x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De ce să construiești o casă A Frame

De ce să construiești o casă A Frame

17 Iul 2023   •   14:31
De ce să construiești o casă A Frame

Dacă intenționezi să construiești o casă de vacanță sau chiar o locuință permanentă, varianta unei case sub formă de A poate fi o alegere inspirată. Designul modern și arhitectura minimalistă în care abundă lumina, bugetul rezonabil și un șantier care nu durează ani de zile sunt câteva dintre motivele pentru care o casă de tip A Frame poate fi o construcție pe care să o iei în calcul.

O casă tip A Frame reprezintă un acoperiș cu două ape, cu interior locuibil. Se poate construi pe structură de lemn, metal sau panouri SIP (Panouri Izolate Structurale), iar fiecare opțiune vine cu o serie de avantaje și dezavantaje. Lemnul este varianta cea mai populară, dar prezintă și cele mai multe minusuri, pentru că este un material predispus la deteriorări cauzate de umezeală, insecte sau mucegai.

Este eficientă energetic și ușor de întreținut

O casă A frame este foarte eficientă din punct de vedere energetic și poate fi construită în orice zonă climatică. La munte, forma ascuțită a acoperișului previne acumularea de zăpadă, iar un semineu pe lemne îți va asigura confortul termic. Locuința va beneficia de multă lumină naturală datorită ferestrelor mari și te vei putea bucura și de peisaj. Izolarea cabanelor tip A se face, de obicei, cu vată termoizolantă de 12 cm grosime.

A Frame este casa de vacanță ideală

Casele de tip A Frame nu se recomandă neapărat pentru a fi folosite ca locuințe permanente. Ele au o suprafață modestă, iar arhitectura atipică limitează considerabil posibilitățile de mobilare a interiorului. Practic, ai doi pereți exteriori, în fața și în spatele casei. Fațada este, de obicei, vitrată, aceasta fiind singura sursă de lumină naturală. Lipsa spațiului de depozitate poate fi un inconvenient.

În funcție de dimensiuni, interiorul casei poate fi dispus pe unul sau pe două niveluri. De obicei, parterul este alcătuit dintr-un open space – living, dining și bucătărie, o baie separată și dormitor, la etaj. Aceasta este forma clasică de A frame, dar poate fi adaptată în funcție de preferințe și buget.

Casele de tip A Frame se construiesc rapid

Aceste case au un timp scurt de execuție, comparativ cu construcțiile standard. În funcție de suprafață și de complexitatea modelului ales, lucrările pot fi gata în șapte-opt săptămâni. Fundația poate fi de trei tipuri: fundație din beton cu centuri continue, fundație din placă generală din beton monolit și fundație pe piloni. În ceea ce privește costurile, o casă tip A este mai accesibilă decât una standard, dar prețul variază în funcție de suprafață, materiale folosite și arhitectură. Nu e obligatoriu să lucrezi cu un arhitect pentru un proiect de genul acesta.

Alte avantaje și dezavantaje de luat în calcul

În cazul caselor A Frame, următoarele aspecte pot fi trecute la plusuri:

  • design simplu și curat, cu spații deschise largi și multă lumină;
  • posibilități de izolare foarte bună și de aceea poate fi plasată atât în zone reci de munte, cât și pe litoral;
  • spațiul înalt și deschis permite aerului să circule;
  • acoperișul foarte înclinat nu permite acumularea de zăpadă;
  • casa poate fi construită în regie proprie, cu costuri reduse;
  • timp de lucru scurt;
  • lemnul structurii și al amenajărilor interioare este un material natural, ecologic și foarte plăcut.

Există și o serie de dezavantaje care trebuie luate în calcul înainte de construcția sau achiziționarea unei case A frame:

  • spațiu redus, potrivită pentru un număr redus de persoane;
  • spațiile deschise largi reduc intimitatea locuitorilor;
  • spațiu de depozitare deficitar.

Mulți americani și-au construit între anii ’50-’60 o casă de vacanță, fiind încurajați de condițiile avantajoase de creditare. Prima cabana A frame ar fi fost construită în California, în 1934, după un proiect semnat de arhitectul Rudolph Schindler. În anii ’50, casele A frame au fost intens mediatizate și au devenit un must-have printre americanii din pătura de mijloc. Au început să fie comercializate sub formă de kituri.

Există firme care comercializează kituri cu case A frame, așa că te poți ocupa singur de asamblare. Prețul unei case A frame de 34 metri pătrați, comercializată sub formă de kit, pornește de la 14.000 euro.

Sursa foto: shutterstock

×