x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cat te costa sa-ti construiesti balcon la parterul blocului?

Cat te costa sa-ti construiesti balcon la parterul blocului?

de Catiusa Ivanov    |    11 Mai 2006   •   00:00
Cat te costa sa-ti construiesti balcon la parterul blocului?

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Obtinerea autorizatiei de construire si preturi estimative
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Obtinerea autorizatiei de construire si preturi estimative

Pentru persoanele care locuiesc la parter, faptul ca nu au balcon reprezinta de foarte multe ori un inconvenient. Balconul inseamna cativa metri in plus pe care ii poti utiliza in diverese moduri: iti poti prelungi livingul, iti poti face o mica sera sau biblioteca sau poti depozita pur si simplu anumite obiecte care in casa iti cam incurca locul.

ACORDUL ASOCIATIEI


Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este obtinerea acordului Asociatiei de proprietari (acordul si semnatura presedintelui asociatiei) sau acordul notarial al tuturor proprietarilor de pe scara, in cazul in care blocul nu are intemeiata Asociatia de proprietari. De asemenea, aveti nevoie de acordul Inspectoratului in Constructii, fiindca interveniti pe o constructie existenta. Cristina Popa, inspector in cadrul Serviciului Analiza, Relatii cu Mass-Media al Sectorului 6, ne-a informat ca, pentru a intra in posesia terenului pe care urmeaza sa fie construit balconul, trebuie sa va adresati Serviciului de Cadastru, Date Urbane si Fond Funciar, din cadrul Primariei locale, pentru a va rezerva o cota indiviza din terenul din jurul blocului (o fasie de aproximativ 1 m in jurul blocului apartine tuturor proprietarilor din bloc).

CERTIFICATUL DE URBANISM


Construirea unui balcon este permisa numai in baza autorizatiei de construire, eliberata de serviciile abilitate din cadrul primariilor locale. Primul pas pentru obtinerea autorizatiei de construire este eliberarea certificatului de urbanism. Acesta se obtine de la primaria pe raza careia se afla apartamentul, actele necesare eliberarii acestuia fiind: cerere tip si doua formulare tip certificat de urbanism (se obtin de la primarie); act detinere teren in copie; planuri topografice la scara 1:500 si 1:200 (acestea se obtin de la Directia de Cadastru a Municipiului Bucuresti pentru mai putin de 5 RON), actualizate, in cate doua exemplare si chitanta cu care s-a achitat taxa legala in original (aceasta taxa variaza de la primarie la primarie in jurul sumei de 40 RON).

Dupa obtinerea CU este nevoie sa obtineti avizele de la furnizorii de utilitati. Aceste avize sunt necesare pentru a verifica daca retelele furnizorilor de utilitati nu sunt prezente in zona respectiva, deoarece in timpul lucrarilor este posibil sa provocati daune respectivilor furnizori, avariind reteaua. Pentru fiecare aviz platiti aproximativ 80 RON.

PROIECTUL DE CONSTRUIRE


Mai departe, pentru obtinerea autorizatiei de construire trebuie intocmit un proiect al viitoarei constructii. Acest proiect poate fi intocmit de un birou particular de arhitectura sau de catre Proiect Bucuresti. Badea Cristian, de la Directia de Urbanism din cadrul Primariei Sectorului 3, declara ca este mult mai ieftin ca acest proiect sa fie realizat de Proiect Bucuresti decat de un birou de arhitectura. Daca intocmiti proiectul la Proiect Bucuresti, Badea afirma ca platiti sub 300 de euro, pe cand, daca apelati la un architect, veti plati mai mult de 400 de euro. Daca proiectul este intocmit de un arhitect particular, acesta are nevoie de acordul arhitectului sau al institutiei care a facut proiectul initial al cladirii (adica Proiect Bucuresti), acord pentru care se plateste o suma frumusica de bani (aproape 100 de euro), bani care se regasesc in devizul final.

Proiectul contine o serie de piese scrise, care sunt realizate de un proiectant autorizat si piese desenate (plan situatie 1:2000, planuri de arhitectura, plan de rezistenta).

Taxa pe care trebuie sa o platiti pentru eliberarea autorizatiei de construire reprezinta 0,5% din valoarea viitoarei constructii. De cele mai multe ori aceasta taxa este mai mica decat cea necesara eliberarii CU. Badea Cristian afirma ca este undeva in jurul sumei de 30 RON.

RESTRICTII


Popescu Elena, de la Directia de Urbanism a Primariei Sectorului 4, declara ca nu se poate construi balcon in urmatoarele situatii:
  • 1. Daca un coproprietar nu este de acord sa-ti semneze tabelul sau daca in sedinta Comitetului Asociatiei de proprietari nu se aproba in majoritate construirea acestui balcon la apartamentul respectiv;
  • 2. Daca ai documentatia incompleta sau nu ai obtinut Avizul Inspectiei in Constructii sau daca nu primesti avizul unei regii sub argumentul ca o astfel de constructie ar afecta reteaua subterana.

    SANCTIUNI


    Pentru construirea unui balcon fara autorizatie de construire, Legea 50/1991 modificata si republicata prevede aplicarea unor sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 10.000 RON.

    CAT TE COSTA SA-L CONSTRUIESTI?


    Cerasela Tudose, proprietara unui balcon proaspat construit, declara ca, dupa obtinerea autorizatiei de construire, a ridicat constructia in regie proprie, cu o echipa de muncitori tocmita de ea.
    Mana de lucru a costat 3.500 RON, iar materialele de constructie au costat aproximativ 4.000 RON.
    Constructia balconului a durat putin, spune Cerasela, "cam doua luni". Motivul pentru care a hotarat sa construiasca acest balcon a fost extinderea sufrageriei: "Opt metri patrati in plus conteaza foarte mult pentru noi, deoarece camerele sunt foarte mici".
    Cerasela Tudose a fost nemultumita de timpul foarte lung in care a obtinut autorizatia de construire: "A durat aproape un an si am alergat mult pentru obtinerea avizelor necesare. Proiectul pentru autorizatie l-am facut la Proiect Bucuresti si ne-a costat mai putin de 10 milioane".
    Paraschiv Mihai, directorul unei firme de constructii, spune ca pretul pe mp pentru construirea unui balcon este de aproximativ 350 euro, cu tot cu mana de lucru, el variind in functie de finisaje. Durata medie de construire este de aproximativ o luna. Pentru tamplaria termoizolanta platiti aproximativ 600 de euro.

    PRETURI
    Pentru construirea unui balcon, pretul pe metru patrat este de aproximativ 350 euro, cu tot cu mana de lucru. Pentru tamplaria termoizolanta mai platiti in jur de 600 de euro
    SFAT
    Daca intocmiti proiectul la Proiect Bucuresti, platiti sub 1.000 RON, pe cand, daca apelati la un architect, veti plati mai mult de 400 de euro
  • ×