x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de caramida sau din lemn?

Casa de caramida sau din lemn?

25 Aug 2005   •   00:00
Casa de caramida sau din lemn?
INVESTESTE INTELIGENT
Toti visam ca, mai devreme sau mai tarziu sa avem o casa a noastra. Mai mica sau mai mare, dupa posibilitatile financiare. Odata ajunsi la fericitul moment in care acest vis poate prinde viata, incep si intrebarile. Cum sa fie casa, din ce o construim, cum facem sa nu ne coste o avere, dar sa indeplineasca toate conditiile unei locuinte de calitate… Specialistii in constructii ne ajuta sa facem o alegere care sa se potriveasca dorintelor si bugetului fiecaruia.

CASA DE CARAMIDA

Imobilele din caramida se impart in doua categorii: case cu pereti portanti din zidarie (acestia au rol de rezistenta in structura casei) si case cu pereti de zidarie autoportanta (peretii au doar rol de umplutura). "In ultimul caz, peretele de zidarie poate fi demolat fara a afecta structura de rezistenta, astfel incat arhitectura si partitionarea camerelor poate fi modificata fara implicatii asupra sigurantei locuintei", explica Dan Mihaescu, inginer diplomat.

Caramida este un material care are caracteristici termoizolatoare bune. Astfel, este suficient peretele sa fie tencuit pe interior si exterior pentru a se asigura confortul termic, fara a mai fi nevoie de materiale in plus. Dar daca doriti un confort termic sporit si vreti sa faceti economie la combustibilul folosit pentru incalzire, peste caramida se poate realiza un termosistem executat din placi de polistiren expandat, peste care se aplica ulterior materialul de finisaj.

VARIANTA

Pentru o casa mai calduroasa se pot folosi, in locul caramizilor traditionale, materiale precum blocurile de BCA sau blocuri ceramice echivalente acestora. In comparatie cu caramida, acestea sunt mult mai economice, presupunand un consum mai mic de mortar. In plus, la final veti avea pereti drepti cu o manopera redusa si la un pret mai mic.

CASA DIN LEMN

Daca optati pentru o casa din lemn, veti avea de astepat mai putin pentru ca durata de executie este mult mai redusa. Fundatia este mai putin costisitoare deoarece locuinta este mai usoara. Totusi, daca alegeti sa va construiti o casa din lemn, trebuie sa stiti ca aceasta va avea un confort termic mai redus. Pentru a compensa acest lucru, trebuie folosite o serie de materiale termoizolante suplimentare (vata minerala, polistiren). Astfel, casa de lemn poate fi la fel de calduroasa ca si cea de caramida.

INTRETINERE

Diferenta intre cele doua tipuri de locuinte apare la capitolul intretinere. O casa de lemn presupune costuri suplimentare la inceput: materialele trebuie sa fie tratate cu substante ignifuge, impotriva insectelor si a mucegaiului. In cazul in care fatada se face tot din lemn, costurile de intretinere sunt mai mari in timp: aceasta trebuie vopsita periodic cu lac etc. Pe de alta parte, puteti alege sa va construiti locuinta din lemn, dar sa o "imbracati" cu tencuiala. "Exista posibilitatea ca finisajul sa fie realizat cu un termosistem identic ca la o casa din caramida sau sa se realizeze o tencuiala traditionala pe un suport adecvat. Costurile in timp sunt mai mici astfel", ne explica Ciprian Carabaneanu, inginer diplomat.

  • 300 euro/mp construit la o casa din lemn, pret estimativ ce include instalatiile, finisaje medii si acoperis
  • 450 euro/mp construit la o casa din caramida, pret estimativ la rosu
  • ×
    Subiecte în articol: casa lemn caramida