x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum ne furăm căciuliţa…

Cum ne furăm căciuliţa…

de Adrian Parvu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Săptămâna trecută, vechi şi statornici prieteni din cartierul unde mi-am mâncat tinereţile, oameni cu care mă văd ori de câte ori pot (soţia mea e de părere că pot cam prea des…), mi-au descris cu mare haz cum a debutat pentru ei campania electorală.

Aflându-se dumnealor la o masă, la parterul unui restaurant, au băgat de seamă că sus, la etaj, un candidat procopsit dădea o masă electorală, iar invitaţii săi primeau, la plecare, o pungă conţinând minunate căciuliţe şi fulare roşii. Studiind atent terenul şi analizând corect starea euforică a mesenilor partizani cu candidatul, băieţii mei nu au ezitat să urce la etaj, să se amestece pentru câteva clipe cu invitaţii şi să se dea plecaţi primind magica pungă. Ba unul dintre ei, mai cu tupeu, a făcut manevra de două ori, gândindu-se şi la un vecin. Bine, bine, le-am zis, dar acum va trebui să-i puneţi omului ştampila pe buletinul de vot… Dă-l dracu’, că e un bou!, au răspuns mândri nevoie mare amicii, bine că i-am luat căciuliţele!!!

Privită cu detaşarea cuvenită, întreaga tărăşenie pare a se fi desfăşurat sub semnul veseliei generale. De fapt însă ea conţine un sâmbure amar, care, mie unul, mi-a rămas în gât. Aşa ne furăm, de ani şi ani în şir, căciuliţa electorală. Politicienii ne momesc cu tot felul de prostioare tentante în loc să ne convingă cu programe de guvernare solide şi credibile. Cei mai mulţi dintre noi, într-o veselă inconştienţă, ne prindem în jocul acesta stupid şi păgubos. Cei care merg (totuşi) la vot aleg pe cine s-o nimeri, iar cei care stau acasă, crezându-se mai deştepţi, lasă loc liber imposturii. De-aia avem parlamentele pe care le avem, guverne penibile, preşedinţi îndoielnici, legi proaste, instituţii care nu funcţionează şi aşa mai departe. De-aia economia naţională trece de la o zi la alta de la avânt la prăbuşire şi viceversa, educaţia e bolnavă şi sănătatea repetentă, cercetarea în comă şi cultura veştejită. Pentru că, la fiecare patru ani, poporul se joacă de-a alegerile democratice şi, vreme  de patru ani, aleşii se joacă astfel cu poporul. Fiţi aşadar pe fază: campania abia a-nceput!

×
Subiecte în articol: editorial