x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decor pentru tavan – Cele mai populare tendințe din 2022

Decor pentru tavan – Cele mai populare tendințe din 2022

21 Ian 2022   •   12:51
Decor pentru tavan – Cele mai populare tendințe din 2022

În acest an este decorat și tavanul, nu doar pereții. Tendințe la elemente de decor pentru tavan sunt variate, deci vei avea ocazia să alegi nuanțele de culori potrivite și ideile de decorare oferite de designeri, în funcție de creativitatea și preferințele individuale.

Tapetul pentru tavan

Montarea tapetului pe tavan este o idee grozavă pentru că acest accesoriu decorativ a devenit foarte popular. În ziua de azi, tapetul este un material ieftin, ecologic și atractiv, de aceea este folosit în special pentru decorarea camerei copiilor și a dormitoarelor.

Tapetul decorativ va acoperi imperfecțiunile tavanului, anumite fisuri care deși nu influențează rezistența tavanului, pot avea un aspect neatractiv. Tapetul are proprietăți de elasticitate, se poate întinde și deci nu se rupe atunci când peretele se fisurează. Nu este recomandat pentru bucătărie, baie sau alte zone umede din locuință.

Autocolante decorative pentru tavan

Unii oameni cumpără autocolante pentru tavan, în loc de tapet. Acestea sunt de asemenea în tendințele modei și au un aspect senzațional. Prin utilizarea lor se poate adăuga o notă de confort în cameră, se poate transforma complet aspectul simplu al tavanului într-unul uimitor. Autocolantele au desene extraordinare, se lipesc ușor și ferm pe orice suprafață – pereți, tavan – și crează efectul de magie prin design.

Tavanul din gips-carton

Acest material este flexibil, ușor de manevrat, nu necesită îngrijire specială. De regulă este folosit în lucrările de finisare, de reparații și construcție. Cu gips-carton se pot placa pereții, se pot crea nișe și pereți despărțitori și se poate decora tavanul.

Oamenii aleg placarea tavanului cu gips-carton pentru că acest element ascunde neregulile tavanului, deteriorarea tencuielii, cablurile de pe tavan, de la ventilație sau de la rețeaua de aer condiționat.  

Tencuieli cu stuc

Proiectarea stucului de tavan este o tendință în modă utilizată în ziua de azi. Decorul interior creat de elementele de decor din stuc au un efect neobișnuit, creativ, original. Acest material este ușor de utilizat, poate fi plasat de exemplu și în jurul candelabrului.

Aplicarea de cornișe

Pe lângă rolul decorativ, aplicarea de cornișe tavan din polimer rigid oferă avantajul de a ascunde cablurile și imperfecțiunile ce apar la îmbinarea dintre perete și tavan. Ele sunt rezistente la șocuri și lovituri, pot fi vopsite cu vopsea fără diluanți și pot fi utilizate drept scafe pentru banda LED.  

Cornișele sunt elemente decorative atractive și pot fi folosite în toată casa, în living, dormitor, camera copiilor, birou, hol, bucătărie.

Tavanul din lemn

Și această variantă este în tendințele modei. Lemnul natural arată senzațional comparativ cu alte materiale care au un design ce imită textura acestuia. Tavanul poate fi realizat integral din lemn sau poate avea doar câteva grinzi din lemn, frumos finisate.

Unii oameni aleg să vopsească în alb sau crem tavanul din lemn, pentru ca acesta să se încadreze în caracteristicile stilului scandinav.

Textile pentru tavan

Decorarea tavanului cu diferite materiale este în trend, însă nu este recomandată foarte mult, pentru că textilele pot acumula praf. Această metodă oferă și o serie de avantaje:

  • Designul creat este interesant pentru că materialele pot avea diferite texturi și imprimeuri în  culori deosebite
  • Straturile dense cu relief texturat pot ascunde foarte bine micile imperfecțiuni ale plafonului
  • Prețul este rezonabil la materiale și manoperă.

Picturi pe tavan

Un artist poate realiza o pictură uimitor de frumoasă pe tavan, care să fie sub formă de tablou pe suprafața acestuia. Pictura pe perete sau tavan este un proces care necesită talent, efort și răbdare și este în ziua de azi o idee grozavă de renovare. Vopseaua acrilică poate fi folosită și pe pereți și pe tavan. Ea poate fi înlocuită cu vopsea latex, care formează un strat special pe suprafața pe care este aplicată. Această tendință din 2022 este apreciată de oamenii care pun accent pe artă, stil și eleganță.

×