x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De la iluminatul utilitar la cel decorativ şi estetic

De la iluminatul utilitar la cel decorativ şi estetic

14 Iun 2007   •   00:00

Circuitul de punere in evidenţă a casei propriu-zise se realizează in principal cu miniproiectoare, aşezate in aşa fel incăt să accentueze frumuseţea construcţiei, particularităţile care o diferenţiază de altele, specificul local. In genere, miniproiectoarele din acest circuit se aprind din acelaşi intrerupător, cablul şi siguranţa fiind calculate la puterea insumată a miniproiectoarelor.

Intr-o gospodărie modernă nu se mai poate face rabat la calitate.Cănd proprietarul doreşte supravegherea curţii pe timp de noapte şi nu are posibilităţi materiale să-şi monteze instalaţii speciale de supraveghere, se poate monta un circuit de iluminat perimetral, care constă in montarea unor miniproiectoare orientate in aşa fel incăt să realizeze un iluminat in lungul gardului ce inconjoară proprietatea.

Miniproiectoarele vor fi montate la o inălţime care să asigure iluminatul optim (montajul se poate face pe clădiri sau pe stălpi). Iluminatul estetic se referă in special la vile, case de vacanţă sau la pensiuni agroturistice. Majoritatea acestor circuite se realizează in construcţie ingropată, pentru maleabilitatea traseelor, crearea de efecte-surpriză, estetica datorată lipsei stălpilor etc. Numărul şi varietatea circuitelor depind de fiecare proprietar. In cele ce urmează vom arăta căteva posibilităţi.

Punerea casei in evidenţă

Circuitul de punere in evidenţă a casei propriu-zise se realizează in principal cu miniproiectoare, aşezate in aşa fel incăt să accentueze frumuseţea construcţiei, particularităţile care o diferenţiază de altele, specificul local. In genere, miniproiectoarele din acest circuit se aprind din acelaşi intrerupător, cablul şi siguranţa fiind calculate la puterea insumată a miniproiectoarelor.

Se mai pot folosi ghirlande luminoase, lumini montate in tufişuri sau arbuşti ornamentali, lăngă statuete, lăngă băncuţe sau in chioşcuri de vară. Aceste lumini pot avea culori diferite şi corpuri de montaj intr-o gamă variată (felinare, globuri etc.). Calculul tipului de cablu urmează acelaşi tipic descris anterior.

Este bine ca intrerupătoarele să fie in casă, montarea lor exterioară presupunănd un grad de protecţie la intemperii care le face total inestetice. Pentru aceasta insă este necesară afectarea unui loc (cămăruţă, firidă) unde să aibă acces căt mai puţină lume, panoul de siguranţe fiind şi el destul de bogat şi, pe căt posibil, situat in aceeaşi locaţie. Circuitele de iluminat nocturn pot fi acţionate manual, cu intrerupătoare, sau automat, cu fotocelulă.

Fotocelula sesizează scăderea fluxului luminos (lumina zilei) sub o anumită valoare, moment in care comandă aprinderea iluminatului pe circuitul pe care este montată. Se pot monta şi mai multe circuite pe o fotocelulă, inlocuind intrerupătoarele respective. In momentul in care fluxul luminos creşte (dimineaţa, de exemplu), fotocelula decuplează circuitul şi se stinge lumina.

Iluminatul interior al anexelor

Să spunem căteva cuvinte şi despre iluminatul interior al anexelor. Grajdul, beciul, sera trebuie să aibă pe circuitul interior unul sau mai multe corpuri de iluminat (depinde de dimensiunea anexei).

Garajul şi atelierul gospodăriei este bine să aibă şi o priză care poate fi montată exterior cu respectarea gradului de protecţie la intemperii. Montarea ei in exterior este justificată prin executarea unor lucrări ce necesită mai mult spaţiu, de exemplu folosirea unui flex sau a unui aparat de sudură.

Case mici sau medii

Atragem atenţia că cele spuse pănă acum se referă la o vilă sau locuinţă rurală de dimensiuni mici sau medii, nicidecum la proprietăţi generoase, cu multe incăperi, curţi intinse cu numeroase anexe sau la pensiuni agroturistice. Tot ce s-a prezentat anterior rămăne valabil şi in cazul marilor proprietăţi numai că, datorită numărului mare de consumatori folosiţi la iluminatul exterior, la care se adaugă şi consumatorii interni (iluminat, prize),puterea absobită depăşeşte posibilităţile reţelei monofazate de 220V. In acest caz, proprietarul trebuie să solicite instalarea unui circuit de alimentare trifazat de 380V care să-i satisfacă doleanţele. Dar despre folosirea tensiunii trifazate in gospodăriile personale vom scrie detaliat intr-unul din numerele viitoare.

Sfat

Pentru realizarea circuitelor interioare se va folosi acelaşi suport ca pentru circuitele de iluminat exterior respective. Circuitele se vor trage prin acelaşi tub, de aceea este bine să fie executate simultan.

Ele pot monta mai multe pe o siguranţă (cu calcularea valorii siguranţei in funcţie de suma curenţilor care o străbat). Se va evita montarea iluminatului exterior şi interior de la aceeaşi anexă pe aceeaşi siguranţă, astfel incăt la defectarea unuia dintre circuite(şi implicit arderea siguranţei), celălalt circuit să rămănă funcţional.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului iluminatul