x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decor vegetal la Polul Nord

Decor vegetal la Polul Nord

de Gabriela Sirbu    |    22 Iun 2006   •   00:00
Decor vegetal la Polul Nord
DECORATIUNI ORIGINALE
Povesteam acum sase luni, intr-un numar de Craciun, cum aici, la cateva sute de kilometri mai sus de Cercul Polar, soarele nu se vede timp de doua luni. Ciudat? Nu! Doar o chestiune geo-climaterica. Dar pe cat de invizibil este soarele in noiembrie si in decembrie, pe atat de vizibil este in iunie si iulie, cand este pe cer chiar si la miezul noptii

Cu toate acestea, norvegienii nu se multumesc cu lumina permanenta 24 de ore din 24. Casele isi schimba infatisarea pe perioada verii, capatand decoratiuni noi, de sezon. Toate accesoriile care pot fi schimbate prin materiale, forme si culori varatice vor fi inlocuite: perdele, decoratiuni, sfesnice, tablouri etc.

Evident, intre decoratiunile cele mai la indemana si preferate se numara lumanarile. Daca in timpul noptii polare acestea preiau formele si culorile decorului inghetat, in timpul verii repeta imaginea peisajului aproape exotic de afara. Dupa 22 ianuarie, soarele rasare si ramane deasupra orizontului cite 10 minute mai mult in fiecare zi. Asta inseamna o ora pe saptamana, adica in februarie deja ziua are 6 ore si continua sa creasca pana ajunge la 24 de ore in luna iunie. Vegetatia profita de abundenta soarelui si a luminii, inmugurirea copacilor sau explozia florilor fiind vizibila in fiecare zi.

UN DESIGNER AUTODIDACT

Acest decor, care devine treptat aproape tropical, si-a pus amprenta si asupra formelor lumanarilor decorative. Specialistii de la LoytenLys, firma celebra de lumanari decorative din Norvegia, au schimbat si ei designul lumanarilor si, o data cu acesta, decorul magazinelor. Siv Krag Braten, designer autodidact despre care am mai amintit in articolele noastre, a realizat din nou un decor special pentru singurul magazin LoytenLys din nordul Norvegiei.

FLORA SI FAUNA DIN CEARA

Pentru ca Siv a pornit de la designul floral, decorul de vara al magazinului de lumanari pare o joaca in fiecare sezon cald. Formele vegetale din ceara nu fac decat sa ajute mai mult, in decorul floral, vara care le-a inspirat. Trandafiri, cactusi, nuferi, o flora debordanta.

Dar si fauna este prezenta prin vietati delicate (broscute sau arici), care isi fac simtita prezenta curioasa printre trestii sau plante decorative. Portocale si lamai asezate in panere te imbie sa le mirosi sau sa le gusti. Din pacate, numai mirosul este cel real, gustul fiind de ceara de albine... Daca nu ai sti ca te afli intr-un magazin de decoratiuni din ceara, ai crede ca esti intr-o florarie exceptional amenajata.

FARSE PENTRU PRIETENI

Si cum este vara, iar delicatesele preferate ale norvegienilor sunt ciocolata si berea, evident ca ele nu puteau lipsi din jocul obiectelor de ceara. Asa ca, pe o terasa improvizata, sunt expuse bomboane de ciocolata si pahare cu bere. Din ceara, adica foarte potrivite pentru farsele intre prieteni.
×