x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cumparaturi din pragul usii

Cumparaturi din pragul usii

de Anca Bucur    |    16 Mar 2006   •   00:00
Cumparaturi din pragul usii
INVESTESTE INTELIGENT
Atentie ce produse achizitionati de la vanzatorii ambulanti

Vanzatorii ambulanti. Ii cunoastem cu totii. Ne suna la usa, incercand sa ne convinga sa cumparam diverse lucruri, de la maruntisuri pana la aparate electrocasnice. De cele mai multe ori, le inchidem politicos usa inainte sa inceapa sa isi spuna poezioarele cu care au pretentia sa ne convinga ca nu mai putem trai fara produsele vandute de ei.

Dar unii reusesc totusi sa se lase convinsi si in mai putin de jumatate de ora cumpara produsul, fie ca au sau nu nevoie de el. Daca e vorba de bunuri de larg consum, indiferent de raportul calitate-pret, acestea isi vor gasi o utilizare in gospodarie, deci paguba e oarecum minima. Dar ce te faci cand e vorba de un aparat electrocasnic sau de altceva de valoare?

Bineinteles ca nu ai cum sa-l platesti pe loc, asa ca, dupa ce ti s-a facut o demonstratie, agentul de vanzari te-a asigurat ca poti plati in rate, prin credit in banca, deci n-o sa simti investitia facuta, iar in schimb, bucurie mare, ai in gospodarie mandrete de masinarie. Entuziasmul scade brusc la cateva ore dupa ce a plecat agentul de vanzari, cand iti dai seama de implicatiile financiare ale noii investitii.

CREAREA DE NEVOI


Scopul articolului nu este sa va descurajez sa cumparati de la vanzatorii care va suna la usa, ci doar sa va spun ca puteti fi putin mai atenti la urmatoarele achizitii. M-am gandit sa scriu acest articol pentru ca am vazut si eu romani patiti. Nu cred in proverbul "sa moara si capra vecinului", asa ca m-am gandit ca macar de acum incolo, "sa nu moara si capra altuia".

In primul rand, analizati bine nevoia de a achizitiona obiectul. E binecunoscut faptul ca acest tip de vanzari, de multe ori, nu vine in intampinarea unor nevoi reale, ci "creeaza" nevoi. Ca sa nu cadeti in capcana, raspundeti-va urmatoarelor intrebari: Obiectul corespunde nevoilor gospodariei dumneavoastra? Cantitate, capacitate, parametri de functionare? Pretul produsului este rezonabil, este similar cu preturile altor produse omoloage de pe piata?

In cazul in care plata produsului implica incheierea unui contract de creditare cu o banca, intrebati cu ce banca se va incheia contractul, care este rata dobanzilor si calculati cam cat va fi pretul real al produsului, adica cat veti plati dumneavoastra bancii pana la achitarea integrala a ratelor. De cele mai multe ori, aceste tipuri de achizitii conduc la plata cu pana la 20%, 30%, chiar si mai mult a valorii de cumparare. Va urez spor la cumparaturi si atentie maxima la achizitiile pe care le faceti si mai ales cat platiti pentru ele.
×