x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casele pasive consumă mult mai puţină căldură

Casele pasive consumă mult mai puţină căldură

de Adela Parvu    |    29 Mai 2008   •   00:00

Casele prefa­bricate se fac după proiec­tele propuse de produ­că­tori, dar teh­no­logiile avansate permit crearea de vile care să respecte şi proiecte rea­lizate de alţi arhitecţi la care doreşte să apeleze proprietarul.

Casele prefa    ­bricate se fac după proiec­tele propuse de produ­că­tori, dar teh­no­logiile avansate permit crearea de vile care să respecte şi proiecte rea­lizate de alţi arhitecţi la care doreşte să apeleze proprietarul. Costul final, cu taxe şi transport, al unor astfel de case începe de la 150.000 de euro pentru o supra­fa­ţa utilă cuprinsă între 110 şi 150 de mp, repartizaţi pe două nivele (parter şi mansardă), iar pentru 700.000 de euro există ofertele de lux care includ vile cu lift interior, finisaje de top şi terase suspendate. Pentru clienţii romîni, fir­mele germane percep un avans de 30%, chiar dacă sunt bani obţinuţi prin credit bancar

 
În Europa Occidentală, nu numai arhitectura, finisajele şi dotările unei case contează, ci mai ales costurile necesare ca ea să poată oferi confortul traiului contemporan. Mai exact, sumele necesare pentru întreţinere, în condiţiile în care acestea cresc constant, indiferent de ţară. Iar principalele costuri sunt alocate de proprietari pentru încălzire, apă caldă şi electricitate. Se pare că europenii îşi pot permite să construiască o casă apelînd la credite bancare, dar dacă aceasta nu este economică în exploatare, ratele şi plata lunară pentru întreţinere devin împovărătoare.

Noile construcţii pasive dezvoltate de firme germane care au cîştigat numeroase premii internaţionale sînt revoluţionare din punct de vedere al economiei de energie. Şi este vorba de un tip de model de casă din prefabricate, o tehnologie copiată la noi de cons­tructorii din case din lemn, dar incorect aplicată, sau ca să spunem pe şleau nu întrutotul “furată”.

Cunoscuta structură de tip sandviş pentru pereţi, care între părţile vizi­bile de la exterior şi interior au inserate straturi succesive pentru a asigura o eficientă izolare termică, este la germani o adevărată operă tehnică, ceea ce nu se poate spune şi în cazul firmelor de la noi. O casă prefabricată germană este realizată şi dotată în fabrică pe bucăţi, ea urmînd să fie asamblată în timp record pe şantier. Practic pereţii înglobează inclusiv instalaţiile, prizele şi alte dotări ascunse vederii, conform proiectului agreat cu proprietarul şi specialiştii firmei.

La noi, reticenţa faţă de acest sistem constructiv există, în mare parte, cel puţin declarativ, datorită asocierii denumirii de prefabricate cu tipul cons­trucţiilor din lemn, nu foarte reuşite, care au încercat să copieze modelul german. Dar ele au cîştigat teren şi popularitate în Occident tocmai pentru că din punct de vedere economic au un raport calitate-preţ excelent.

 

Încălzire cu 90% mai ieftină

Pare greu de crezut explicaţia specialiştilor germani în privinţa modului în care se face economia de bani pentru folosirea caselor proiectate de ei, dar aceştia sunt concentraţi în firme mari de renume, cel puţin cinci la număr, care pur şi simplu domină segmentul de mijloc al pieţei construcţiilor rezidenţiale, ceea ce le conferă credibilitate. Sistemul caselor pasive germane presupune reducerea substanţială a metodei de încălzire cunoscută, respectiv cu ajutorul caloriferelor şi a răcirii locuinţei, respectiv cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat.

În locul acestora este implementat un sistem de ventilaţie controlată a casei cu ajutorul unei pompe de aer şi a unui schimbător de căldură. Cînd este nevoie de căldură, aerul proaspăt pompat la interior poate fi încălzit cu ajutorul schimbătorului, dar inclusiv temperatura corpului uman şi căldura emanată de aparatele electrice este suficientă ca pe timp de primăvară şi toamnă locuinţa să fie confortabilă din punct de vedere termic.

Vara, prin acelaşi procedeu de ventilaţie, schimbătorul de căldură poate fi reglat pentru scăderea temperaturii interioare. Pentru alimentarea acestor echipamente de ventilare o parte din energia electrică este produsă de panourile solare, reducîndu-se astfel şi electricitatea necesară pompei. Tot panourile solare sînt cele care asigură şi încălzirea apei menajere. Toate acestea, asociate cu structura pereţilor prefabricaţi, asigură o izolare excelentă, iar necesarul de energie pentru confortul termic este redus la doar 15kWh pe mp pe an, ceea ce, conform germanilor, constituie o economisire cu 90% faţă de o casă încălzită convenţional.

 

Detalii tehnice şi constructive

Pentru ca o casă să fie fiabilă şi după darea în folosinţă, pe lîngă struc­tu­ra şi sistemul de ventilaţie, contează enorm şi consumul de electricitate. Panourile solare rezolvă o parte din necesarul de electricitate, indiferent de anotimp sau de prezenţa directă a razelor solare. Dar, spre exemplu, un sistem electric cu senzori este foarte fiabil, chiar dacă iniţial costă puţin mai mult decît unul obişnuit. Asta înseamnă că la ieşirea dintr-o cameră lumina se stinge automat sau că la acţiunea directă a soarelui parasola­rele sau jaluzele se închid automat. Sunt detalii care ajută la ecomonia de energie, aşa cum şi orientarea casei se face cu ferestrele mari către sud, astfel încît aportul razelor solare să fie optim pentru confortul interior.

 

Construită în timp record

Sistemul presupune mai multe etape ce duc la economisirea de bani în final, comparativ cu o casă clasică de la noi. Toată casă este realizată în fabrică, deci în condiţii uscate, perfect controlate, nefiind afectate de intemperii nicio parte sau element constructiv. Apoi ea este împachetată şi transportată la terenul proprietarului, amenajat deja cu fundaţia necesară casei. Fundaţia prevăzută în proiect poate fi ridicată de altă firmă, dar respectînd proiectul german, ori se poate apela la firma germană pentru configurarea ei, mai ales cînd se doreşte crearea unei pivniţe.

Apoi, casa germană este asambalată şi predată la cheie după doar patru săptămîni.

×
Subiecte în articol: casa dialog constructiv