x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa Mila, fantezie artistică şi ingeniozitate utilitară

Casa Mila, fantezie artistică şi ingeniozitate utilitară

de Cornelia Constantin    |    29 Ian 2009   •   00:00

Antonio Gaudi a fost un arhitect care a lăsat posterităţii nu doar clădiri, ci opere de artă. Apreciat şi contestat în acelaşi timp, a fost un om care şi-a depăşit cu mult vremurile.



A visat la momentul când o clădire va fi definită nu doar prin formă, ci şi prin culoare, când zidurile construcţiilor vor renunţa să aibă unghiuri, când oamenii vor reuşi să creeze ceva cu aceeaşi măiestrie a formelor şi culorilor precum natura însăşi. "Ambiţios" veţi spune, şi este adevărat. Un asemenea scop nu se poate realiza decât prin pasiune susţinută. Acea pasiune care te face să depăşeşti orice obstacol pentru a da frâu fanteziei care nu cunoaşte limite.

ARTISTUL...
Aţi auzit cu toţii de faimoasa Sagrada Familia, uimitoarea catedrală închinată Sfintei Familii. Dar parcursul arhitectului până la această capodoperă n-a mai prezentat un interes la fel de mare, deşi veţi vedea că nu este deloc de ignorat. Chiar înainte de a porni lucrul la catedrală, Gaudi a construit Casa Mila. Vreme de patru ani (1906-1910) lucrările la această clădire au pendulat între agonie şi extaz. Planurile păreau imposibil de realizat, dar încăpăţânatul arhitect refuza să dea înapoi, deşi timpul trecea prea repede pentru bugetul aflat în scădere.

...ŞI MUNCA SA
Cu un mic exerciţiu de imaginaţie, nu-i de mirare că locuitorii Barcelonei o numiseră "La Pedrera" – Cariera. Construită în zona centrală a oraşului, acolo unde se intersectează bulevardele cu casele celor mai bogaţi locuitori, casa Mila a stârnit de la început mirare. Pere Milŕ Camps a cumpărat un teren de 1.000 mp şi-şi  dorea o casă care să vorbească despre statutul său social. Fusese încântat de o altă construcţie a lui Gaudi – casa Batlló. Asemănarea (la exterior) dintre cele două case este evidentă până şi pentru un ochi neformat. Şi totuşi… casa Mila are ceva care emoţionează.

SĂ LOCUIEŞTI ÎNTR-O OPERĂ DE ARTĂ
Dincolo de toate pecetele artistice, casa Mila trebuia să includă o reşedinţă pentru familia cu acelaşi nume, 20 de apartamente pentru închiriere, o parcare subterană, terasă şi pod. Cum avea să se transforme o operă de artă în clădire de locuit? Gaudi a reuşit să obţină acest lucru prin construcţia a două curţi interioare.

CASA MILA, PE VIU!
Despre Gaudi şi construcţiile sale s-au scris multe cărţi. Şi nici măcar ele n-au reuşit să spună totul. Deci, nici noi nu am pornit acest demers cu speranţa că vom reuşi. Ne-am dorit doar să vă atragem atenţia asupra lor, dintr-o perspectivă emoţională. Dacă drumurile vă duc la Barcelona, mergeţi să vizitaţi casa Mila. Veţi fi încântaţi de forme, culoare şi ingeniozitate. Veţi avea senzaţia că păşiţi într-o poveste în care totul este altfel...

×
Subiecte în articol: casa constructii celebre mila