Pentru a realiza intervenţii mici cu scop festiv în apropierea sărbătorii Paştelui, cu scopul de a revitaliza locuinţa după o iarnă gri şi mohorâtă, vă prezentăm câteva idei revigorante şi uşor de realizat.
Sărbătorirea strict pragmatică pe care o aveau momentele religioase din anul calendaristic de altădată s-a transformat în timp în prilej de socializare, sub o abordare estetică şi distractivă complexă, de la an la an fiind adăugate noi elemente decorative legate de eveniment.Fiind schimbată radical percepţia publicului asupra acestei celebrări, în spaţiul urban sărbătorirea Paştelui se manifestă mult mai comercial decât în spaţiu rural, tradiţiile şi ritualul fiind înlocuite de activităţi culinare, de relaxare şi vizită. Însă nu este nimic greşit în a acorda o atenţie deosebită unui astfel de moment, ba, mai mult, el duce la schimbări mici, dar periodic necesare în locuinţele noastre.
VARIANTE CONVENABILE
Modificările pot pleca de la culoarea pereţilor, pentru acest sezon fiind încurajate culorile fresh, sobre şi pastel, tonurile de roz şi fuchsia fiind oficial declarate în trend.
Dacă nu doriţi să realizaţi o intervenţie atât de complexă din punct de vedere al operaţiunilor necesare, puteţi oricând să comandaţi o nouă draperie pentru living în ton cu pernele decorative ale canapelei.
Mutarea unei piese de mobilier poate schimba percepţia aceluiaşi spaţiu. Schimbarea unui tablou, introducerea unor piese de ceramică cu forme hazlii pot interpreta altfel spaţiul, pot reorganiza centrele de interes ale încăperii.
PRILEJ DE SĂRBĂTOARE
Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
În Duminica Învierii se organizează o masă festivă cu familia şi prietenii, decorarea acesteia fiind de importanţă majoră. Astfel, imaginaţia poate să dea frâu liber celor mai năstruşnice idei şi combinaţii de culori şi obiecte. Nu pot lipsi faţa de masă şi şerveţelele asortate, coşuleţele cu flori proaspete, aranjamente simple cu lumânări şi ouă, câte un element de decor din ceramică pus la întâmplare.
Ca piesă de rezistenţă pentru această sărbătoare, decoraţiunile cu ouă sunt indispensabile. Înfrumuseţarea lor pleacă de la metodele clasice ca vopsirea cu o culoare obişnuită, roşu sau galben, aplicarea unor modele de frunze de verdeaţă pe suprafaţa lor, lipirea unor colaje la cald, texturarea lor cu ghips, texturarea în motive tradiţionale cu mărgeluţe (specific zonei din Bucovina), până la aplicarea unui desen modern (cercuri, linii organice, petale artificiale de flori) sau îmbrăcarea în fire textile, de diferite culori şi grosimi.
Decoraţiunile specifice disponibile pe piaţă nu primesc condiţionări: ceramică în formă de animale, felicitări, coşuri cu ouă şi flori, farfurii cu imprimeuri şi tacâmuri asortate, şerveţele decorative, toate sunt permise.
Elementele inspirate din natură sunt încurajate (şerveţele cu imprimeu de iarbă sau iederă, flori aplicate pe faţa de masă, crenguţe înmugurite), plasate în ghivece, coşuri împletite sau stropitori, pentru un aer rustic. Spre deosebire de sărbătoarea Crăciunului, unde argintiul şi auriul sunt culorile protagoniste, aici aproape că lipsesc cu desăvârşire.
CENTRUL CASEI DECORATE
Camera copiilor va primi întotdeauna o atenţie deosebită, redecorarea acesteia fiind realizată prin introducerea unor mascote cu semnificaţie pascală (oi, iepuraşi, pui), decoraţiuni realizate de mână (felicitări desenate, recipiente pictate cu flori, crenguţe înmugurite şi ouă, lumânări parfumate cu imprimeuri de iarbă, pui sau flori).
Cei mai îndemânatici copii pot realiza din hârtie ghirlande decorative, beteală cu iepuraşi decupaţi, chiar şi purceluşi din învelişul unui ou, un nasture şi hârtie colorată. Încurajaţi să le realizeze, vor surprinde cu imaginaţia şi fantezia lor.
MICI SURPRIZE
O tradiţie veche pentru alte ţări a fost adoptată şi la noi recent, aceea a micilor cadouri postate pe masă pentru invitaţii în Duminica Paştelui. Aceste cadouri sunt ambalate în tul sau mătase, conţinând fie bomboane, prăjituri ambalate, tablete de ciocolată sub diferite forme, fie borcănele cu dulceaţă, fiind dăruite ca simbol de mulţumire şi consideraţie.
Sfat
Plantele naturale constituie o intervenţie necesară pentru masa de Paşte, fie că este vorba despre grâu încolţit, zambile în ghivece de ceramică sau buchete de lalele plasate în centrul mesei. De aici nu pot lipsi nici şerveţelele cu personaje din desene animate, animăluţe sau buchete de flori, în culori vii, cu textura reliefată sau cu bandă brodată manual.