Pentru proprietarii de vile, case şi chiar apartamente cu boxe la subsol existenţa şi buna organizare a unei pivniţe pot fi posibile, de la necesitate la hobby. Cu condiţia să respecţi câteva reguli elementare în ce priveşte construcţia şi dotarea acesteia.
Am auzit destulă lume spunând că a avea o pivniţă bine garnisită e un fel de fudulie prostească în ziua de azi, când păstrarea sau conservarea alimentelor în cantităţi rezonabile şi suficiente se poate face foarte bine utilizând banala şi omniprezenta combină frigorifică. Aşa să fie? Depozitarea unei largi categorii de alimente, legume sau fructe are totuşi un sens, o utilitate, ba chiar şi un izvor de satisfacţie unică. Acest obicei fără vârstă, pe lângă utilitatea de netăgăduit, poate deveni o preocupare interesantă pentru bătrâni, adulţi şi copiii de vârstă şcolară. Problema reală este adaptarea spaţiului la exginţele moderne în ceea ce priveşte construcţia, dotările şi întreţinerea pivniţei.
CERINŢELE TEHNICE
Orice pivniţă trebuie să respecte câteva norme tehnice şi sanitare esenţiale. Ea trebuie să fie perfect izolată, în aşa fel încât să poată menţine la interior o temperatură scăzută constantă. Spaţiul trebuie să fie bine ventilat, fie natural (cu guri de aerisire ce pot fi deschise ori obturate după nevoie), fie artificial (prin montarea unei instalaţii de climatizare specializate pentru acest tip de spaţiu). Pardoseala se plachează cu materiale reci (gresie, piatră, beton mozaicat), nu se instalează surse de căldură, sunt de evitat sursele de apă curentă. Atenţie la asigurarea corespunzătoare a instalaţiei electrice, mai ales a prizelor. O pivniţă poate fi dotată şi cu instalaţii de refrigerare.
MOBILIER, DECORAŢIUNI
Organizarea spaţiului, mobilierul potrivit şi elementele decorative ţin de opţiuni pur subiective. Fiecare proprietar va decide asupra acestor chestiuni în funcţie de categoria şi cantitatea de alimente ce urmează a fi depozitate, de eventuale alte intenţii privind utilizarea spaţiului şi de importanţa pe care o acordă acestui spaţiu în viaţa de zi cu zi. Desigur, regula primordială este igienizarea perfectă, eliminarea oricărei posibilităţi de dezvoltare a unui mediu microbian sau bacterian. Atenţie la orice tentativă de apariţie a unor ciuperci sau mucegaiuri dăunătoare atmosferei din interior.
Cum depozitezi
Acum există case modulare a căror pivniţă se montează precum un joc de lego. În pivniţă, alimentele puse la păstrare trebuie distribuite după categorii. Legumele şi fructele se pun în compartimente separate, cu o oarecare distanţă între cele proaspete şi cele uscate. Produsele din carne conservată se depozitează atârnate, cu spaţiu între ele. Starea lor de păstrare se verifică cel puţin o dată pe săptămână. Băuturile, mai cu seamă vinurile (indiferent de calitatea sau vârsta lor) se păstrează numai aşezate pe rafturi speciale, înclinate, poziţionate într-o zonă slab luminată şi unde nu se înregistrează variaţiuni de temperatură. Eventualele lăzi sau vitrine frigorifice se dispun în linie, pe peretele cel mai cald, cu marjă bună de manevrabilitate pentru deschiderile verticale sau orizontale. Evitaţi depozitarea vaselor deschise, care emană vapori sau mirosuri. În pivniţă nu se ţin substanţe chimice, inflamabile ori explozive.
Citește pe Antena3.ro