x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa "Duplexurile" costa mai putin?

"Duplexurile" costa mai putin?

de arh. Radu Boros    |    16 Feb 2006   •   00:00
"Duplexurile" costa mai putin?
OFUL ARHITECTULUI
Aflati sensul corect al duplexului si cel al caselor cuplate

Mi-a atras de curand atentia faptul ca foarte multi oameni, agentii imobiliare, firme de constructii, si exemplele pot continua, vorbesc despre case tip duplex ca fiind o investitie mai ieftina si mai practica. Insa acestia in mare parte se refera la locuinte cuplate, folosind astfel termenul de "duplex" in mod eronat. Practic, o locuinta tip duplex se refera la faptul ca este alcatuita din doua niveluri. O locuinta cuplata nu este neaparat si duplex. Locuintele cuplate au o latura comuna, de obicei acestea fiind executate in "oglinda". Voi incerca in cele ce urmeaza sa pun in balanta avantajele si dezavantajele unei locuinte cuplate precum si ale vilelor compuse din mai multe apartamente.

VILA CU MAI MULTE LOCUINTE


O vila care are cateva apartamente in ansamblul sau, din punct de vedere al executiei acesteia reprezinta o investitie mai mica fata de o casa unifamiliala, acest lucru datorandu-se investitiilor comune ale beneficiarilor in partile comune ale cladirii (acoperis, subsol, sistematizare teren, etc). Din punct de vedere al proiectarii cladirii, costurile sunt sensibil mai mici fata de o casa individuala. Aici as putea spune ca nu este neaparat un avantaj, evident toate aceste lucruri raportandu-se la numarul de metri patrati. Dar exista si dezavantaje: curtea este utilizata de mai multi beneficiari, nu mai exista intimitatea specifica in cazul casei individuale si, practic, pastrand proportiile, viata intr-o astfel de locuinta se aseamana destul de mult cu viata la bloc pe care sunt convins ca aproape toata lumea o cunoaste.

CASE IN OGLINDA


Dar care este situatia in cazul unei locuinte cuplate in "oglinda"? In primul rand, terenul necesar realizarii unei astfel de locuinte este mai mic decat cel necesar realizarii unei locuinte individuale. Prin faptul ca o latura a casei este exact la limita de proprietate, acest lucru duce la o utilizare eficienta a terenului chiar si in situatii in care acesta nu este generos. Un alt aspect interesant este proiectarea. Practic se realizeaza proiectul pentru o casa si pentru a doua este identic, doar ca este pus in oglinda. Astfel, pretul in final al proiectarii este mult mai mic decat cel pentru realizarea a doua proiecte distincte. Insa intervine si aspectul pe care foarte multi beneficiari, care au solicitat firmei SPA INOVATIONS proiecte, au cerut ca proiectul casei lor sa fie original si mai ales sa nu faca obiectul unei a doua case construite in baza aceluiasi proiect. Cand discutam de case cuplate ne gandim de obicei ca aceste case au un perete comun, astfel reusind sa economisim bani in cazul executiei acestora. Gresit! Chiar daca aceste case sunt lipite una de cealalta, intre ele exista doi pereti distincti. Practic, fiecare casa are peretele ei, deci avem o falsa impresie ca ele ar avea un perete comun. Un avantaj in cazul caselor cuplate ar fi faptul ca "putem sa ne alegem vecinul", un prieten, o ruda etc., astfel evitand acea situatie in care avem surpriza sa ne descoperim vecinii, de multe ori dificili. Un alt dezavantaj major al caselor cuplate, din punctul meu de vedere, este acela ca o latura a casei nu poate contine nici un fel de ferestre, lucru care duce de multe ori la spatii care sa nu aiba lumina si ventilare naturala.

In concluzie, din experienta pot spune ca de obicei se opteaza pentru case individuale, cererea de case cuplate si vile cu mai multe apartamente fiind destul de mica. De obicei, casele cuplate, precum si vilele cu mai multe apartamente se solicita in mometul in care un beneficiar doreste sa le construiasca ca apoi sa le vanda.

×
Subiecte în articol: case cuplate