CONTROL ABSOLUT
Tehnologiile pentru divertisment, adaptate spatiului
CONTROL ABSOLUT
Nu cu mult timp in urma, un sistem home cinema, compus dintr-un videoproiector cu ecran de
proiectie sau televizor cu plasma si un sistem de sunet surround, era ceva la care putini visau si de care si mai putini aveau parte. Acum, in din ce in ce mai multe locuinte, prin simpla accesare a telecomenzii, ecranul coboara din spatele unei nise, iar videoproiectorul aduce in propria sufragerie imagini de o calitate si marime comparabile cu cele din cinematograf.
Considerente tehnice
O abordare informala a camerei dedicate home cinema-ului sau a unui spatiu multifunctional se refera la un videoproiector si un ecran de proiectie care devin parte din mobila. In achizitionarea unui set ecran-videoproiector-sistem audio trebuie prevazute si aspectele tehnice.
Alegerea ecranului de proiectie trebuie sa ia in calcul marimea si gradul de iluminare natural ale camerei, numarul de persoane care formeaza audienta, respectiv pozitia acestora fata de ecran, potrivit specialistilor de la Asesoft Smart, care, alaturi de Flamingo, este una dintre firmele cele mai cunoscute in domeniu.
Pentru vizibilitate "fara efort", primul privitor se va situa la o distanta mai mare decat diagonala ecranului, iar ultimul la o distanta de trei ori mai mica decat inaltimea ecranului. De exemplu, pentru un ecran cu baza de doi metri, distanta optima de vizualizare va fi cuprinsa intre 2,60 m si 5,30 m.
Adaptarea pretului
Gama de videoproiectoare este foarte variata de la comerciant la comerciant si de la producator la producator. Pretul unui ecran de proiectie incepe de la 100 de euro si poate ajunge la 10.000 de euro.
Tehnologia de varf in domeniul ecranelor de proiectie o reprezinta ecranul cu boxe incorporate, care inlatura plasarea unui sistem aditional de sunet in camera, iar calitatea imaginii este remarcabila. Exista de asemenea ecranele suspendate Prodisplay, cu proiectie pe o suprafata transparenta, avand performante deosebite chiar in timpul zilei.
Caracteristicile de baza care trebuie urmarite in alegerea videoproiectorului pentru home cinema sunt: contrastul care apare de la 1500 la 4000:1, rezolutia si mai putin luminozitatea masurata in ANSI lumeni, avand in vedere ca incaperea este slab luminata. Pretul unui videoproiector home cinema incepe de la 1.000 euro si poate depasi 3.500 de euro. Tehnologia de varf in domeniul videoproiectoarelor este produsul Optoma cu DVD si boxe incorporate, care elimina prezenta unui DVD player individual si a boxelor.
"Este de preferat o solutie de tipul videoproiector - ecran de proiectie, in detrimentul celei compuse din plasma tv sau LCD TV, in cazul imaginilor de mari dimensiuni, datorita costurilor relativ mai mici", spune Sebastian Voican, director de vanzari la Asesoft Smart. De exemplu, un Plasma TV de 70 inch depaseste 30.000 de euro, insa pachetul alternativ videoproiector - ecran se poate situa sub 3.000 de euro. Specialistii spun ca dezavantajul imaginii de o mai slaba calitate (contrast-luminozitate) este eliminat de tehnologiile de varf utilizate de marii producatori.