Premiat cu medalia de aur la Chelsea Flower Show 2006, proiectul denumit "Grădina Daily Telegraph", propus de designerul Tom Stuart-Smith, este o combinaţie interesantă de simplu şi complex. Pe o suprafaţă dreptunghiulară de dimensiuni medii s-au obţinut in acelaşi timp zone umbrite şi zone puternic insorite, cu arbuşti floriferi pereni, bazine cu apă şi straturi uşor asimetrice cu plante anuale şi perene.
Grădină dreptunghiulară cu straturi uşor asimetrice
Premiat cu medalia de aur la Chelsea Flower Show 2006, proiectul denumit "Grădina Daily Telegraph", propus de designerul Tom Stuart-Smith, este o combinaţie interesantă de simplu şi complex. Pe o suprafaţă dreptunghiulară de dimensiuni medii s-au obţinut in acelaşi timp zone umbrite şi zone puternic insorite, cu arbuşti floriferi pereni, bazine cu apă şi straturi uşor asimetrice cu plante anuale şi perene.
S-a mers pe o schemă cromatică rece (alb-albastru) cu căteva puncte de contrast. Zona centrală este un pic adăncită şi se poate ajunge la ea coborănd căteva trepte dinspre aleile principale. Complexitatea grădinii este dată de modul in care s-au folosit plantele şi de efectul decorativ obţinut. Nu s-au folosit plante rare sau uimitoare, insă combinaţia de Delphinium, Allium, Rhododendroni, Levănţică, Irişi, ierburi cu spice inalte şi altele cu frunziş decorativ verde sau argintiu ii conferă o notă elegantă şi romantică. Este, dacă vreţi, o grădină de primăvară şi de inceput de vară, după care farmecul ei se estompează pe măsură ce se trec florile-vedete.
Laterale umbrite
Pe părţile laterale, Tom Stuart-Smith a considerat potrivit să planteze Rhododendroni in culori neutre şi să fie intercalate cu bazine de apă şi tufe pitice, de un verde clar. Pe lăngă aspectul estetic, bazinele cu apă au şi un rol utilitar, pentru că ele contribuie la creşterea umidităţii relative in preajma arbuştilor. Fără aceste bazine, frunzele Rhododendronilor ar fi brunificate la vărfuri şi n-ar mai prezenta nici un fel de atracţie. Vegetaţia pitică şi compactă de la baza arbuştilor contribuie şi ea la reţinerea umidităţii.
Soare in inima grădinii
Zona centrală a fost concepută ca o grădină in sine, in care predomină plantele anuale, dar işi găsesc locul şi căteva perene simpatice şi puţin pretenţioase. Cele două zone ale grădinii au fost delimitate de aleile principale pavate cu piatră de Herefordshire, şi de cele secundare - care imită existenţa unor podeţe scunde - acoperite cu lemn de stejar. Se creează un nou contrast in nuanţe de ruginiu, care să scoată in evidenţă frumuseţea schemei cromatice alese. Abundente, dar fără să devină aglomerate pe spaţiul respectiv, plantele au fost atent alese, in aşa fel incăt in timp să poată fi inlocuite la nevoie.
Alliumul sau ceapa decorativă are multe varietăţi simpatice in nuanţe apropiate şi cu inflorescenţă care să poată face duet cu Levănţica. In anii ploioşi este posibil să apară mici necazuri cu bulboasele, dar nu va fi ceva de nerezolvat. Iar parfumata Levănţică va incănta şi relaxa pe oricine ar vrea să petreacă un timp in această grădină. Ierburile inalte cu spice decorative işi intră in rol la final de sezon, atunci cănd celelalte plante şi-au incheiat paradele de culoare. Interesant este felul in care au fost plantate - nu numai in straturile laterale mai inalte, dar şi in cele centrale, conferind grădinii inălţime şi eleganţă. Irişii oranj, dar şi de un albastru extrem de inchis se numără printre acele plante care generează un contrast cromatic relativ uşor de intreţinut.
Sfat
Gardul care imprejmuieşte grădina este şi el ales cu grijă, atăt din punct de vedere al inălţimii, căt şi al culorii şi materialului. S-a preferat un gard metalic in nuanţe de ruginiu, care să pună in mod evident grădina in valoare - ca şi culoare, precum şi ca inălţime a plantelor alese.
El este dublat parţial de un gard viu, amplasat  printre Rhododendroni şi bazinele cu apă. Aspectul său atent ingrijit te poate face să te găndeşti la o grădină formală, insă permite şi existenţa unei grădini sălbatice.
Intr-o astfel de grădină nu te plictiseşti niciodată, pentru că mereu vei găsi ceva interesant de observat. Totuşi, primăvara este anotimpul in care această grădină va incănta cu adevărat
Plante contrastante
Vă povesteam despre florile oranj şi albastru-alb ale irişilor, dar nu doar ei creează contraste. Anemanthele lessoniana cu aspect ruginiu, Astrantia in nuanţe de roşu inchis şi Euphorbia, in compania celor cu flori albastre, purpurii (Geranium "Philippe Vapelle" şi Nepeta racemosa "Walkerâs Low") sau de un alb elegant (Gillenia trifoliata şi Orlaya grandiflora) vin să lumineze intreaga compoziţie. Există şi plante cu foliaj gri, precum Verbascum bombyciferum şi Stachys byzantina.