x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să crești și să îngrijești aloe vera

Cum să crești și să îngrijești aloe vera

de Anastasia Paul    |    04 Mar 2024   •   18:30
Cum să crești și să îngrijești aloe vera

Există multe motive pentru care aloe vera a fost populară timp de secole.

Aparținând familiei plantelor suculente, aceasta își are originea în climatele aride și tropicale, motiv pentru care poate rezista la temperaturi extreme și se dezvoltă fără multă apă. Tulpinile sale groase, verzi, care conțin straturi de vitamine și apă, cresc la fel de bine afară, dar și într-un ghiveci dintr-o cameră bine luminată.

Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, inclusiv pentru calmarea pielii arse de soare, hidratarea părului uscat și pentru ameliorarea durerilor de stomac. Este o plantă versatilă și are nevoie de întreținere redusă. În cele din urmă, menținerea plantei tale de aloe vera fericită poate să nu fie dificilă, dar există totuși câteva trucuri de reținere.

Cum să o crești și să o îngrijești în aer liber
Cheia pentru a crește aloe vera sănătoasă în grădina ta este să te asiguri că are mediul potrivit. Trebuie adăugat astfel perlit și scoarță de livadă, ceea ce va crea un sol bine drenat. Udarea excesivă înseamnă să o condamni la moarte, astfel că trebuie schimbat programul de udare în funcție de anotimp. Vara trebuie udată pe lună sau la fiecare 3 săptămâni; iarna se adaugă apa doar o dată la două luni. Cu toate acestea, înainte de a o uda, verifică solul. Udă aloe vera când solul este uscat.

Amplasarea plantei tale de aloe vera este cheia. Este de preferat să te asiguri că primește multă vitamina D – fără a fi arsă de soare. Sunt două lucruri de care aloe vera are cea mai mare nevoie: Multă lumină și puțină apă.

Cum să o crești și să o îngrijești în interior
Când aduci aloe vera în interior, este important să o plasezi în vasul potrivit. Sunt indicate ghivecele de teracotă și nu smălțuite deoarece sunt mai bune la atragerea umezelii – iar cea mai mare greșeală pe care oamenii o fac este udarea excesivă. În acest sens, asigură-te că vasul pe care îl alegi are o gaură de drenaj, deoarece nu-i place să stea în apă. Odată ce planta este fixată în noul ghiveci, așeaz-o într-un spațiu cu lumină indirectă puternică. De asemenea, este important să alegi un loc în afara accesului animalelorde companie; chiar dacă planta este medicinală pentru oameni, poate fi dăunătoare animalelor.

Cum se fertilizează
Indiferent dacă îți cultivi aloe vera în interior sau în exterior, lunile de primăvară și de vară sunt cele când planta ta prosperă cu adevărat. Evită îngrășământul cu conținut ridicat de azot (prea mult este dăunător pentru această specie).

Cum se înmulețște și replantează
Este ușor dacă ai deja o plantă mamă. Odată ce  produce ramuri mici (aceștia se numesc pui), îi poți împărți și replanta în altă parte. Ia puii de aloe vera care cresc la baza plantei prin tăierea lor (sau cordonul ombilical) și replantându-i când au 5 până la 6 frunze.

Cum se folosește
Există o mulțime de utilizări medicinale pentru această plantă suculentă înțepătoare. O modalitate populară de a folosi aloe vera este prin stoarcerea sucului pe piele pentru a trata afecțiunile și arsurile solare. Poți face acest lucru decojind ușor înapoi un strat al frunzei și expunând lichidul gros din frunze; aplică-l direct pe pielea dureroasă. Aceeași substanță liniștitoare care reduce inflamația și stimulează producția de colagen poate funcționa și asupra altor părți ale corpului care au nevoie de puțină îngrijire, cum ar fi părul.

De asemenea, poți folosi același lichid pentru a potoli durerea de stomac - deși este posibil să vrei să cumperisuc de aloe vera direct din magazin, notează marthastewart.com.

×
Subiecte în articol: aloe vera plante