x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum e să ai pivniţa plină

0
Autor: Adela Parvu 07 Noi 2009 - 00:00
Cum e să ai pivniţa plină /Beton
Vezi galeria foto

Pentru proprietarii de vile, case şi chiar apartamente cu boxe la subsol existenţa şi buna organizare a unei pivniţe pot fi posibile, de la necesitate la hobby. Cu condiţia să respecţi câteva reguli elementare în ce priveşte construcţia şi dotarea acesteia.



Am auzit destulă lume spunând că a avea o pivniţă bine garnisită e un fel de fudulie prostească în ziua de azi, când păstrarea sau conservarea alimentelor în cantităţi rezonabile şi suficiente se poate face foarte bine utilizând banala şi omniprezenta combină frigorifică. Aşa să fie? Depozitarea unei largi categorii de alimente, legume sau fructe are totuşi un sens, o utilitate, ba chiar şi un izvor de satisfacţie unică. Acest obicei fără vârstă, pe lângă utilitatea de netăgăduit, poate deveni o preocupare interesantă pentru bătrâni, adulţi şi copiii de vârstă şcolară. Problema reală este adaptarea spaţiului la exginţele moderne în ceea ce priveşte construcţia, dotările şi întreţinerea pivniţei.

CERINŢELE TEHNICE
Orice pivniţă trebuie să respecte câteva norme tehnice şi sanitare esenţiale. Ea trebuie să fie perfect izolată, în aşa fel încât să poată menţine la interior o temperatură scăzută constantă. Spaţiul trebuie să fie bine ventilat, fie natural (cu guri de aerisire ce pot fi deschise ori obturate după nevoie), fie artificial (prin montarea unei instalaţii de climatizare specializate pentru acest tip de spaţiu). Pardoseala se plachează cu materiale reci (gresie, piatră, beton mozaicat), nu se instalează surse de căldură, sunt de evitat sursele de apă curentă. Atenţie la asigurarea corespunzătoare a instalaţiei electrice, mai ales a prizelor. O pivniţă poate fi dotată şi cu instalaţii de refrigerare.

MOBILIER, DECORAŢIUNI

Organizarea spaţiului, mobilierul potrivit şi elementele decorative ţin de opţiuni pur subiective. Fiecare proprietar va decide asupra acestor chestiuni în funcţie de categoria şi cantitatea de alimente ce urmează a fi depozitate, de eventuale alte intenţii privind utilizarea spaţiului şi de importanţa pe care o acordă acestui spaţiu în viaţa de zi cu zi. Desigur, regula primordială este igienizarea perfectă, eliminarea oricărei posibilităţi de dezvoltare a unui mediu microbian sau bacterian. Atenţie la orice tentativă de apariţie a unor ciuperci sau mucegaiuri dăunătoare atmosferei din interior.

Cum depozitezi

Acum există case modulare a căror pivniţă se montează precum un joc de lego. În pivniţă, alimentele puse la păstrare trebuie distribuite după categorii. Legumele şi fructele se pun în compartimente separate, cu o oarecare distanţă între cele proaspete şi cele uscate. Produsele din carne conservată se depozitează atârnate, cu spaţiu între ele. Starea lor de păstrare se verifică cel puţin o dată pe săptămână. Băuturile, mai cu seamă vinurile (indiferent de calitatea sau vârsta lor) se păstrează numai aşezate pe rafturi speciale, înclinate, poziţionate într-o zonă slab luminată şi unde nu se înregistrează variaţiuni de temperatură. Eventualele lăzi sau vitrine frigorifice se dispun în linie, pe peretele cel mai cald, cu marjă bună de manevrabilitate pentru deschiderile verticale sau orizontale. Evitaţi depozitarea vaselor deschise, care emană vapori sau mirosuri. În pivniţă nu se ţin substanţe chimice, inflamabile ori explozive.

Citeşte mai multe despre:   dialog constructiv

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de