x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De calitatea unei tigăi depinde și gustul bun al preparatelor

De calitatea unei tigăi depinde și gustul bun al preparatelor

20 Dec 2021   •   13:11
De calitatea unei tigăi depinde și gustul bun al preparatelor

Cu toții ne dorim să avem o casă unde confortul să se îmbine cel mai bine cu utilul. Și, cu siguranță, dacă ar fi să alegem încăperea preferată din casă, atunci aceasta ar fi bucătăria, inima locuinței tale.

Este locul unde se petrec adevărate minuni culinare, unde se adună toți cei ai casei în jurul mesei, unde se iau cele mai importante decizii, și multe altele. De aceea, avem mare grijă atunci când alegem mobila de bucătărie, gresia sau parchetul pentru pardoseală, culoarea pereților, produsele electrocasnice și… tigăile. Da, chiar nu am exagerat cu nimic, pentru că, de multe ori, diferența dintre un preparat delicios și unul ratat este dată tocmai de tigaia folosită. Prin urmare, în rândurile următoare am decis să îți oferim mai multe informații despre tigai.

 

Alege mereu calitatea

La o simplă vizită prin magazine, sau chiar în timp ce navighezi pe internet pentru a face o comandă online, observi cu ușurință că nu te poți plânge de oferta disponibilă. Sunt atât de multe modele, încât chiar ești în impas și nu știi ce să alegi pentru acasă. Nu intra în panică, și nici nu te grăbi cu alegerea. Mai întâi parcurge rândurile următoare și totul va fi mult mai simplu.

Chiar dacă nu îți spunem nimic nou, îți reamintim că este important să alegi un produs de o bună calitate, care să reziste la utilizarea îndelungată, să poată fi depozitat ușor și nici să nu sufere deformări ireversibile în caz de incidente casnice. În plus, o tigaie de bună calitate are mereu baza groasă, ceea ce înseamnă că va avea loc o distribuire bună a căldurii. Și, dacă ar mai fi și antiaderentă, compatibilă cu cât mai multe tipuri de gătire și să se curețe ușor, atunci chiar poți răsufla ușurat/ă, chiar ai găsit tigaia ideală.

 

Materialul din care sunt fabricate

Există mai multe tipuri de materiale care se pretează să fie folosite la fabricarea tigăilor. Fiecare are parte de avantajele și dezavantajele tale, așa că în rândurile următoare îți vom detalia puțin subiectul, pentru ca tu să le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine cu cerințele tale.

 

Inox

Sunt o variantă destul de des întâlnită, și nu puține sunt persoanele care le preferă deoarece avem de a face cu un material rezistent, care nu suferă modificări în urma impactului. Este în regulă să alegi o tigaie de inox pentru bucătăria ta, dar recomandarea noastră este să optezi pentru una care să nu aibă mânere care se încălzesc. Eventual poți încerca o tigaie din inox teflonată, cu un strat antiaderent, și chiar ai făcut o alegere bună .

 

Oțel

Bucătarii profesioniști preferă tigăile clasice din oțel, așa că nu este o idee prea îndrăzneață să folosești și tu, în bucătăria de acasă. Se potrivesc perfect cu toate sursele de încălzire, iar faptul că avem de a face un material foarte rezistent, permite ca aceste tigăi să poată fi folosite inclusiv pentru a prepara ceva la cuptor. Din păcate, au și un dezavantaj: nu se pretează să fie spălate în mașina de spălat vase, așa că va trebui să treci la munca de jos, cum se spune.

 

Aluminiu

Dacă ai plită de inducție, renunță la ideea de a cumpăra o tigaie din aluminiu. În rest, nu este nicio problemă, iar preparatele tale se vor găti mult mai repede, deoarece aluminiul este un material excelent conductor de căldură.

 

Wok

Atunci când tu și familia ta vreți să mâncați sănătos, atunci o tigaie de tip wok este indispensabilă în bucătăria de acasă. Legumele preparate în această tigaie au chiar un gust special, pe care nu îl poți regăsi în altă parte. De asemenea, carnea și peștele se gătesc rapid, și ceea ce este cu adevărat fantastic, este faptul că nu ai nevoie de mult ulei. Și, dacă mai sunteți și mari amatori de mâncare asiatică, atunci cu atât mai mult trebuie să îți cumperi un wok… și un satâr.

 

Tigăi emailate

Sunt cele care se găsesc în toate bucătăriile, fără excepție, pentru că se pretează foarte bine pentru preparate prăjite, iar omleta de dimineață este delicioasă atunci când o gătești într-o astfel de tigaie. Au o rezistență ridicată, se potrivesc cu toate sursele de încălzire, se spală ușor, inclusiv în mașina de spălat case.

 

Teflon

Pentru multe persoane, acestea sunt tigăile ideale, deoarece sunt ușoare și preparatele nu se lipesc. Atenție însă la stratul de teflon, care se poate deteriora în timp, dar și din cauza utilizării necorespunzătoare. Întotdeauna vei folosi o spatulă din silicon sau lemn pentru a amesteca în tigaie, și niciodată nu vor fi spălate imediat după utilizare ci numai după ce tigaia s-a răcit bine.

 

Ceramica

Din nou, o alegere foarte populară, pentru că permite gătirea sănătoasă a alimentelor. În plus, sunt și antiaderente, distribuie uniform temperatura și se curăță destul de ușor.

 

Fonta

Este un material foarte utilizat pentru fabricarea tigăilor din bucătăriile profesionale, dar găsești destule modele pe care le poți utiliza și acasă. Indiferent de ce vrei să pregătești pentru cei dragi, dacă optezi pentru o tigaie din fontă va avea un gust delicios. De asemenea, nu se zgârie ușor, au un grad ridicat de rezistență și nici nu se deformează din cauza căldurii. O tigaie de fontă poate fi folosită direct pe flacără, dar și la cuptor. Și, cu siguranță, un preparat rustic va arăta de-a dreptul senzațional atunci când este servit direct din tigaie.

                                     

×