x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cattleya, greu de găsit!

Cattleya, greu de găsit!

de Cornelia Constantin    |    17 Iul 2008   •   00:00

Orhideea are flori deosebit de frumoase, elegante şi delicat colorate. Sînt multe varietăţi şi hibrizi, fiecare avînd pretenţii specifice la care cultivatorul va trebui să se adapteze

Orhideea are flori deosebit de frumoase, elegante şi delicat colorate. Sînt multe varietăţi şi hibrizi, fiecare avînd pretenţii specifice la care cultivatorul va trebui să se adapteze. Ca şi Phalaenopsisul atît de răspîndit la noi, Cattleya este o orhidee epifită. Rădăcinile sînt cărnoase, prezintă nişte pseudobulbi în care planta îşi face rezerve de apă. Cel mai bine este ca între două udări să lăsaţi coletul să se usuce. Din acest motiv se foloseşte scoarţă specifică orhideelor sau alte tipuri de substrat poros.

 

Flori induse de lumină

Lumina este factorul cel mai important şi de care depinde înflorirea. Are nevoie deci de lumină naturală bună, dar nu de soare direct pe perioada de vară, cînd razele sînt ucigătoare şi pot să provoace plantelor arsuri grave. Culoarea frunzelor reprezintă un factor al sănătăţii plantei. Dacă are tente de galben înseamnă că soarele direct ajunge la plantă şi necesită mutare. Dacă verdele este foarte închis, înseamnă că lumina este insuficientă.

 

Temperaturi moderate

Temperatura minimă este de 13-16 grade C noaptea, iar cea maximă este de 35 grade C ziua. Pentru ca orhideea să se dezvolte corespunzător, este indicată o diferenţă de 5-8 grade C între noapte şi zi, mai ales în perioada în care se formează bobocii. Plantele tinere sau puii necesită temperaturi mai ridicate cu cîteva grade. Vara este destul de greu să păstrăm în casă o temperatură mai mică de 35 de grade, motiv pentru care va trebui să improvizăm: să creştem circulaţia aerului şi umiditatea relativă.

 

Udaţi cu grijă

Apa se administrează în două feluri: la rădăcină sau prin pulverizare în preajma plantei. O plantă matură are nevoie ca substratul să se usuce între două udări. Plantele tinere necesită o umiditate constantă, dar nu foarte crescută (sînt mai sensibile la schimbări bruşte). În perioada de creştere şi înflorire, plantele consumă mai multă apă decît în perioada de repaus. Cantitatea de apă potrivită rezultă dintr-o analiză atentă a dimensiunii plantei şi a ghiveciului, a temperaturii şi capacităţii solului de reţinere a apei. Apa mai rece de 10 grade C poate distruge planta, mai ales dacă se asociază cu o temperatură scăzută a spaţiului în care ţineţi planta. Umiditatea relativă indicată este de 50%-80%, valori care în mod normal nu se regăsesc în casele noastre. Pentru creşterea acestor valori se pulverizează planta (în funcţie de sezon), se aşază ghiveciul pe o tăviţă cu pietricele şi apă sau se foloseşte un umidificator.

×
Subiecte în articol: mereu verde