x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Căpşuni de invidiat la dumneavoastră în grădină

Căpşuni de invidiat la dumneavoastră în grădină

de Cornelia Constantin    |    25 Apr 2009   •   00:00
Căpşuni de invidiat la dumneavoastră în grădină

Căpşunii sunt din punct de vedere botanic catalogaţi drept arbuşti, deşi portul lor târâtor şi înălţimea nesemnificativă trimite la cu totul altă categorie de plante.



Este şi unul dintre cei mai îndrăgiţi arbuşti fructiferi de la noi, alături de coacăz, zmeur şi agris. Spre deosebire de ceilalţi, căpşunul poate fi plantat şi în grădini mici, nu numai pe suprafeţe mari. Suportă chiar şi cultura în sere şi solarii, în anumite condiţii.

Deşi plantă perenă, căpşunul suferă pe timpul iernilor fără zăpadă. Fără stratul protector, este posibil ca în iernile cu şocuri termice (scăderi bruşte de temperatură, îngheţ profund în sol) să degere. E bine deci să fiţi atenţi la comportamentul climei în zona în care locuiţi, pentru a putea estima necesitatea unei protecţii chiar înainte de primele geruri de toamnă.

TIPURI DE CREŞTERI
Există varietăţi de căpşuni cu creştere compactă, care se pot planta şi în jardiniere şi ghivece; varietăţi cu creştere târâtoare şi varietăţi cu creştere căţărătoare. Ultima varietate a stârnit un val de încântare, dar expresia "căţărător" este improprie: stolonii curg de fapt, de jur împrejurul plantei-mamă, nu se caţără.

Aşadar, este puţin probabil ca acest tip de căpşun să se comporte conform numelui şi să se caţere pe spaliere sau alte suporturi aşa cum face o plantă căţărătoare la sensul propriu. Însă, dacă aveţi o grădină mică şi vreţi să cultivaţi căpşuni într-un recipient suspendat, o să meargă bine treaba.

Udată periodic, planta din recipient (jardinieră suspendată etc.) va creşte frumos şi fructele vor fi mai uşor de cules, mai curate şi mai atractive (vor avea şi rol decorativ pe lângă cel utilitar). Aceste recipiente trebuie adăpostite de ger, de toamna până primăvara, timp în care plantele intră într-un soi de semirepaus (udarea se va face rar, doar când pământul este uscat). Acelaşi tratament vor primi şi căpşunii compacţi de ghiveci şi jardinieră.

Căpşunii târâtori plantaţi în grădină nu necesită protecţie în mod normal, în cazul în care locuiţi în zone cu ierni blânde. Totuşi, ca să evitaţi posibile suferinţe ale plantelor în lipsa zăpezii, toamna puteţi să-i protejaţi cu un strat de frunze, paie sau cu folii speciale.

CONDIŢIILE DE MEDIU
Temperatura este un factor important pentru cultura căpşunului. În mod normal, media temperaturilor minime de iarnă la noi este de -10°C până la -15°C. Dar mai sunt şi temperaturi de -25°C până la -30°C care se întâlnesc în nordul extrem al ţării.

Dacă în cazul unor ierni blânde sau moderate, fără şocuri, căpşunii rezistă fără probleme, nu se mai poate garanta nimic în restul situaţiilor. Gerurile târzii de primăvară, care apar uneori în perioadele de înflorire a căpşunilor timpurii, fac şi ele pagube însemnate.

Sistemul radicular de suprafaţă fac din căpşun o plantă sensibilă la uscăciune. Aşa se explică de ce zonele de sud sunt mai puţin eficiente în cultura sa. Există un mic paradox: are nevoie de soare pentru fructificare, dar uscăciunea excesivă îi afectează sănătatea.

Deci, dacă doriţi să cultivaţi căpşuni în zone secetoase aveţi grijă la udări: să le administraţi corespunzător, aşa încât plantele să nu băltească în apă, pentru că vor putrezi, dar nici să nu sufere din cauza lipsei apei. Încercaţi să evaluaţi corect necesităţile.

×
Subiecte în articol: mereu verde