x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai o bucătărie mai bine organizată ?

Cum să ai o bucătărie mai bine organizată ?

27 Sep 2022   •   10:53
Cum să ai o bucătărie mai bine organizată ?

Bucătăria! Inima casei, după cum mai este ea numită! Este locul unde servim masa, unde se pregătesc mesele pentru toți cei ai casei, și unde, nu de puține ori, se iau cele mai importante decizii. Din păcate, pentru mulți dintre români, este un spațiu destul de mic, și care nu îți permite să fii prea creativ atunci când amenajezi această cameră. Sau, cel puțin așa cred majoritatea oamenilor, în special cei care locuiesc la bloc.

De fapt, nu trebuie să fie deloc așa și îți poți transforma total bucătăria, chiar dacă dimensiunile ei nu sunt atât de generoase pe cât ai vrea. O mai bună organizare a spațiului îți permite să ai parte de mai multă libertate de mișcare, dar și suficient loc să adaugi și mici elemente de décor, care să ofere mai multă personalitate camerei. Hai să vedem împreună ce poți face pentru ca bucătăria ta să fie una bine utilată, perfect organizată și să arate precum una profesionistă.

Suport vertical pentru farfurii

Nu putem să ne închipuim o bucătărie fără să existe și farfurii acolo, în care toți cei ai casei să servească preparatele delicioase pregătite cu drag, de tine. O aranjare a lor într-un suport orizontal este o soluție, pentru că în acest fel este mai multă ordine. Totuși, trebuie să recunoaștem, această aranjare ocupă destul de mult spațiu, adică exact ceea ce îți lipsește dintr-o bucătărie mică. Atunci, ce părere ai de un suport vertical, care va economisi mult spațiu, și arată și ceva mai interesant decât varianta clasică, cea orizontală. Așezat într-un colt al blatului, sau chiar în dulap, dacă se poate, este una dintre cele mai eficiente variante de depozitare. Dacă nu ai timp să ștergi farfuriile după ce le speli – deși așa este de preferat, o tavă care va colecta apa pusă sub acest suport este i idee pe care ai putea să o iei în calcul.

Suport de perete cu coșuri de depozitare

Pentru a avea mereu la îndemână ustensilele necesare pentru pregătirea mesei, dar nici nu a ocupa mult loc într-un sertar, un suport de perete prevăzut cu coșuri de depozitare este soluția perfectă. Îl poți monta undeva în apropierea aragazului, dar și a blatului de lucru, eventual atașat de partea laterală a dulapului suspendat. Există unele modele care sunt prevăzute și cu un suport unde pot fi montate rolele de hârtie pentru bucătărie și deja totul este mult mai simplu!

Dispensere și dozatoare

Pentru zilele în care ești pe fugă și nu ai timp să pregătești micul dejun, un dispenser pentru cereale este perfect. De asemenea, cerealele cu lapte sunt micul dejun preferat al multora dintre noi. Și, cum fiecare avem preferințele noastre, un dispenser cereal dublu sau triplu este perfect. Fiecare își va pregăti micul dejun după cum îi place, rapid și delicios. Mai multe dispensere si dozatoare îți fac viața mai ușoară, iar bucătăria este și ea mult mai bine organizată, adică exact ceea ce îți doreai. 

Suport pentru condimente

Ce gust ar avea preparatele tale dacă nu le-ai condimenta așa cum trebuie? Fade și deloc atractive pentru micii sau marii mofturoși. Prin urmare, trebuie să folosești din plin condimentele, cele care te ajută și să fii mai sănătos, nu doar să dai gust preparatelor preferate de toți cei ai casei. Dar cum ar fi ca toate pliculețele sau borcănașele de condimente să fie împrăștiate într-un sertar sau ”aruncate” pe masă sau blatul de lucru? Economisești spațiu important, și bucătăria este și mult mai organizată dacă optezi pentru un suport pentru recipientele în care îți păstrezi condimentul. Setul de 12 piese este mai mult decât suficient, iar dacă optezi pentru cel în care recipientele sunt din sticlă, poți să fii sigur/ă că aromele se vor păstra foarte bine.

Plante aromatice în ghiveci

Da, nu negăm faptul că și condimentele uscate sunt foarte bune, dar aroma și savoarea pe care o dau mâncărurile ierburile proaspete nu este egalată cu nimic. Atunci, ce părere ai dacă ai îmbina utilul cu plăcutul? Sau, mai bine zis, ai folosi plantele aromatice, plantate în ghiveci, să îți ofere gustul lor proaspăt și delicios și, în același timp, să fie ca un element de décor în mica ta bucătărie. Vei adora aspectul pe care acestea îl dau camerei, și va fi o adevărată încântare să îți petreci timpul aici. Mărarul, pătrunjelul, rozmarinul, busuiocul și arpagicul sunt plante care se pretează de minune pentru așa ceva, nu sunt greu de crescut în ghivece și jardiniere, așa că ai încă o idee la care să te gândești.

Suport de căni/pahare

Cafeaua sau ceaiul de dimineață sunt nelipsite de la voi din familie? Atunci cu siguranță aveți și niște cești drăguțe din care vă place să le savurați. Dar nimic nu oferă unei bucătării un aspect mai dezolant decât acela în care observi pe masă, pe blat sau chiar pe pervaz căni sau pahare ”uitate” acolo de toți cei grăbiți. Prin urmare, încearcă să repari acest obicei, și primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cumperi un suport pentru căni și/sau pahare. Amintește-le și celorlalți că după ce ai băut cafeaua sau ceaiul să clătească bine cana sau paharul și să o agațe în acel suport. Poate că va dura puțin până când se vor obișnui, dar într-un final o vor face. Și, în acest fel, bucătăria ta va fi mai organizată, vei păstra mult mai ușor ordinea și nu vei mai petrece ore în șir adunând și strângând masa, tacâmurile, cănile și toate celelalte.

 

 

×