x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce decoraţiuni alegi pentru acasă?

Ce decoraţiuni alegi pentru acasă?

30 Aug 2007   •   00:00

Cumperi un apartament, iţi faci o casă, primeşti o moştenise pe care vrei s-o valorifici. Cănd ferestrele sunt montate, pardoseala cea nouă străluceşte, pereţii au culoarea pe care ai visat-o, gresia şi faianţa strălucesc etalăndu-şi rosturile perfect aliniate, poţi instala mobilierul.

Obiectele aparent nesemnificative dau stilul casei tale

Cumperi un apartament, iţi faci o casă, primeşti o moştenise pe care vrei s-o valorifici. Cănd ferestrele sunt montate, pardoseala cea nouă străluceşte, pereţii au culoarea pe care ai visat-o, gresia şi faianţa strălucesc etalăndu-şi rosturile perfect aliniate, poţi instala mobilierul. Poate ai căteva piese vechi la care nu vrei şi nici nu trebuie să renunţi. Completezi cu mobila nouă, cumpărată "la pachet" sau bucată cu bucată şi dispusă in mod inspirat, dar şi perfect funcţional, după gustul şi nevoile fiecăruia. In linii mari, totul pare in regulă, casa poate fi locuită fără probleme şi familia ta (sau, cine ştie?, o familie de chiriaşi…) se poate instala in casă nouă. Numai că, in realitate, ceva esenţial lipseşte: decoraţiunile, micile obiecte şi artefacte care dau personalitate şi un soi de caldă strălucire oricărui interior. Aici incep, de fapt, adevăratele probleme. Ce alegi? Şi unde pui obiectele?

Textilele contează

Din categoria decoraţiunilor fac parte in special textilele, adică perdelele, draperiile, tapiţeria mobilei, cuverturile, covoarele etc. Aceste decoraţiuni ocupă suprafeţe mari dintr-o incăpere. Ele pot fi folosite ca elemente de legătură intre mobilier şi finisaje, astfel incăt să ajute la conturarea stilului dorit. Dar decoraţiunile textile pot fi manipulate pentru a inviora un interior, pentru a-l face sobru sau a-l menţine discret. Cei mai mulţi romăni aleg decoraţiuni care să fie asortate mobilierului şi finisajelor, rezultatul nefiind intotdeauna mulţumitor. Să luăm un exemplu des intălnit - canapea portocalie, parchet ca pardoseală, pereţi vopsiţi in alb şi restul mobilei de culoare inchisă (mult promovatul wenge). Ce decoraţiuni textile se aleg? Perdea din voal portocalie, covor in faţa canapelei cu un motiv portocaliu, perne decorative tot in nuanţe de portocaliu, iar dacă există fotolii şi acestea sunt alese la set in aceeaşi culoare ca şi canapeaua. Dar de ce nu ai folosi textilele ca să dai mai multă personalitate camerei? Ai putea să alegi in nuanţe de verde sau mov, deci nu la fel ca şi culoarea canapelei. Fotoliile, dacă sunt vechi, le poţi retapiţa cu un material diferit de cel al canapelei, iar dacă vrei să le cumperi acum, alege-le intr-o altă culoarea mai degrabă asortată cu draperiile sau perdelele. Covorul să aibă o dimensiunea medie sau chiar mică, să nu acopere o pardoseală frumoasă, iar dacă ai linoleum vechi pe care vrei să-l maschezi, alege o mochetă intr-o culoare uniformă, fără modele ciudate care sunt mai greu de asortat (cu motive in dungi sau forme geometrice simple nu poţi da greş).

Referitor la covor, trebuie să te găndeşti că, dacă obişnuieşti să mănănci pe canapea, vei avea inevitabil parte de miezuri, aşa că renunţă la modelele miţoase, din bucăţi de piele sau foarte scumpe. Covorul din faţa canapelei nu trebuie să fie neapărat persan sau gros. Mai degrabă ceva uşor, poate chiar tradiţionalul covor oltenesc, ce se potriveşte foarte bine şi in interioarele moderne. Arată bine şi se curăţă repede, fără mare efort. Culorile covorului pot fi cele care există in cameră (la canapea portocalie poţi alege un covor ce are verde, mov, portocaliu, dar şi negru sau maro). Iar dacă simţi că nu eşti sigur, cumpără un covor care să fie apropiat de nuanţa pardoselii.

Atenţie la texturi!

Canapeaua se vede in orice cameră de zi. Suprafaţa ei, forma şi materialele care o compun dau tonul stilului pe care vrei să-l abordezi. Are tapiţerie textilă mată? Perdelele alege-le tot din materiale textile mate, nu recurge la voal care luceşte sau la materiale plastice. Mai degrabă bumbac sau in. Accente strălucitoare? Optează pentru ele dacă ai in faţa canapelei o masă cu sticlă. Acestea pot fi perne decorative care au cusute pe ele nasturi sidefaţi sau sunt invelite in materiale cu degradeuri de textură de la mat la lucios.

Dacă iţi place foarte mult un tablou nu-l aşeza deasupra canapelei sau a patului din dormitor. Pune-l intr-un loc de unde poţi să-l admiri. Pentru personalizarea dormitorului poţi alege un tapet sau motive autocolante care se lipesc pe perete. In camera de zi, deasupra canapelei poţi face un ansamblu de fotografii inrămate decăt să aşezi stingher un singur tablou pe mijlocului peretelui din zonă

Obiectele decorative

Alege obiecte decorative cu forme simple, curate şi din materialele frumos finisate (ceramică, stilcă, metal), care sunt plăcute la atingere şi se pot curăţă uşor de praf. Opreşte-te in magazinele mici de decoraţiuni şi vezi oferta care există. Sfătuieşte-te cu vănzătoarele din aceste magazine, pentru că, de regulă, ele sunt studente la arte plastice sau au o mare experienţă in domeniu. Dacă eşti pasionat de obiecte decorative unicate, interesează-te şi de lucrările artiştilor plastici. Un tablou viu colorat, cu motive abstracte iţi inveseleşte camera, dar şi dispoziţia sufletească. Nu uita că in materie de obiecte decorative nu cantitatea contează, ci alegerea corectă, care să ducă la completarea camerei.

×
Subiecte în articol: poţi dialog constructiv canapelei