În designul interior, capacitatea de a te adapta în permanenţă noilor tendinţe şi cerintelor actuale reprezintă o adevărată calitate. Pe fondul unor probleme economice grave cu efecte de lungă durată, dar şi ca dovadă a respectului pentru natură, care nu este o sursă inepuizabilă de resurse, a luat naştere în ultimii ani o nevoie tot mai acută de a reutiliza obiecte şi materiale şi de a le transforma în elemente de actualitate.
Aşa se face că designeri din întreaga lume au anticipat acest concept şi latura către care se îndreaptă designul şi au optat în colecţiile lor pentru forme şi materiale naturale, care pot fi reciclate. Este cazul fraţilor brazilieni Campana, pentru care reciclajul reprezintă un laitmotiv în piesele create. Graţie talentului lor, au trecut de la producţia artizanală la designul de serie, ajungând să creeze pentru Edra, companie din Italia şi adevărat reper pentru brandurile de mobilier de pe scena internaţională. Fraţii Humberto şi Fernando Campana au adus un nou aspect în lumea designului, impunându-se datorită creaţiilor lor eclectice care sunt un inegalabil amestec de tradiţie şi inovaţie, tehnologie şi manufactură, procesare high-tech şi măiestrie tradiţională.
Materialele sunt punctul lor de plecare şi au o tendinţă ecologică clară. Colecţiile sunt surprinzător de expresive prin intermediul unor materiale ieftine sau reciclate din deşeuri industriale, reuşind astfel să inverseze valorile. Pământul ars, rafia, pielea brută, blănurile eco însufleţesc obiectele pe care designerii şi le-au imaginat.
Ca un tribut adus popoarelor barbare, designul mobilierului creat are un aspect primitiv, dar contemporan şi îndrăzneţ în acelaşi timp. Piesele sunt un amestec continuu de abstract cu imanent, simplitate cu excentricitate, fără a fi doar extravaganţe stilistice, ci rezultatul combinaţiei între formă, funcţie, tehnologie, materiale şi estetică.
Fiecare piesă este unică, lucrată manual şi conţine un element spectaculos: rafturi complet ascunse sub fire de rafie ce atârnă asemenea unei coafuri primitive, mese ale căror blat este compus din bucăţi mari de ceramică, diferit tăiate şi texturate, canapele şi fotolii tapiţate cu bucăţi de piele care par că nu urmăresc nicio ordine prestabilită.