x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum scapi de căpușe. 5 metode eficiente pentru a le ține departe de grădina ta

Cum scapi de căpușe. 5 metode eficiente pentru a le ține departe de grădina ta

de Anastasia Paul    |    01 Iun 2023   •   17:30
Cum scapi de căpușe. 5 metode eficiente pentru a le ține departe de grădina ta

Dacă nu putem controla răspândirea căpușelor, acestea vor afecta grav sănătatea oamenilor dar și a animalelor de companie, după cum avertizează experții.

Există puține insecte care provoacă la fel de multă îngrijorare precum căpușele. Acestea pot răspândi boli grave, punând în pericol sănătatea familiei și a animalelor de companie. A scăpa de ele din grădină este, prin urmare, esențială. Vestea bună este se poate scăpa relativ ușor de ele, potrivit homesandgardens.com. 

Există mai multe soluții pentru a ucide căpușele din curtea ta și a le ține departe. Astfel că trebuie să folosești o serie de tactici pentru a le ucide pe cele existente și a controla răspândirea.

Iată ce trebuie să faci:

1. Substanțe chimice

O idee bună este să folosești substanțe chimice speciale iar pentru cei care preferă o soluție mai naturală, variantele vin de la uleiurile esențiale. Acestea includ cedru, iarbă de lămâie, mentă, eucalipt de lămâie. Deși funcționează, trebuie să știi însă că nu durează atât de mult ca cele chimice și trebuie aplicate mai frecvent. 

2. Pesticide

Deși mulți dintre noi se feresc să folosească pesticide, atunci când vine vorba de căpușe controlul chimic ar putea fi cea mai bună opțiune, mai ales atunci când acestea se află deja în grădină. Se poate folosi un spray cu permetrină. Trebuie urmate instrucțiunile producătorului și purtat un echipament de protecție și o mască atunci când se pulverizează pesticide. De asemenea, asigură-te că este sigur pentru plantele din curte. 

3. Nematozi

Nematozii pot fi folosiți pentru a combate mai mulți dăunători diferiți, de la controlul natural al melcilor până la eliminarea larvelor de gazon. Acești viermi microscopici benefici se vor ospăta cu larve de căpușe înainte de a ecloza, oprind răspândirea unei infestări. 

Atenție! Căpușele pot depune mii de ouă simultan. 

4.  Barieră
Căpușele prosperă în medii dense și acoperite. Dacă locuiești într-o zonă cu multe căpușe, atunci o graniță alcătuită din pietre sau așchii de lemn, situată în plin soare creează o porțiune sterilă uscată pe care căpușele nu o pot traversa. O barieră de un metru înălțime, în jurul curții, este astfel suficientă pentru a le ține departe. 

Căpușele preferă zonele răcoroase și umede, așa că tăierea tufișurilor mari, a copacilor și a arbuștilor permite o lumină solară mai directă în curtea ta, făcându-l un mediu mai puțin ospitalier pentru ele.

5. Cositul

Cositul frecvent, încă de la începutul primăverii, va împiedica ascunderea lor în gazon. 

Oprirea îrăspândirii căpușelor

Căpușele se răspândesc prin urcarea pe o gazdă. În curți ele pot ajunge prin intermediul animalelor sălbatice, cum ar fi veverițe, ratoni, vulpi și rozătoare. Pentru a preveni ajungerea lor în grădină este nevoie de garduri și mijloace naturale de descurajare. Iarba trebuie tăiată scurt sau să fie înconjurată de margini ostile alcătuite din pietre ori așchii de lemn. 

Cel mai rapid mod de a scăpa de căpușe

Cea mai rapidă modalitate de a eradica populațiile de căpușe din curte este să tai iarba cât mai aproape de sol pentru a elimina orice posibil habitat al acestora și pulverizarea unui pesticid special care să ucidă rapid căpușele existente dar și larvele lor. 

Este nevoie de un echipament de protecție, respectiv bluze și pantaloni lungi, șosete și cizme groase, mănuși. Copiii și animalele de companie trebuie ținute departe atunci când se face dezinsecția. Trebuie informată familia asupra pericolului de infectare cu boala Lyme și verifică sub blana animalelor de casă orice bulgări tari. În cazul unei mușcături trebuie sesizat medicul sau veterinarul. 

 

 

×
Subiecte în articol: capuse infestare curte grădina