x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Clasicul stil dintr-un apartament de bloc

Clasicul stil dintr-un apartament de bloc

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    01 Dec 2005   •   00:00
Clasicul stil dintr-un apartament de bloc
LA BLOC, DAR ALTFEL
Urmatoarea amenajare este interpretarea intr-o viziune adaptata propriilor optiuni de viata a stilului clasic. Am ales-o avand convingerea ca orice castiga ca si estetica in fiinta sa din pluralitatea interpretarilor care i se ataseaza. Si in categoria orice am incadrat si stilul clasic. Un stil clasic despre care aflam cum reuseste sa se adapteze conditiilor impuse de un apartament de bloc, spatiu care are un dezavantaj major, inaltimea camerelor!

AMENAJARE IN TIMP

Apartamentul prezentat in continuare este unul a carui amenajare s-a intins pe parcursul mai multor ani si inca nu este considerata gata, in ciuda a ceea ce se considera despre acest stil cum ca nu se demodeaza si este bun partener, la drum lung. Stilul clasic pe care proprietara noastra si l-a dorit nu a presupus neaparat recompartimentarea locuintei, astfel ca impartirea initiala s-a pastrat in linii mari. In timp insa, optiunile s-au mai schimbat, astfel ca pe viitor mai are in vedere niste modificari in acest sens. Avem asadar de-a face cu un apartament cu trei camere, semidecomandat, cu doua bai, o bucatarie si un balcon cu deschidere la dormitor si la sufragerie.

GRIJA LA DETALII

Pianul, o personalitate puternica chiar si pentru o intreaga orchestra, se impune foarte usor ca element central in camera care il gazduieste
Ceea ce a ales sa faca pentru a-si satisface placerea de a locui intr-un interior clasic au fost sfaturi care privesc mobilierul si decorarea interiorului. Pentru ca stilului clasic i se preteaza in primul rand ca si material lemnul, pentru mobilarea sufrageriei si a dormitorului a fost ales un mobilier din nuc, cu intarsii si aplicatii de sculptura manuala din alte esente. Nu s-a renuntat la functiunea bibliotecii si in zilele noastre acesta a inceput sa fie mare lucru! Punctul pe "i" al ambientului este pus de grija pentru detalii, vizibila de altfel pe tot parcursul amenajarii. Fiecare obiect, oricat de mic, isi are locul lui ales cu mare grija in spiritul stilului preferat. Pentru decorare au fost folosite obiecte din: bronz, fier forjat patinat cu bronz, ceramica, chiar si putin vitraliu. Veti zice: bine, bine dar atatea intr-un spatiu nu foarte generos? Secretul este bine dezvaluit de vorba aceea a noastra: "cate putin din fiecare". Este important sa nu depasesti masura, mai ales in cazul unui astfel de stil caracterizat de obiecte de mobilier masive incarcate cu forme decorative specifice!

O solutie la care s-a apelat pentru corectarea geometrica a inaltimii camerelor o reprezinta dispunerea tablourilor si a unor obiecte decorative pe pereti, succesiv pe orizontala.

BUCATARIA

Bucataria este singura incapere care a suferit modificari constructive in sensul adaugarii de spatiu. Astfel, baia mica, initial lipita de peretele ei, a fost desfiintata ca si functiune, si transformata intr-o utilitate a bucatariei, anuntata printr-o arcada larga. Aici este plasat frigiderul si este creata o zona atractiva ca si decor, pentru ca nici in bucatarie nu s-a renuntat la accentul pe detaliile decorative, atent etalate peste tot. S-a renuntat si la functiunea debaralei, preferandu-se generarea unui spatiu mai ascuns deschis tot printr-o arcada larga, unde se gasesc chiuveta si aragazul.

Per ansamblu, ambianta reusita pana acum este foarte calda si speram ca doar pozele reusesc sa transmita asta. Spun doar, pentru ca vizita unei locuintele beneficiaza, la purtator, si de influenta personalitatii gazdelor!

foto: Andreea Diaconu

×