Proiectul prezentat astăzi a fost conceput pentru un teren cu suprafaţa de 500 mp, cu o temă de proiectare care să deservească un regim de viaţă modern pentru patru familii de tineri. Clădirea se desfăşoară pe patru niveluri, P+2E şi parţial mansardă şi este simetrică faţă de un ax perpendicular pe axul străzii la care lotul are deschidere.
ORGANIZAREA SPAŢIULUI
Cele patru apartamente vor ocupa fiecare formal câte un sfert din suprafaţa construită la sol a clădirii. Partea de parter dinspre stradă este alocată garajelor, şi ele în număr de patru, dublată în spate de spaţii tehnice pentru centrală, hidrofor, pompe etc. Garajele, prin retragerea clădirii de la stradă, au fiecare în faţă un loc pentru parcarea celei de-a doua maşini.
În partea din spate a parterului sunt amplasate nivelurile de jos ale celor două apartamente. La parter, fiecare din cele patru apartamente are un living-room, bucătărie cu loc de luat masa, grup sanitar şi scară de acces la etaj. Din living, la apartamentele din spate se poate ieşi pe o terasă cu dimensiuni generoase.
Etajul unu conţine două dormitoare cu băi proprii şi dressing, iar mansarda este compusă dintr-o cameră cu baie şi ieşire pe o terasă generoasă. Schema funcţională de la apartamentele din spate se repetă practic şi la apartamentele din faţă, cu diferenţa că primul nivel al apartamentelor dinspre stradă se află peste garaje.
Astfel, jumătatea dinspre stradă a imobilului are regimul de înălţime P+2+parţial M. Partea construită de la mansardă este de 58% din suprafaţa unui nivel curent. Din mansardă există un acces pe o terasă de mari dimensiuni, situată peste etajul inferior.
Accesul la apartamentele din spate se face prin incintă, astfel încât apartamentele din faţă nu beneficiază de o curte privată, având în contrapondere terasa mare de la mansardă.
Clădirea este concepută pe o structură în cadre de beton armat cu închideri de zidărie cu goluri, termoizolată la exterior cu polistiren. Tâmplăria exterioară va fi din lemn stratificat cu geam termopan, iar învelitoarea din ţiglă ceramică aşezată pe şarpanta din lemn. Imobilul va fi racordat la reţelele orăşeneşti de apă: canal, electricitate, gaze, telefonie.
Proiect conceput de arhitecţii
Bogdan E. Bobic şi Vlad Georgescu
telefon: 0740.025.752; 0722.455.223
Către arhitecţi
Jurnalul Naţional, în cadrul suplimentului online Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele sunt postate în acest format pe siteul nostru. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa jurnalulcasei@jurnalul.ro