x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum sa ingrijesc Crossandra?

Cum sa ingrijesc Crossandra?

de Cornelia Constantin    |    12 Ian 2006   •   00:00
Cum sa ingrijesc Crossandra?
MEREU VERDE

Am cumparat din piata acum doi ani o Crossandra cu spic portocaliu. Am pus-o la fereastra, la lumina si am udat-o asa cum am citit prin carti. Insa nu i-a mers deloc bine: are arsuri pe frunze, periodic apar purici si unele flori se trec mai repede decat ar trebui. Ce sa fac? - Geanina Barbu, Piatra-Neamt

Sunt unii care ar spune despre Crossandra ca este o planta foarte pretentioasa. De fapt, ea nu suporta sa fie expusa la soare direct si sa-i fie neglijate necesitatile. Soarele direct, mai ales cel de primavara-vara, provoaca atat arsuri pe frunze, cat si caderea frunzelor si trecerea rapida a florilor. In acelasi fel reactioneaza planta si la dereglarile de udare. Pe toata perioada de crestere si inflorire pamantul din ghiveci trebuie sa fie reavan. Nu-l lasati niciodata sa se usuce prea tare si nici nu-i puneti atata apa incat sa balteasca. Daca iarna nu treceti planta printr-o perioada de repaus la temperaturi mai scazute (13-15 grade Celsius) ingrijirile pe care i le aplicati vor fi aceleasi ca cele din perioada calda. Este posibil sa sufere uneori din cauza caldurii uscate, asa ca e bine sa cresteti un pic umiditatea din aer asezand ghiveciul intr-o tavita cu pietricele si apa.

Problema daunatorilor nu este chiar una complicata. O mai invadeaza cateodata puricii de frunze, care de cele mai multe ori vin de pe alte plante. Este posibil ca acestia sa nu dispara la prima stropire cu insecticide, asa ca repetati-o dupa cateva zile. Nu neglijati aerisirea mai ales iarna, chiar daca se realizeaza cu dificultate si nu tineti plantele in curent. In timp, plantele se lemnifica la baza si au tendinta sa se degarniseasca de frunze. Asa ca se recomanda taieri corectoare si o data la cativa ani inradacinati un butas pentru a va intineri plantele din colectie. Pe piata romaneasca nu am vazut decat varietatea cu flori portocalii. Insa in sortimentul horticol exista si varietati cu spic galben. (Cornelia Constantin)

×