x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi în gospodărie. Cum să scapi de condensul de pe geamuri

Sfaturi în gospodărie. Cum să scapi de condensul de pe geamuri

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2024   •   10:40
Sfaturi în gospodărie. Cum să scapi de condensul de pe geamuri
Sursa foto: Hepta

Aerul cald și umed din casă intră în contact cu suprafața rece a geamurilor, mai ales în sezonul rece, fapt ce duce la formarea unor vapori de apă. Aceștia se transformă în picături și formează condensul.

Condensul poate favoriza, în timp, apariția mucegaiului pe pereți, mai ales atunci când în locuință există un nivel ridicat de umezeală.

Soluții pentru a scăpa de condens

Cel mai important lucru pe care poți să îl faci este să asiguri o ventilație corectă a locuinței. Aerisirea frecventă ajută la eliminarea umidității excesive din aer. Instalează un sistem de ventilație sau utilizează ventilatoare de extragere în băi și bucătării, unde umiditatea este mai mare.

Este importantă și izolarea termică a locuinței. Prin urmare, îmbunătățește izolația termică a pereților, feroneriilor, geamurilor și a ușilor. Geamurile duble sau triplu-vitrate sunt foarte eficiente în prevenirea condensului. Folosește materiale izolante pentru pereți și tavane pentru a menține o temperatură constantă în interior și pentru a preveni formarea condensului pe suprafețele reci.

În timpul iernii, menține o temperatură constantă și moderată în locuință pentru a preveni formarea condensului pe geamuri și pereți.

Nu lăsa temperatura să scadă brusc în timpul nopții, mai ales dacă locuința este slab izolată.

Utilizează un dezumidificator pentru a scădea nivelul umidității din aer, mai ales în camerele cu aer umed, baie, bucătărie, pivniță.

Evită uscarea rufelor în interiorul locuinței, deoarece acest lucru poate crește umiditatea. Dacă este necesar, asigură-te că încăperea este bine ventilată.

Totodată, pe piață există produse speciale, precum vopsele sau soluții pentru geamuri, care pot reduce formarea condensului pe suprafețele reci. Acestea te pot ajuta să previi apariția condensului.

Dacă a apărut deja condensul, curăță mai des geamurile, pereții și alte suprafețe unde se formează condensul. Folosește o cârpă uscată pentru a elimina umezeala.

De asemenea, încearcă să identifici o altă posibilă sursă de umiditate și remediază-o. Poate fi o conductă care picură, un sistem de drenaj defect sau o izolație slabă, o ventilație stricată sau ineficientă, potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: condens geamuri