x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dipladenia pentru balconul sau terasa dumneavoastră

Dipladenia pentru balconul sau terasa dumneavoastră

de Cornelia Constantin    |    29 Ian 2009   •   00:00

Vă doriţi o terasă colorată sau un balcon atractiv pentru sezonul cald? Dacă da, Dipladenia poate fi o soluţie. Creşte repede, tapetează zidurile şi are flori frumoase.



Dipladenia este o plantă atractivă mai ales dacă este amplasată pe terasă sau balcon deschis în sezonul cald. Cei care au grădină o pot planta şi acolo, dar numai primăvara, când a trecut pericolul îngheţului şi până toamna, când temperatura începe să scadă. Este o plantă căţărătoare cu creştere rapidă şi flori spectaculoase: sub formă de trompetă de 5-10 cm, de culoare albă, siclam sau roşie. Tratată ca plantă de terasă sau balcon, are nevoie de un ghiveci potrivit de mare (pe măsură ce planta creşte, se mută în ghivece mai mari) şi neapărat ghidată de tutori sau spaliere. Iubeşte soarele şi înfloreşte abundent numai dacă are soare direct câteva ore pe zi. Aşezată sau plantată la umbră va înflori sporadic, iar florile vor fi de mici dimensiuni. Ca plantă de interior este problematică. Orice ai încerca pare să nu-i placă nimic. În final, planta moare fără să mai poţi face ceva ca s-o salvezi.

ATENŢIE LA CALITATE!
Îndată ce aţi văzut-o în magazin, nu puteţi să plecaţi fără s-o cumpăraţi. Este atractivă, florile sale plac pe loc. Dar nu vă lăsaţi luaţi de val pentru că riscaţi să luaţi o plantă bolnavă sau invadată de dăunători. Verificaţi pământul din ghiveci şi baza lăstarilor. Dacă pământul este uscat înseamnă că planta a suferit şi e posibil ca unii lăstari tineri să se veştejească după achiziţie. Dacă pământul este excesiv de umed, este posibil ca rădăcinile să fie deja putrezite.
Rădăcinile sunt foarte sensibile la excesul de apă, deci trebuie să fiţi atenţi şi la momentul achiziţiei, dar şi mai târziu. Bobocii alungiţi trebuie să fie tari şi cu irizaţii în culoarea pe care urmează s-o aibă floarea la maturitate. Cele mai multe varietăţi de pe piaţa noastră sunt cele cu flori de culoare siclam şi de 8-10 cm mărime. Începând cu sezonul trecut au apărut la vânzare, de obicei la târgurile de flori (Timişoara, Iaşi) şi varietăţile cu flori albe şi roşii.

POSIBILE PROBLEME
Verificaţi axilele şi dosul frunzelor pentru a fi siguri că planta nu este atacată de dăunători. Cei mai frecvenţi sunt păduchii lânoşi, dar în unele cazuri musculiţele albe devin foarte supărătoare (ajung pe Dipladenia de pe alte plante predispuse la atacul musculiţelor). Este nevoie de stropiri succesive cu insecticide (sistemice şi de contact) pentru a scăpa de probleme. În general, florile stropite accidental cu insecticide rămân pătate sau se trec mai repede decât ar trebui.

UDARE MODERATĂ
Ajunşi acasă cu planta, scoateţi delicat ghiveciul pentru a verifica rădăcinile. Dacă la bază rădăcinile formează deja o masă compactă, sau dacă ies prin găurile de scurgere a apei suplimentare, înseamnă că e momentul unei translări într-un ghiveci mai mare. Dacă veţi deranja rădăcinile bobocii în formare se vor usca, iar florile deschise se vor trece. Deci la acest moment nu se recomandă o transplantare clasică ci o translare.
Luaţi un ghiveci ceva mai mare (2-4 cm mai mare în diametru), puneţi la bază un strat de pietricele pentru drenaj, adăugaţi un strat de pământ afânat amestecat cu 20% perlit şi aşezaţi planta cu coletul de rădăcini intact. De jur-împrejur completaţi pământul şi presaţi uşor la suprafaţă. Păstraţi tutorii sau scăriţele existente şi pregătiţi-vă să achiziţionaţi unele de dimensiuni mai mari. Dacă planta e sănătoasă, va creşte rapid. La achiziţie, pământul din ghiveci este probabil un amestec de turbă şi cocopeat. Acest amestec reţine foarte multă apă, deci trebuie să reglaţi corespunzător udările.

Sfat
Pregătiţi-vă din vreme pentru dirijarea plantei. Dacă nu aveţi loc pentru un spalier, înseamnă că veţi apela la tutori sau la scăriţe. În magazinele de specialitate găsiţi tutori de diverse dimensiuni, din plastic şi căptuşiţi cu sphagnum. Dacă apelaţi la astfel de tutori, va trebui să răsuciţi planta de jur-împrejurul lor. Unele crenguţe semilemnificate se vor frânge pentru că îndoiturile vor fi foarte dese. Deci, aveţi grijă cum veţi fixa planta. O altă variantă este scariţa. Ea poate fi utilizată atâta vreme cât planta nu a căpătat nişte dimensiuni impresionante. Veţi mai avea nevoie de cleme pentru căţărătoare (sunt făcute în aşa fel, încât să nu rănească lăstarii) sau sârmă-moale pentru eventuale legări. Nu folosiţi sfori de cânepă.

×
Subiecte în articol: planta mereu verde