ARHTECTURA PENTRU FAMILIE
Aveti o
casa intr-o zona de interes turistic?
V-ati gandit sa o valorificati
transformand-o intr-o pensiune?
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati
Primul pas pentru a transforma propria casa de la tara in pensiune este constituirea formei juridice sub care veti desfasura activitatea economica. Aceasta poate fi: persoana fizica, asociatie familiala sau societate comerciala, avand ca obiect unic de activitate asigurarea de servicii
turistice in pensiuni turistice si agroturistice. Persoana fizica si asociatia familiala sunt de preferat, in cazul in care proprietarul doreste sa se ocupe personal, sau impreuna cu membrii familiei, de organizarea si derularea activitatii turistice, avand statutul de angajati proprii.
De aceea, persoanale fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si cele care sunt membri ai unei asociatii familiale trebuie asigurate in sistemul public de pensii, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj.
Daca se opteaza pentru angajarea de personal calificat pentru activitatea turistica, este necesar sa se constituie o societate comerciala, cu obiect unic de activitate asigurarea de servicii turistice.
SCUTIRI DE LA IMPOZIT
Conform Ordonantei de Guvern nr. 63/1997 privind stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea turismului rural, agentii economici care desfasoara activitati de agroturism beneficiaza de facilitatile acordate intreprinderilor mici si mijlocii, chiar daca nu indeplinesc conditiile de numar de angajati si venit anul, precum si de alte inlesniri.
Astfel, Ministerul Turismului se va ocupa de prezentarea gratuita a ofertei turistice a pensiunilor in materialele si in actiunile de promovare intreprinse de birourile din tara si din strainatate. Pe o perioada de 10 ani din momentul clasificarii pensiunilor, acestora li se va acorda scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv pe profit.
Plata energiei electrice si a gazului metan se va face la tariful stabilit pentru consumul de uz casnic, respectiv la tariful pentru persoane fizice a serviciilor de telecomunicatii utilizate in cadrul pensiunilor turistice si a pensiunilor agroturistice.
Acordarea de credite cu dobanda preferentiala pe o perioada de maximum 10 ani pentru dezvoltarea si/sau modernizarea capacitatilor de cazare; dobanda suportata de beneficiarii creditelor va reprezenta 50% din nivelul dobanzii de pe piata bancara.
MARGARETE IN LOC DE STELE
Clasificarea pensiunilor turistice si agroturistice reprezinta incadrarea acestora intr-una din clasele de structuri de primire turistice (5,4,3,2,1 flori, margarete). Scopul clasificarii turistice este de a asigura protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a ofertei de servicii.
Singura institutie abilitata sa desfasoare activitati de autorizare in domeniul turismului este Ministerul Turismului.
NUMARUL MARGARETELOR
Documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de clasificare se transimte Ministerului Turismului - Directia generala de comunicare si control, care verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si intocmeste certificatul de clasificare.
Eliberarea certificatului de clasificare se va face in termen de 60 de zile de la data trimiterii documentatiei, nu inainte de a se face o verificare la fata locului a indeplinirii criteriilor necesare.
In urma primirii certificatului, respectiva pensiune turistica isi poate desfasura activitatea la categoria inscrisa in certificatul obtinut. Punerea in functiune este conditionata de obtinerea autorizatiilor legale: sanitare, de prevenire si stingere a incendiilor - PSI, de mediu.
Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate din trei in trei ani. Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire prin transmiterea Directiei generale de autorizare si control a unui memoriu justificativ, daca in urma unor lucrari de modernizare si de imbunatatire a dotarilor si serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii de clasificare superioare.
CRITERII MINIME PRIVIND CLASIFICAREA PENSIUNILOR TURISTICE
|
Pensiunile turistice sunt structuri de primire cu o capacitate de cazare de maxim 10 camere, totalizand maxim 30 de locuri in mediul rural, si maxim 20 de camere in mediul urban, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura cazarea turistilor in spatii special amenajate. Amplasarea pensiunilor turistice trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor. Dotariele din camerele si din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitie acestora. In interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatarului (articole de imbracaminte si incaltaminte, sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii).
|
SPRIJIN ANTREC PENTRU INFORMARE
|
Persoanele care desfasoara activitati de turism in pensiuni turistice si agroturistice pot beneficia de sprijinul si ajutorul Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania - ANTREC.
Aceasta este o organizatie neguvernamentala, care are ca obiectiv identificarea si promovarea potentialului turistic din mediul rural, formarea, pregatirea profesionala a agentiilor de turism - membri ANTREC. In acest sens, asociatia organizeaza seminarii, colocvii, stagii de scurta si lunga durata, organizarea de campanii de publicitate pentru fermele agroturistice si pensiunile omologate si clasificate, relatii cu mass-media, participarea la targuri
si expozitii.
|