita, de cele mai multe ori, o atentie deosebita din partea proiectantului. Cu cat mai bine indeplineste ea necesitat ile si trebuintele copilului, cu atat mai bine se va dezvolta si personalitatea acestuia. Se stie ca oricarui copil ii place sa-si transforme singur ambianta spatiului in care isi petrece o mare parte din timp.

Pentru aceasta, este insa nevoie de o mobilare simpla si flexibila, ce poate fi aranjata si mutata ori de cate ori copilul isi manifesta dorinta reinnoirii spatiului sau de joaca.

Piesele masive de mobilier nu sunt indicate in cazul unei astfel de amenajari, preferanduse, de obicei, corpuri simple, realizate din module ce pot fi adaptate cu usurinta personalitatii micutului, module polivalente ce pot fi, in acelasi timp, elemente ce inlesnesc joaca lui, dar si spatii de depozitare pentru hainute si jucarii. Cu cat mobilierul va indeplini mai multe functiuni, cu atat activitatile copilului vor fi mai placute si mai atractive.

Copiii au nevoie de un spatiu in care sa se poata retrage pentru a se juca sau a-si construi povestile din care isi imbogatesc imaginat ia si, tocmai de aceea, mobilierul trebuie gandit astfel incat, in orice moment, acesta sa-i ofere arealul in care ele sa prinda viata si sa se dezvolte.

Amenajarea de fata este de la inceput gandita ca una minimalista, dar care sa se plieze pe necesitatile zilnice ale unui copil, pe nevoia de spatiu de joaca si de odihna, pe crearea, pe cat posibil, a senzatiei ca acesta se afla in aer liber si nu intr-un spatiu limitat, pe modularitatea mobilierului (posibilitatea de transformare a acestuia in functie de activitat ile zilnice), precum si pe crearea ambiantei specifice acestei varste, prin utilizarea cu precadere a materialelor naturale si a culorilor calde si vesele.

Iluminatul reprezinta, de asemenea, o parte importanta a unui astfel de proiect, deoarece trebuie corelat activitatilor curente intr-un astfel de spatiu. Este de preferat sa se foloseasca un iluminat punctual, ce va pune in valoare zonele de joaca ale copilului si va face o demarcare clara intre functiunile spatiului.

Pentru ferestre, solutia cea mai practica o reprezinta draperiile cu desene viu colorate sau storuri ce pot fi lasate pe timpul noptii. Pentru paviment, este recomandabil ca acesta sa fie unul cald, prin utilizarea parchetului, peste care se poate aseza o mocheta asortata cu intregul ambient.

desene si text designer Giovanni Speri
0727/87.70.10
×