Iniţiativele pentru o lume mai verde, îşi fac timid simţită prezenţa şi la noi. Când vine vorba despre recuperarea deşeurilor la nivelul utilizatorilor casnici însă, lucrurile nu au intrat încă în reflexul acestora.
Se simte o mică urmă de responsabilitate atunci când vine vorba despre sticlă, pet-uri, hârtie, adică deşeuri reciclabile, pe care oamenii au început să le separe de restul gunoiului menajer. Privitor la reciclarea acestuia din urmă, încă nu suntem obişnuiţi să facem efortul de a separa, de pildă, resturile organice de celelalte resturi de gunoi.
Cu mici excepţii, şi ne referim aici, la aceia care au interesul de a obţine acasă îngrăşământ organic, bun pentru hrănirea plantelor de apartament sau a grădinii. Mai corect spus, este vorba despre aceia care au înţeles cât de benefic este acest tip de îngrăşământ pentru, plantele, legumele şi fructele care cresc frumos şi sănătos, prin contribuţia lui nemijlocită.
Să nu credeţi că acest tip de comportament de reciclare este unul foarte îndepărtat de realitate. Sunt state în care este reglementat prin lege. De pildă, în SUA, cea mai strictă ordonanţă de acest gen funcţionează în San Francisco unde locuitorii au la dispoziţie câte trei containere separate în gospodăriile lor, în care sunt obligaţi să-şi direcţioneze trei tipuri principale de deşeuri: deşeuri de reciclat, gunoiul obişnuit şi compostul - sau îngrăşământul organic despre care vorbeam mai devreme.
Este drept că San Francisco este în topul oraşelor verzi, iar noi mai avem mult şi bine până să ajungem la performanţe de genul lor, informarea în acest sens însă nu poate să fie decât binevenită.
PE SCURT DESPRE COMPOST
Aşadar, compostul - pentru că la el o să facem referire în acest material - este încă un concept nou, cel puţin când ne raportăm la zona urbană. În mediul rural, locuitorii sunt mult mai familiarizaţi cu el, nevoia împingându-i către folosirea sa. Plantele şi legumele din grădină fiind vitale traiului zilnic, au fost nevoiţi să experimenteze tot felul de reţete care să-i ajute la creşterea şi îngrijirea lor. Se pare că această reţetă, a compostului, şi-a dovedit în timp eficienţa. Gospodăriile de la ţară care se respectă au prevăzut un colţ special în curte pentru strângerea resturilor de mâncare biodegradabile.
Procedeul prin care acest îngrăşământ natural este obţinut se numeşte compostare şi reprezintă reacţia de descompunere a deşeurilor organice sub influenţa aerului. Compostul rezultat astfel este mai bogat în substanţe nutritive decât orice alt îngrăşământ artificial. Obţinerea unui compost de calitate este influenţată de factori precum aerul, apa sau căldură.
INVENŢIE ORIGINALĂ
O invenţie care nu ne obligă să urmărim nici unul dintre aceşti factori şi, mai mult, face posibilă obţinerea compostului chiar şi în apartamentele de bloc este aşa-numitul composter electric NatureMill, dezvoltat de compania americană cu acelaşi nume.
Aparatul, care arată ca un coş de gunoi obişnuit, de genul celui pe care-l poţi amplasa sub chiuvetă, produce compost organic din resturi vegetale, precum resturi de pâine, zaţul de la cafea, resturi de carne, coji de ouă, resturi vegetale, în 7 până la 10 zile, fără să producă mirosuri neplăcute în cameră sau să atragă tot felul de insecte în cursul procesului de descompunere.
Dacă până acum procedeul de obţinere a compostului şi locuitul în aceeaşi incintă erau incompatibile, acest produs ingenios transformă aceasta într-o realitate. Composterul poate produce în jur de 55 de kg de îngrăşământ pe lună, care poate fi folosit la îngrijirea plantelor de apartament sau de grădină.
Coşul de gunoi care poate fi folosit chiar şi în apartamentele mici este în fapt o adevărată maşinărie care are implementat un sistem performant de circulaţie a aerului, o cameră special dedicată descompunerii, un filtru cu carbon ce impiedică răspândirea mirosului, şi funcţionează cu un consum de energie de aproximativ 5 kwh/lună.
Un indicator luminos indică după două săptămâni momentul în care este gata compostul. Nu aveţi decât să goliţi recipientul şi voila! Aveţi la dispoziţie îngrăşământ proaspăt, cu un conţinut crescut în nitrogen, pe care să-l folosiţi pentru creşterea de plante frumoase sau de fructe şi legume gustoase şi sănătoase. O încărcătură poate fi împrăştiată peste pământul cultivat, fiind suficientă pentru 10-40 mp de teren.
Orice alte informaţii suplimentare despre "maşina de făcut compost", inclusiv preţuri şi costurile de transport găsiţi pe site-ul firmei producătoare.
Citește pe Antena3.ro