x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culori excentrice în interioare personalizate

Culori excentrice în interioare personalizate

de Georgiana Teodorescu    |    22 Ian 2009   •   00:00

ENERGIE PRIN CULORI VIBRANTE.
Percepţia vizuală este foarte importantă pentru psihicul omului, făcând corespondenţa între mediul intern şi cel extern. Atracţia vizuală, aşa cum a fost demonstrat şi în cazul interrelaţionării umane, se aplică şi în cazul bunurilor. Un obiect cu un aspect frumos te intrigă spre a-l descoperi. Acest impact este cu atât mai proeminent cu cât culoarea obiectului şi forma sa sunt mai puternice, imaginea lor rămânând pregnantă în mintea noastră.



Aportul de culoare al unui obiect de efect trebuie să fie combinaţia ideală între saturaţie, valoare şi nuanţă, astfel încât să exprime putere, energie şi emoţie. Culorile vibrante trebuie să se completeze precum o compoziţie muzicală în care notele se succed plăcut auzului. Studii pe baza influenţei culorilor asupra stării noastre de spirit relevă efectul lor benefic sau negativ.  

ÎNCERCĂRI NONCONFORMISTE
O atenţie deosebită este atribuită spaţiilor mari, care nu pot fi controlate cu uşurinţă. Astfel, inserţia de culori vii trebuie să fie realizată treptat, de către un cunoscător, designer sau artist plastic, care a studiat contrastul, asocierile de culori şi regulile obţinerii unui echilibru între acestea. Cele mai reuşite combinaţii sunt întotdeauna oferite de natură, fiind sursă permanentă de inspiraţie pentru designeri. Aceştia aleg cu mare grijă pigmenţii tari, fac mii de încercări şi simulări pe calculator pentru a obţine culori revigorante.

Atenţia acordată altădată concordanţei previzibile dintre culori a fost înlocuită cu încercări nonconformiste de nuanţe şi forme, fără a pierde din  vedere legile complementarităţii, impactul culorilor excentrice şi semnificaţia lor în plan cultural. Există preconcepţia că doar culorile calde au puterea de a vitaliza, însă întrebaţi, oamenii au găsit multe nuanţe şi în paleta de culori reci care îi incită şi îi mobilizează psihic. Movul, turcoazul, verdele neon sunt culori reci, dar care exprimă la fel de mult optimism şi exotism, în ele regăsindu-se serenitatea mării, a cerului înstelat, al ierbii proaspete, al unui câmp cu lavandă.

EXPERIMENT CREATIV
Pentru a putea căpăta o oarecare abilitate în utilizarea culorilor excentrice trebuie să încercaţi un exerciţiu pe cât de simplu, pe atât de folositor. Mai mult, cu timpul veţi reveni asupra nuanţelor care până nu de mult vă displăceau, veţi adopta un nou sistem de raportare la acestea, veţi primi energia lor cu mai multă uşurinţă în viaţă şi în modul de gândire. Pentru această simulare nu este nevoie de foarte mulţi bani, ci doar de intenţii constructive de schimbare. Achiziţionaţi obiecte perisabile, care să nu ocupe mult spaţiu din casă şi care să fie într-o culoare vibrantă, roz, bleu, turcoaz, verde neon, portocaliu. Un buchet de flori, lumânări parfumate, produse de consum alimentar, accesorii de casă pot transforma ambientul şi pot să satisfacă nevoia de culoare. Daţi tuturor cumpărăturilor şi o atenţie de ordin estetic pe lângă cea de ordin practic.

CULOARE ŞI LUMINĂ
Se remarcă mai nou că nu numai mobilierul a împrumutat aceste culori vii, ci şi iluminatul, efectul scenografic fiind susţinut prin umbre şi lumini. Fie că utilizaţi bulb sau abajur din plastic, hârtie, material textil, lumina colorată degajată în cameră vă dă un efect plastic foarte interesant şi relaxant. Lumina fluorescentă, mată, puternică este des utiliză în combinaţie cu  culori tari, fiind promovate corpuri de iluminat “semnal”.

Designerii precum Karim Rashid, Philippe Stark sau Paula Lenti folosesc ca marcă distinctivă în colecţiile lor culori extravagante, definindu-şi stilul ca unul fresh, optimist şi inovator. Acestea sunt folosite cu predilecţie în interioare cu o conduită minimalistă, mult spaţiu liber, monocrom, accentele fiind date prin mobilierul viu colorat. Mişcarea pop art din America a fost influenţată de aceste culori, devenind emblema pentru artişti plastici ca Andy Worhol şi Roy Lichtensdtein. Adepţii stilului pop art găsesc şi astăzi multe similitudini între designul de atunci şi cel contemporan.

Ca o dovadă a beneficiului adus de utilizarea culorilor electrice în interioarele moderne, cele mai bine vândute cărţi de design la momentul actual dezbat şi dezvoltă subiectul.

Expresivitatea culorilor electrice este potenţată de forme geometrice simple şi un fundal curat, contrastant, o nonculoare, pe care să se citească aceste obiecte. Combinaţia mai multor nuanţe vii într-un spaţiu restrâns va încărca vizual, doza de culoare pentru o soluţie de succes fiind raportată la dimensiunile interioarelor.

×
Subiecte în articol: culori idei pentru casa ta