x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Crizantemele, florile de aur ale toamnei

Crizantemele, florile de aur ale toamnei

de Cornelia Constantin    |    14 Sep 2006   •   00:00
Crizantemele, florile de aur ale toamnei
GRADINA TA
Daca n-ar exista crizantema, gradinile de toamna ar fi cu adevarat sarace. Nu degeaba ea este atat de iubita in Extremul Orient, dar si in Europa de foarte multi ani. Exista date istorice conform carora crizantema este cunoscuta in China inca din anul 1500 i.Ch.

Olandezii au fost primii care au adus crizantema in Europa, dar n-au reusit s-o adapteze la conditiile lor de mediu. In 1789, francezii au repetat isprava, dar de aceasta data crizantemele au supravietuit - s-au dovedit a fi din soiuri mai rezistente. Si de atunci incoace s-au obtinut soiuri noi, s-au importat soiuri japoneze, s-au infiintat asociatii ale amatorilor si pasionatilor de crizanteme, s-au scris carti si reviste dedicate acestei flori etc.

VARIETATI PENTRU TOATE GUSTURILE

Crizantema decoreaza gradinile cu tufe colorate uimitor, se planteaza in jardiniere pentru terase, in ghivece pentru interioare si este o floare taiata, ce ne rasfata un numar mare de zile in vase cu apa.

Florile pot fi sub forma de margareta, de anemona, globuloasa, sub forma de pompon sau paianjen. Fiecare floare este spectaculoasa in felul ei. In functie de varietate, la capatul tijei se gasesc o singura floare, un buchet (crenguta), o cascada sau mai multe flori de culori diferite. Crizantemele in cascada se dirijeaza prin ciupiri, tutorare si palisare si pot fi admirate la noi in Gradina Botanica din Iasi (expozitia de toamna). Crizantema cu flori de mai multe culori se obtine prin altoire succesiva.

CONDITII DE MEDIU

Cultura crizantemei este una dintre cele mai flexibile, pentru ca sunt soiuri ce pot fi dirijate in functie de durata zilei si de temperaturi. In general, planta creste cand ziua este lunga si infloreste cand ziua este scurta (putine ore de lumina). In functie de aceste lucruri, cultivatorii pot dirija inflorirea si dezvoltarea plantelor detinute.

Temperatura scazuta induce inflorirea si accentueaza colorarea florilor, dar, daca este prea scazuta, poate avea efecte nedorite (culoarea alba se transforma in roz, inflorirea este neuniforma etc.). Temperatura prea ridicata in cursul zilei impiedica inflorirea.

Apa se administreaza moderat, in asa fel incat sa se evite excesul de umezeala, ce duce la putrezire, si uscaciunea, care vestejeste planta. Daca aveti cateva tufe in gradina, nu le neglijati in toamnele prea umede sau prea secetoase. Crizantema este putin pretentioasa in privinta solului, dar este nevoie ca acesta sa se dreneze bine, sa fie fertil si de preferat cu pH in jur de 7.

INMULTIREA

Desi crizantema este planta perena, cultura se reia in fiecare an de la butasi. Sunt cateva varietati rezistente la ger, dar cele mai multe necesita protectie peste iarna. Plantatiile se infiinteaza in sere din lastari sau drajoni de la plante-mama sanatoase in functie de necesarul pe varietati si culori.

Lastarii trebuie sa aiba 8-10 cm si cateva frunze, nu prea multe. Ei se planteaza la 4/4 cm distanta si 1-2 cm adancime, iar in cateva saptamani vor fi ciupiti deasupra a doua-trei perechi de frunze, pentru o mai buna ramificare. In perioada de inradacinare, temperatura din sol trebuie sa fie de 20-21 de grade, iar in aer - de 18 grade.

Umiditatea relativa va avea valori de 80%-90%. Stimulatorii de inradacinare sunt bineveniti, dar nu neaparat necesari. Pentru obtinerea unor flori de calitate se administreaza ingrasamant, iar udarea se face prin aspersie. Atunci cand se doreste obtinerea unei singure flori pe tija, se indeparteaza bobocii laterali.

In alte cazuri se elimina bobocul din varf, pentru a se putea dezvolta cei laterali. Pe masura ce cresc, crizantemele au nevoie de tutorare in acelasi sistem ca si garoafele. Altfel, tulpinile vor creste strambe. Daca plantati crizanteme in jardiniere sau ghivece, va fi nevoie sa le aplicati inhibitori de crestere, pentru ca efectul decorativ este maxim atunci cand planta este cam de doua ori mai inalta decat vasul in care se afla.

BOLI SI DAUNATORI

Prea multa apa in substrat, spatiile neaerisite sau cu drenaj prost si temperatura prea ridicata afecteaza crizantemele, provocand diverse boli. Daca sunteti atenti la conditiile de mediu, va veti scuti mai tarziu de batai de cap. In plus, dezinfectati solul inainte de infiintarea plantatiei. Daunatori precum paianjenii rosii si galbeni, tripsii, paduchii verzi si musculitele albe pot afecta si ei sanatatea crizantemelor.

Tineti la indemana fungicidele si insecticidele. Aplicati-le in functie de problema care apare si de cantitatea notata pe eticheta produsului.

SFATURI
Acordati atentie si tipului de ingrasamant pe care il aplicati si tineti cont de etapa de dezvoltare a plantelor. Nu va grabiti totusi sa spuneti despre crizantema cum ca este o planta pretentioasa. Necesita desigur o atentie mai mare plantele cultivate pentru a fi vandute, dar, daca nu vreti decat sa aveti o toamna inflorita, nu va ingrijorati. Sigur veti avea plante frumoase si sanatoase

Toamna este anotimpul in care aranjamentele cu crizanteme te surprind prin varietate. Acompaniate de spice uscate, decoratiuni din lemn, fuschia, iedera si trandafiri, crizantemele isi gasesc loc peste tot: in gradina, in casa, la birou. Atunci cand puneti crizantemele in vase cu apa, indepartati toate frunzele de la baza tijei pentru ca altfel se vor vesteji

STIATI CA?
Frunzele si lastarii fragezi de crizantema se folosesc in bucataria traditionala chineza pentru a da o aroma mai interesanta diverselor bucate, salate si ceaiuri. Ele sunt bogate in vitamine si saruri. Crizantema este floarea care a dat numele celei mai importante distinctii japoneze - "Ordinul Crizantemei" - si tot ea se regaseste pe stema imperiala. Japonezii organizeaza in fiecare an o sarbatoare pe care o dedica mult iubitei crizanteme.
×
Subiecte în articol: crizantema crizantemele