x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Credit cu sau fara dividende

Credit cu sau fara dividende

18 Aug 2005   •   00:00
Credit cu sau fara dividende

INVESTESTE INTELIGENT
Demonstrarea veniturilor pentru un credit de locuinta difera de la o banca la alta. Unele banci iau In considerare si dividendele
INVESTESTE INTELIGENT
Creditele pentru locuinta sunt incheiate pe perioade lungi, fapt ce mareste riscul pe care banca si-l asuma. Pentru acelasi tip de produs, regulile variaza de la o banca la alta. Contractele de munca trebuie sa fie incheiate pe perioada nedeterminata sau, daca sunt pe perioada determinata, aceasta trebuie sa acopere perioada imprumutului. La Raiffeisen Bank, pentru creditele imobiliare si ipotecare veniturile din chirii sunt si ele luate in calcul, dar contractele trebuie sa aiba clauze de reinnoire anuala si o vechime mai mare de sase luni. La BRD Societe - Generale, vechimea contractelor poate sa fie si de numai o luna. Bineinteles, ele trebuie sa fi trecut inainte si pe la Fisc. La Raiffeisen Bank, daca esti patron si spui ca ai dividende, nu o sa tina. Nu sunt luate in considerare nici dividendele oferite de actiuni cotate la bursa. La BRD Societe - Generale insa, aceste venituri va sunt luate in considerare, chiar daca firma are vechime de doar un an. Pentru credit va este necesara si o polita de asigurare de viata. Aveti deja una? Nu va bucurati prea devreme. S-ar putea sa nu fie buna! In multe cazuri, bancile impun ca asigurarea sa fie incheiata cu o societate anume, de obicei cu societatea lor sau una partenera.

MODIFICARI


Daca nu vreti sa platiti pentru o asigurare de viata in plus puteti astepta noua legislatie. Guvernul a aprobat luna trecuta un proiect pentru modificarea si completarea Legii 190/1999 privind creditul ipotecar. Dupa adoptarea legii de catre Parlament, beneficiarii creditelor ipotecare vor putea sa-si aleaga fara restrictii societatea de asigurari cu care incheie polita pentru riscurile aferente imobilului, iar creditorului i se va interzice conditionarea aprobarii imprumutului de vanzarea altor produse.

De asemenea, actul normativ stabileste ca este interzisa acordarea de credite ipotecare pentru investitii imobiliare conditionata de acceptarea de catre client de alte servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva sau de vanzarea-cumpararea de valori mobiliare emise de institutia autorizata. Tot pentru protectia asiguratului, rata dobanzii va fi legata de fluctuatiile unui indice de referinta mentionat in contract.

Noua forma a legii permite executarea silita a obligatiilor imprumutatului fara conditionarea de atribuire a unui alt spatiu de locuit. Totusi, sunt prevazute situatii exceptionale, in care instanta poate acorda un termen de 90 de zile pentru ca debitorul sa-si gaseasca o alta locuinta. Exceptiile se aplica doar persoanelor fizice.

×