x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum inmultesc Crotonul si Schefflera?

Cum inmultesc Crotonul si Schefflera?

de Cornelia Constantin    |    24 Aug 2006   •   00:00
Cum inmultesc Crotonul si Schefflera?
MEREU VERDE!
Citesc cu multa placere articolele dumneavoastra din Jurnalul National si am aflat multe lucruri despre florile mele preferate. Datorita dumneavoastra am acum o colectie de flori frumoase si sanatoase. Am o rugaminte: detaliati va rog operatiunea de butasire in general si, daca se poate, in special la Croton si Schefflera. Cel putin pana acum mie nu mi-a reusit si vreau sa stiu unde am gresit. Multe multumiri.
Cornelia Dobrota, Bucuresti

Butasirea este metoda preferata de inmultire in cazul multor plante. Avantajul este ca se obtin plante capabile sa infloreasca intr-un timp foarte scurt. De obicei, butasirea se face primavara dar sunt si plante care prefera toamna. In orice caz, plantele prefera anotimpurile fara temperaturi extreme. Exceptiile sunt foarte putine. Se taie butasul de varf sau un tronson de tulpina cu mai multe noduri, se pudreaza cu substante rizogene, dupa care se planteaza in ghivece in care s-a pus pamant amestecat cu nisip. Acel ghiveci se acopera cu o folie, in asa fel incat sa se creeze o mica sera. Cam dupa o saptamana se inteapa folia in mai multe locuri, pentru ca minisera sa inceapa treptat sa se aeriseasca.

PLANTAREA BUTASULUI

Mai exact: dimensiunea minima a unui butas este de 10 cm, maxim de 30 cm, neaparat cu mai multe noduri. Substantele rizogene (ex. Radistim) arata precum faina si se cumpara la pliculet din magazinele fitosanitare. Nu cauta in florarii, pentru ca este putin probabil sa gasesti. Butasul trebuie sa aiba baza un pic umezita cu apa inainte de pudrarea cu stimulatorii de inradacinare. Aceste substante sunt de doua feluri: pentru butasi erbacei si pentru butasi lemnosi. Cand plantezi butasul, da o mica gaura in pamantul din ghiveci, in asa fel incat substanta sa nu se deplaseze de pe baza acestuia. Dupa aceea astupi cu grija gaura facuta si pui ghiveciul la lumina (nu in soare direct). In cazul in care e vorba doar de cateva plantute pentru acasa, folia poate fi si o punguta transparenta. O pui deasupra ghiveciului in asa fel incat sa ramana cativa centimetri deasupra plantei si o legi cu un siret la baza ghiveciului. Ca sa se prinda, noile plantute au nevoie ca temperatura spatiului in care le tii sa fie mai mare de 20 grade. Pamantul pe care il folosesti trebuie sa fie de buna calitate, nu orice fel de pamant de florarie. Iti recomand pamantul din import cu pH usor acid si drenaj bun (ex. Florimo)

UTIL
Crotonii si Schefflera se inmultesc cu dificultate, dar merita sa incerci. Crotonul butaseste-l la inceput de martie, iar Schefflera de la jumatatea lui august. Amandoi dupa metoda de mai sus si incearca sa folosesti mai multi butasi in acelasi timp. Ca metoda de inmultire se mai foloseste si marcotajul, dar de vreme ce nu stiu cat de mari sunt plantele de la care vrei sa iei butasii, n-am sa intru acum in detalii. Despre marcotaj dar si despre alte metode de inmultire vom discuta in curand

×