x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa noua intr-un pod vechi

Casa noua intr-un pod vechi

de Ana-Maria Notar    |    06 Iul 2006   •   00:00
Casa noua intr-un pod vechi

Din sumar: Forumistul cu ""robineti"" la limba / Afla ce e nou / 7 trucuri si ponturi referitoare la frigider / Filtre pentru o apa cu adevarat potabila / Tapiteria murdara / Cumparati mansarda / Evitati problemele… / E-painting / Arta de a depozita CD-urile / Locuinte urbane dispuse in oglinda / Gradini pe acoperis! / Gazonul este liantul elementelor din gradina / Ce trebuie sa fac pentru a-mi vedea plantele pline cu flori?

AMENAJARI ORIGINALE
Dar mai ales cald, generos, inspirand echilibru si stabilitate, tainic, dar reconfortant si de o frumusete ce se percepe in special cu sufletul. Este vorba despre un pod, de fel din Bucuresti; suntem la capitolul cum sa dai o noua viata unui spatiu pe care l-ai crezut prafuit, inchis, ferecat in propriul timp si lipsit de confort. Dar nu-i asa. Urmariti mai departe povestea, exista una si are un final fericit.

PODURILE CASELOR VECHI AU AROMA AMINTIRILOR

Odinioara adaposteau lucruri de uz sporadic sau marturiseau vreo pasiune, ca ateliere, mai rar erau spatii de locuit. Acum sunt o veritabila atractie pentru aerul lor boem, ravnit intr-un context contemporan trepidant. Citadinii sunt atrasi de personalitatea ferestrelor zenitale si cea a plafonului atipic, rezultat din pantele sarpantei. Mai rar doua poduri la fel ca arhitectura, dar aproape invariabil aceeasi atmosfera de tihna pe care toti "detinatorii de poduri" vor s-o conserve. In cazul de fata, exista nepoata, Mihaela, care nu demult a crescut in aceasta casa si, ca toti copiii in joaca lor, i-a rascolit podul, mai varstnic decat bunica, i-a descoperit tainele si nu l-a uitat. Acum, tanara femeie cu propria afacere legata de domeniul amenajarilor interioare ne relateaza zambind profesional: "Nu este deloc simplu sa transformi un pod intr-o locuinta, dar este atat de frumos… Interventia asupra spatiului a urmarit inlocuirea acoperisului (din tabla, cu unul de ardezie, mai silentios la intemperii), etanseizarea completa si, modificare speciala, ridicarea acestuia. In spatiile folosite inainte doar pentru depozitari am amenajat doua incaperi - baia dormitorului matrimonial si camera mezinei. Camera pentru fetita cea mare este de partea cealalta a scarii interioare; acolo uscam inainte rufele si pastram diverse lucruri. Tavanul cobora foarte mult in dreptul ferestrelor, ceea ce facea ca spatiul sa fie practic nefolosit, la fel in celelalte dormitoare. Dupa inaltarea acoperisului, am putut alinia birourile fetitelor chiar sub glafurile geamurilor".

Grinzile din lemn masiv, in mare parte cu rol de rezistenta, subliniaza decorativ inclinarile plafonului, prin contrastul de culoare.

SI CONFORT DE BLOC, SI ATMOSFERA DE MANSARDA

Prin compartimentarea spatiului s-au mai obtinut o bucatarie si o camera de zi, convenabil de spatioase, si un coridor, deschis dinspre living; suficient de mare, va fi amenajat ca sufragerie, continuand stilul acestuia si avand optima invecinare functionala cu bucataria. Podul recuperat, convertit intr-o mansarda de unde rumoarea strazii se percepe mai mult vizual, a mai avut nevoie doar de cateva culori calde si calme de pamant, peste care lumina sa se strecoare poleind dusumeaua, insufletind obiectele de familie, odata de uz, acum gratulate cu rol decorativ, de atmosfera.

S-A NIMERIT DIN INTAMPARE…

Unele dintre cele mai originale idei de decorare le-au venit proprietarilor intamplator, atunci cand incercau sa improvizeze diverse lucruri incat spatiul aflat in curs de amenajare sa poata fi totusi locuibil. "Dormitorul nostru are fereastra spre strada, ceea ce era deranjant seara, dat fiind ca nu aveam perdele, asa ca am asezat in geam o cuvertura indiana, foarte subtire, adusa dintr-o calatorie. Ma gandeam ca va fi ceva temporar, dar pentru bun timp ne-a placut chiar foarte mult, era o "piesa de rezistenta" in decor. Tot asa am folosit un material imprimat sa acopar un vechi scaunel de pian, inca nereconditionat, pe care tineam sa-l folosesc in completarea masutei de toaleta; scaunul era rotund, materialul avea un desen de arabescuri ca un disc, se potriveau de minune; l-am fixat cu o funda sub sezutul scaunelului, cu marginile acoperind in falduri picioarele, era foarte sic. Nici reconditionat nu a cules mai multe complimente ca in imbracamintea aceea provizorie", ne povesteste Mihaela despre farmecul unor "nimicuri", feminitate in ambientare si cochetaria cea mai interesanta, aceea ad-hoc. Nu tuturor lucrurilor le sta bine cu staif, unele au nevoie de mai putin lustru, doar putina patina le trebuie ca… sa straluceasca.

MODERN SI BOEM INTR-O MIXTURA ECHILIBRATA

Pentru inaltarea acoperisului si impartirea functionala a spatiului s-a apelat la un prieten arhitect, de asemenea pentru proiectarea mobilierului cu design actual al bucatariei. Lucrarile de modernizare a instalatiilor au fost in sarcina inginerului Stefan Bogdan (TD Instal). In cea mai mare masura, restul amenajarii poarta amprenta doamnei casei; alegerile privind materialele de finisaj, mobilierul, designul usilor si mai cu seama decorarea, ambientarea locuintei ii reflecta pasiunea pentru valorile clasicului, pentru natura si naturalete. Cadrul respira firesc atat in ritmul ceasului de altadata, cat si al cadentelor moderne, stilurile se intrepatrund fara disonante si fara ostentatii de vreo parte.

ALB = IMPECABIL

Daca pentru spatiul de zi si dormitoare albul este prezent la finisajul peretilor doar ca element de obtinere a unor contraste si adancimi decorative, in bucatarie si bai este suveran. Pentru a amplifica optic suprafata acestora, pentru luminozitate, dar mai ales pentru senzatia de curatenie fara repros. Alegerea a fost pe deplin justificata. In plus, nu este vorba de albul-sanitar anost, ci de un alb-fildes si alb-crem, rafinat; si nici de faianta lucioasa, simpla, ci avand discrete reliefuri si intarsii de nervuri. Asadar, si albul poate fi complex…
×