x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce imi mor plantele?

De ce imi mor plantele?

08 Sep 2005   •   00:00
De ce imi mor plantele?
GRADINA TA, MEREU VERDE
Cu totii ne dorim o gradina, dar, din pacate, nu reusim intotdeauna sa o avem, asa ca ne ramane o alternativa: plantele de apartament

A iubi plantele nu este sinonim cu a sti sa le ingrijesti, asa ca multi dintre noi ne uitam la o planta, ne place, o cumparam, apoi ne intristam ca aceasta se usuca si moare.

Pe lista de discutii a site-ului www.gradinisiplante.ro primim multe mesaje de genul: "Am cumparat ieri o planta, dar pentru ca nu stiu nimic despre cresterea ei, ma puteti ajuta cu ceva informatii?" sau "Am cumparat luna trecuta o planta, arata frumos, dar de cateva zile nu stiu de ce a inceput sa se usuce".

Pentru a creste in bune conditii, o planta are nevoie sa i se asigure anumite conditii de mediu: pamant, lumina, apa etc. Nu e suficient sa pui o planta intr-un ghiveci, sa o asezi la fereastra si sa o uzi din cand in cand. Fiecare planta are nevoi specifice. Necunoscandu-le, nu vom face altceva decat sa o omoram, indiferent cat de mult o iubim.

INAINTE DE A CUMPARA

In primul rand, inainte de a cumpara o planta trebuie sa aflam daca toate conditiile din apartamentul nostru corespund cu cerintele plantei, astfel ca intai trebuie sa ne informam, si abia dupa aceea sa o procuram.

Avem nevoie de informatii legate de sol, de cantitatea de lumina, de umiditatea atmosferica, de cat si cum se uda, daca trebuie sa fie hranita suplimentar (ingrasaminte).

DE UNDE LUAM INFORMATIILE?

De la prieteni, din carti, din reviste, de pe Internet. Exista un singur obstacol care sta intre noi si aceste date utile, si anume cum se numeste planta. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa aflam denumirea ei si, daca se poate, cel mai bine ar fi sa aflam denumirea stiintifica.

O alta abordare pe care o recomand este sa identificam conditiile din apartamentul nostru si dupa aceea sa cautam plantele care pot creste intr-un asemenea mediu.

Pe langa asigurarea conditiilor de mediu - sol, lumina, apa - care sunt primordiale pentru a avea plante frumoase si sanatoase, trebuie sa le ingrijim. Este necesar sa inlaturam florile uscate, sa taiem crengutele care nu au crescut frumos, sa stergem frunzele de praf, sa executam taieri pentru stimularea ramificarii si a infloririi, sa combatem daunatorii, sa le fertilizam.

Vom face o scurta prezentare a conditiilor de mediu, urmand ca in numerele viitoare, pe langa descrierea unor specii de plante, sa aprofundam si acest subiect.

FACTORI DE MEDIU
Apa este un factor important in cresterea unei plante. Lipsa apei duce la moartea plantei, deoarece celulele isi pierd puterea de absorbtie si nu mai pot prelua substantele minerale. In plus, planta nu mai poate transpira si se supraincalzeste. Pe de alta parte, excesul de apa duce la putrezirea radacinilor si in final la moartea plantei. De cele mai multe ori, planta moare din cauza apei in exces.

SFATURI
Solul: Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in soluri luto-nisipoase, afanate, bogate in humus. Sunt insa si plante care cer un sol mai greu sau mai usor. PH-ul solului poate fi intre 4 si 8, insa majoritatea plantelor ornamentale prefera un sol cu PH situat intre 6,5 si 7,5.

Lumina: Cantitatea de lumina necesara difera de la specie la specie. Plantele decorative prin flori au nevoie de mai multa lumina decat plantele decorative prin frunze.
×
Subiecte în articol: planta plantele