CE SPUNE LEGEA
Domnul Ilie Lucaci din Covasna aduce din nou pe tapet problema continutului deficitar al unor contracte de antrepriza.
De aceasta data suntem intrebati in legatura cu garantiile pe care
trebuie sa le ofere un antreprenor beneficiarului unei constructii.
Concret, domnul Lucaci a lucrat cu un amic pe post de antreprenor, prieten in care a avut deplina incredere si nu a acordat contractului de antrepriza suficienta atentie. Contractul a cuprins cateva clauze esentiale referitoare la termene de executie, la transe de plata, forta majora si instanta competenta sa judece un eventual litigiu.
Pe parcursul timpului, dupa ce o mare parte din lucrari a fost executata, domnul Lucaci a observat ca muncitorii au lasat in unele locuri de la imbinarea zidurilor goluri neastupate, ca invelitoarea de lemn a fost executata pe alocuri cu material crapat care nu poate asigura rezistenta in timp a acoperisului si alte deficiente peste care nu poate trece cu vederea, indiferent cat de bun prieten ii este constructorul. Cineva l-a sfatuit sa discute cu acesta despre garantiile pe care i le poate asigura in cazul in care dupa finalizarea casei va avea surprize neplacute, care ii pot pune in pericol chiar si viata.
Dupa ce cititorul nostru a purtat discutii cu constructorul referitor la cele de mai sus, acesta l-a asigurat verbal ca nu vor fi probleme si ca, daca totusi vor aparea unele, le vor remedia impreuna fara a fi nevoiti sa le consemneze in scris. Mai mult decat atat, a mai spus antreprenorul, "garantiile de buna executie sunt oricum legale si chiar daca sunt mentionate intr-un contract chiar daca nu, in cazul unor deficiente constatate, constructorul este obligat sa le acopere".
VICII DE EXECUTIE
Antreprenorul nu greseste cand spune ca garantiile de buna executie sunt legale. Este adevarat ca atunci cand se descopera vicii de executie cel care a gresit este obligat oricum prin lege sa repare, chiar daca prin contract nu s-a convenit in acest sens. Daca nu procedeaza astfel, el poate fi actionat in instanta si cu ajutorul unei expertize de specialitate (dublata in caz de nevoie de proba cu martori) se poate demonstra ca lucrarea a fost executata gresit, cu consecinta obligarii antreprenorului la remediere.CLAUZE IMPERATIVE
Cu toate acestea, obligatiile legale ale antreprenorului ar trebui prevazute clar si expres in contract, deoarece mentionarea in scris a acestora, precum si a celorlalte obligatii pe care si le asuma reciproc, partile le responsabilizeaza pe acestea si le fac permanent constiente de prezenta si imperativitatea lor. Legea spune ca pentru viciile aparente antreprenorul nu va mai raspunde daca la momentul semnarii procesului-verbal de receptie finala beneficiarul nu le-a consemnat in scris. Cu toate acestea, partile pot conveni prin semnarea contractului ca, dupa semnarea documentului de receptie, beneficiarul sa mai aiba totusi la dispozitie un termen in care sa poata semnala eventualele deficiente neconstatate cu ocazia receptionarii lucrarii - probleme care vor fi solutionate de antreprenor. De aceea consider ca este important ca partile sa mentioneze in scris astfel de clauze, care intr-un moment delicat se pot dovedi un adevarat "balon de oxigen" pentru beneficiar. Daca viicile lucrarii sau materialului au fost ascunse cu viclenie de antreprenor, termenul de raspundere este de trei ani de la descoperirea viciilor, dar cel mai tarziu in termen de un an de la data predarii lucrarii (adica beneficiarul trebuie sa constate cel tarziu intr-un an de la predare viciile, putand sa solicite antreprenorului repararea in termen de trei ani). La fel stau lucrurile si in cazul viciilor ascunse fara viclenie, caz in care insa termenul aplicabil este de sase luni.Citește pe Antena3.ro
DISCIPLINA CONTRACTUALA
Legea nr. 469 din 9 iulie 2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, chiar daca se refera in general la raporturile comerciale (dintre persoane fizice si juridice) din sfera comertului, contine prevederi care nu pot fi neglijate nici la incheierea unui contract de antrepriza in constructii, care, de altfel, este un serviciu prestat de cele mai multe ori de catre un comerciant unei persoane fizice. Astfel, legiuitorul sfatuieste partile contractante sa intreprinda toate diligentele pentru stipularea de clauze care sa asigure realizarea obiectului contractului. In acest sens, "contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, in functie de natura sa, clauze contractuale referitoare la: obligatiile ce revin partilor in derularea contractului, conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor, termenele, modalitatile de plata si de garantare a platii pretului, instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii, riscul contractual, precum si modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului".
ATENTIE!
|
Antreprenorul este obligat sa raspunda
in fata beneficiarului
pentru viciile ascunse, indiferent
ca acestea
se refera la materialele procurate de constructor sau la executia lucrarii in sine. Aceasta raspundere
a antreprenorului
subzista
in orice caz
si dupa
receptionarea lucrarii
|